| |     latinica | english  
Насловна
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
 
У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.
 
Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.
 
„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.
 
Шеф српске дипломатије указао је да „е-Конзулат” представља модернизацију изузетно важног сегмента делатности дипломатско-конзуларних представништава Србије и да се овде заправо говори о нечему што је од суштинске важности за даље процесе развоја наше државе.
 
Министар је подсетио да, када је председник Републике посећивао градилиште Моравског коридора, речено му је да се са неким радовима касни у извођењу зато што фирми Бехтел на време нису издате радне визе.
 
„Истог момента када смо то пратили и чули председника, ја сам алармирао службе у оквиру Министарства. Чудили смо се, знамо да издавање виза у Турској иде добром динамиком, а онда смо утврдили да су то у ствари били радници из Бангладеша који су визу тражили преко наше амбасаде у Индији, а у којој имамо проблем мањка запослених”, објаснио је министар.
 

 


Oпширније...
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.

„Србија је остварила један од најбољих резултата у прошлој години упркос изазовима пандемије“, изјавио је Мартејн, посебно истакавши да је Србија била једна од ретких земаља којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста од 5% коју је дао прошле године.

Председник Вучић је додао да је Србија већ после првог квартала 2021. године на добром путу да оствари планирани раст од 6% како је и предвиђено, будући да је један од главних фокуса Владе Србије улагање у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција.

„Србија је 2020. године била у самом врху по приведном расту у Европи и уверен сам да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту“, рекао је председник Вучић и додао да је задовољан тиме што Србија и даље, упркос ситуацији везаној за пандемију, има изузетно јак прилив инвестиција.

Председник Вучић и Јан Кејс Мартејн разговарали су и о новом аранжману саветодавног карактера, који је од посебног значаја у светлу унапређења опште инвестиционе климе у Србији, као и у контексту још већег поверења инвеститора.

„Имајући у виду огроман напредак Србије у протеклих осам година, приоритетни циљ овог аранжмана биће да очува постигнуте резултате, али и да обезбеди подршку у даљем спровођењу структурних реформи усмерених на још бржи, снажнији и одрживији раст“, рекао је председник Вучић и захвалио ММФ-у и личном ангажовању Јана Кејса Мартејна на професионалној и стручној подршци на коју Србија умногоме рачуна.

Председник Вучић је истакао да ће Србија посебну пажњу посветити реформама у јавним предузећима, те да ће приоритети и даље бити улагања у инфраструктуру, стварање још боље климе за инвестиције, већа улагања у животну средину, науку и капиталне пројекте, што ће додатно и дугорочно допринети стабилном финансијском расту у наредним годинама.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rs
 СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.

Он је, изражавајући забринутост због појаве нових сојева вируса, нагласио да је неопходно убрзати процес имунизације и показати међусобну солидарност.

Директор Светске здравствене организације за Европу је похвалио Србију на хуманости коју је показала донирајући вакцине земљама региона и омогућавајући вакцинацију онима који немају довољан број цепива за своје грађане.

Председница Владе је поручила да ће Србија и даље сарађивати са земљама региона и помагати у складу са својим могућностима.

Када је у питању пројекат „Мапа пута за здравље на западном Балкану 2021–2025“, изнето је и да ће, уколико то епидемиолошки услови дозволе, крајем године у Београду бити одржан регионални састанак, значајан за будуће унапређење сарадње држава региона у области здравствених изазова.


Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: www.srbija.gov.rs

 Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.

Др Клуге је честитао председнику Вучићу на лидерству и личном залагању да обезбеди вакцине. Он је нагласио да се Србија добром стратегијом имунизације сврстала међу глобалне лидере, поставши притом и пример хуманости и солидарности омогућавањем вакцинације старијима у руралним срединама, страним држављанима и донирањем вакцина другим земљама.

„Србија је вакцину прихватила као производ који спасава живот и није на то гледала геополитички”, рекао је др Клуге.

Двојица саговорника су се сагласили да би свет требало да повећа производне капацитете за вакцине, као и да развије нове адекватне терапије за борбу против Ковид-19, и, с тим у вези, ради на повећању степена поверења грађана у науку.

Председник Вучић је упознао др Клугеа са плановима за унапређење рада Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”.

