| |     latinica | english  
Насловна
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен - обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12.марта 2003.године.

Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990.године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21.фебруара 1997, испред коалиције ''Заједно'' која је на локалним изборима 1996.однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000.године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом и постао шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24.септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25.јануара 2001.након победе ДОС-а на републичким парпаментарним изборима у децембру 2000.године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12.марта 2003, испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

На следећем веб сајту можете преузети текст конкурса:

http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1732980-javni-medjunarodni-otvoreni-dvostepeni-konkurs-za-izradu-idejnog-resenja-za-spomen-obelezje-zoranu-djindjicu-na-studentskom-trgu-u-beogradu_2/


Верзија за штампу
Важне информације
ИСТРАЖИВАЊЕ о држављанима Републике Србије који живе у иностранству
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ - ПОСЕБАН РЕЖИМ РАДА KОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ УСЛЕД ПАНДЕМИЈЕ KОРОНА ВИРУСА