| |     latinica | english  
Насловна
Међународни уговор између Србије и УАЕ о међусобном признавању возачких дозвола

Обавештавамо држављане Републике Србије на привременом раду и боравку у УАЕ да примена Меморандума о разумевању између МУП РС и МУП УАЕ о узајамном признавању возачких дозвола почиње од понедељка, 24. јула 2017. године.

На основу овог међународног споразума између две Владе, држављани РС, који су привремено или стално настањени у Уједињеним Арапским Емиратима, могу заменити важеће возачке дозволе РС за возачке дозволе УАЕ.

Приликом подношења захтева код надлежних органа УАЕ потребно је припремити следеће:

- пасош и копију прве странице пасоша у боји;

- копију боравишне визе из пасоша у боји;

- емиратску ID картицу и копију картице у боји;

- српску возачку дозволу и копију дозволе у боји;

- потврду о запослењу из компаније, у боји;

- 1 фотографију пасошког формата;

- превод возачке дозволе са српског на арапски језик (превод је могуће сачинити у  локалном "typing centru" или Амбасади РС у Абу Дабију);

- лекарско уверење (проверити код локалног надлежног органа да ли је неопходно да се прибавља на лицу места или не);

- новац за таксу.

На основу Вашег захтева, емиратски надлежни органи ће издати дозволу УАЕ, док ће српска возачка дозвола, дипломатским путем, бити враћена МУП-у РС на чување.

Напомињемо да је са УАЕ дозволом могуће управљати моторним возилима и у Србији, током трајања боравка на привременом раду у УАЕ. Након одлуке о трајном повратку у Србију, потребно је заменити возачку дозволу УАЕ за возачку дозволу РС.

Подсећамо цењене грађане да се унутрашње правне норме емирата који чине УАЕ разликују, као и сама локална пракса, те да је горе наведена документација оријентационог карактера.

За комплетирање документације неопходне за замену возачке дозволе увек је потребно обратити се локалним емиратским органима, према месту свог  пребивалишта. Ово се нарочито односи на висину таксе за замену, неопходност прилагања фотографије пасошког формата, као и на начин прибављања лекарског уверења неопходног за издавање возачке дозволе Уједињених Арапских Емирата.


Верзија за штампу
Важне информације
ИСТРАЖИВАЊЕ о држављанима Републике Србије који живе у иностранству
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ - ПОСЕБАН РЕЖИМ РАДА KОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ УСЛЕД ПАНДЕМИЈЕ KОРОНА ВИРУСА