„Хоћемо да од „Торлака” направимо једну од најбољих фабрика вакцина у Европи”, рекао је председник Вучић.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rsСелаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
13. април 2021. године
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.  
 
Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.
 
„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.
 
 
Селаковић је истакао да, наспрам тврдњи политичара из Приштине о 20.000 силованих Албанки, стоје подаци Комисије за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији, које имају информације о 912 силованих особа, међу које, међутим, нису убројане Српкиње жртве насиља.
 
„Дозволите да истакнем да Србија осуђује сваки акт сексуалног насиља у конфликтима и залаже се за остваривање правде за све жртве. Број жртава свакако не умањује стравичан ефекат оваквог вида насиља на сваку жртву појединачно, али исто тако, спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде и води политизацији и успоравању процеса помирења“, казао је Селаковић.
 

Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.
 
Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.
 
 
Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

 


Oпширније...
Искрено пријатељство и успешна сарадња Србије и УАЕ
02. април 2021.
 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Уједињених Арапских Емирата Мубараком Ал Дахеријем. 
Министар је констатовао да су билатерални односи Србије и УАЕ веома добри, да су последњих година достигли историјски ниво искреног пријатељства и успешне сарадње, пре свега, захваљујући личном ангажовању председника Србије Александра Вучића и принца престолонаследника Абу Дабија шеика Мохамеда бин Заједа Aл Нахјана.
 

Селаковић је истакао да је Србија је посебно заинтересована да се економска сарадња са УАЕ унапреди и прошири у свим доменима од обостраног интереса, како повећањем спољнотрговинске размене, тако и кроз инвестициону сарадњу, узимајући у обзир, пре свега, бројне погодности за инвестирање у Србији.


Oпширније...
La République de Serbie au Mois de la Francophonie
 
La République de Serbie en qualité de membre associé à l'OIF, de concert avec toute la communauté francophone dans le monde entier, célèbre le Mois de la Francophonie. Pour tous les amateurs de la culture serbe et de la langue française, le Ministère de la Culture et de l'Information de la République de Serbie a préparé un vaste programme et L’Ambassade/la Mission permanente/le Consulat de la République de Serbie à…… vous invite à découvrir la diversité et la richesse de la culture serbe en français.
 


Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.
 
„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.
 
 
Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.
 
Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.
 
Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.
 
Миљана Милић, петнаест година,
Владимир Милић, дванаест година,
Миомир Младеновић, четрнаест година,
Драган Димић, три године,
Јулијана Брудар, десет година,
Оливера Максимовић, дванаест година,
Мирослав Кнежевић, тринаест година,
Дајана Павловић, пет година,
Стеван Павловић, осам година,
Марко Симић, две године,
Милица Ракић, три године,
Иван Иванчић, седам година,
Марко Ивановић, три године...
 
И тако, осамдесет девет имена, и то не само српских.
 

Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.
 
„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
  
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.

Oпширније...
Председник Вучић у радној посети Уједињеним Арапским Емиратима
 
Председник Републике Србије Александар Вучић, који је боравиo у радној посети Уједињеним Арапским Емиратима, састао се са принцом престолонаследником Абу Дабија и замеником главнокомандујућег Оружаних снага Уједињених Арапских Емирата Његовим величанством шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном. Председник Вучић је након састанка рекао да је договорено да се, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Кином, у Србији производи вакцина против корона вируса кинеске компаније „Синофарм”.
 
 
 
„Доносим једну вест из Уједињених Арапских Емирата која је готово невероватна. Направили смо велики договор вечерас. Потпуно нова фабрика за „Синофарм“ вакцине, градићемо је заједно и са УАЕ и са Кинезима у Србији и кренућемо у производњу вакцина већ од 15. октобра”, навео је председник и додао да ћемо имати довољне количине вакцина за нас, али и за цео регион.
 
„Имаћемо потпуно нову фабрику вакцина, која ће у будућности моћи да производи и друге вакцине, када имате корону, јасно је да ће за десет или више година бити и нових вируса. То за Србију значи здравље људи, које постаје један од четири стуба за сваку земљу, али и економију“, истакао је он.
 

Oпширније...
Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ. 
 
„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.
 
Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.
 

Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

18. фебруар 2021. 

 

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

 

 

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

 

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.


 

Oпширније...
Дан државности Републике Србије

15.02.2021.

Дан државности Републике Србије 

 Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.
 
Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.
 
 
Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.
 
Председник Србије захвалио је на писму-честитки америчком председнику Џоу Бајдену поводом предстојећег Дана државности, у коме се поред уобичајеног истицања посвећености унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, недвосмислено позива на међусобно признање Србије и „Косова“ као последице.
 
Међусобно признање Србије и „Kосова“ не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је председник и поновио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.
 
Према председниковим речима, ситуација јесте тешка и биће све тежа.
„Kао што сам вам рекао пре три дана, ја то видим, ја то очекујем, видим како се то полако стеже, зато што су њихови међусобни сукоби у светским оквирима све снажнији и све већи, и онда ми ту плаћамо цену“, рекао је председник.
 

Oпширније...
РАСПИСИВАЊЕ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021.ГОДИНИ

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021.год.,који ће бити отворен од 19.јануара до 09.марта 2021.год.

Пратећи прјавнiи образци се налазе на интернет страници Министарства културе и информисања РС : www.kultura.gov.rs.Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.
 
У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.
 

Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
 
 
Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.
 

Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи

vucic cirilica_januar_2021Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса. Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.

Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.
 
Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.
 
Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.
 
Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене, рекао је Вучић.
Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

 


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
3.1.2021.
 
Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.
 
„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.
 


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
02.1.2021.
 
 
Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.
 
„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.
 
Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.
 
Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.
 
„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.
 

Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
29.12.2020.
 
Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане. 
 
 
Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.
 
„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД. 
 

 


Oпширније...
Стигла донација медицинске опреме из УАЕ
Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је данас на војном аеродрому Батајница авион са медицинском опремом, коју су Уједињени Арапски Емирати послали као донацију Србији. Медицинска опрема, вредна више милиона евра је лична помоћ шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана и довољна је за једну целу ковид болницу истакао је председник.
 
 
"Ово што је сада стигло на батајнички аеродром је лична помоћ нашег великог пријатеља шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, то је његова подршка Републици Србији и грађанима Србије у време пандемије. Много најквалитетнијих машина је стигло, имамо магнетну резонанцу која је веома скупа, слајсни скенер, рентген апарате, респираторе, скафандере, потрошни материјал. Вишемилионска помоћ, много тога су послали. Бескрајно смо им захвални, показали су огромно пријатељство према Србији", рекао је председник Вучић.
 
25. децембар 2020. године
 

Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
 
 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".
 
Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.
 
Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.
 
 

Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 
Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији. 
 
Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије. 
 
Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.  
 
У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.
 
Београд,
23. децембар 2020.


САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10.децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948 године.

Начела Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу људских права у овој области, као  међународног система промоције и заштите људских права као једнствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очувње и јачање међународног система и поштовање људсих права развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обаеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним иституцијама за заштиту људских права.

Србија је  у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права  спровођењу у пракси међународних правних инструмената у људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру УН, као и са Саветом Европе и механзмима људске димензије ОЕБС-а, предствља важан део активности свих државних органа и илуструе нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на  обесправљеност српског и другог неалбанског становнивштва  на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међунродних норми људсих права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица ,као и враћање њхове узурпиране имовине.Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

Удружење новинара Србије - УНС, под подршком Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организоваће 29.децембра о.г. Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.

Конфеенција ће због пандемије КОВИД 19 бити одржана преко ZOOM апликације.

Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону.

У другом делу Конференције биће представљен УНС-ов сајт www.umrezavanje.rs покренут поводом десете јубиларне Конференције са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.

Пријаве за учешће на конференцији заинтресовани представници медија, удружења и организација могу да пошаљу на електронску адресу: ana.petronijevic@uns.rs до 17.децембра.Књига жалости - преминуо патријарх српски господин Иринеј

Са болом и тугом обавештавамо све грађане Р. Србије који раде и бораве у УАЕ да се архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки, Његова светост патријарх српски Иринеј, упокојио у петак, 20. новембра у 7:07 часова.  Изрази саучешћа поводом патријархове смрти стижу из целога света.

Овим поводом Амбасада Републике Србије у Абу Дабију је отворила књигу жалости. Актуелна пандемија КОВИД-19, као и мере које су на снази ради спречавања ширења пандемије, доводе нас у ситуацију да изразе саучешћа примамо писменим путем на имејл адресу embassy.abudhabi@mfa, 22., 23. и 24. новембра.

Молимо све наше суграђане и вернике да уваже изнете разлоге те да изразе саучешћа поводом овог великог губитка пошаљу на наведени имејл.ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ

У циљу промоције Републике Србије као повољне дестинације за пословање и за инвестирање у истраживање и развој и нове технологије,Влада Републике Србије припремила је брошуру коју можете преузети на овој адреси - https://inovacije.srbijastvara.rs/ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОНАЂЕНИМ ПАСОШИМА

Следећим држављанима Републике Србије, изгубљени пасоши се налазе у Амбасади Р.Србије у Абу Дабију, где их могу преузети :

1. Стефан Михић, Београд,

2. Драган Стевановић, Бољевац,

3. Весна Милошевић,Београд,

4. Снежана Јевтић, Нови Сад,

5. Зоран Милошевић, Београд,

6. Иштван Есет, Нови Сад.БЕСПЛАТНА ЈЕДНОМЕСЕЧНА ОБУКА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ И РЕГИОНУ

У оквиру пројекта "Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону" удружење Академска српска асоцијација позива све предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону да се пријаве на бесплатну једномесечну онлајн обуку српског као завичајног језика.

Под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Минстарства спољних послова Републике Србије организоваће се обука за све предаваче српског језика у дијаспори и региону.

Сви заинтересовани предавачи могу се пријавити до 02.08.2020.г. на бесплатну једномесечну онлајн обуку наставе српског језика као завичајог језика преко Скајпа, на коме ће им ментори бити професори Филозофског факултета у Нишу ( проф.др Марина Јањић, проф.др Јелисавета Тодоровић и мср Александар Новаковић ).

Почетак обуке планиран је за 17.08.2020.г., а завршетак за 20.09.2020.г. Након завршетка обуке учесници ће добити потврде  о похађању обуке које издаје Академска српска асоцијација. 

Сви заинтересвани могу да  попуне пријаву директно на сајту https://asasocijacija.com/prijava-zapredavace/ или да скину образац пријаве и пошаљу на мејл asasocijacija@gmail.com са насловом онлајн обука.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЛИЦА КОЈИМА ЈЕ ИСТЕКЛА БОРАВИШНА ВИЗА

Министарство спољних послова и међ.сарадње УАЕ је замолило Амбасаду да пријави све грађане којима је истекла боравишна виза у времеском периоду после 01.марта о.г., а који намеравају да напусте УАЕ.

Ово раде у жељи да они који одлазе немају проблеме и да не буду подвргнути санкцијама и плаћању казни .

Ова врста амнестије је првобитно важила до 17.августа о.г.,али је продужена за још три месеца. ( пријаву би требало извршити 5 дана пре напуштања УАЕ  ) ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛЕТОВИМА ЕТИХАДА

Представници Етихада се састали са амбасадором Републике Србије у Абу Дабију Њ.Е. Станимиром Вукићевић и обавестили да ће авио линије из Абу Дабија за Београд бити два пута недељно (  средом и суботом са поласком у 09.30 ч из Абу Дабија и повратком из Београда истим данима у 14.10ч ).

Размотриће могућност да у августу отворе и трећи лет који би био понедељком.

Цене карата су у једном правцу 1764 дирхама, док је цена повратне карте 2133 дирхама.

Повећали су дозвољену тежину пртљага на 30 кг.

За групе од 6 и више путника спремни су да размотре могућност давања повољнијих цена.

Заинтересоване групе се могу пријавити на Hassan@etihad.ae   ( од недеље до четвртка , 09.00 - 17.00 ч ).

Подвукли да им је ова дестинација од велике важности и да је интерес српских грађана да имају директан лет за Србију.

 


БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА

У оквиру пројекта "Учење српског језика као завичајног кроз онлајн курс 2020", удружење Академсkа српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 15 до 19 година да се пријаве за бесплатан индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа.

Под покровитељством Министартва културе и информисања Републике Србије већ четврту годину заредом наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом онлајн наставе.

Срби из дијаспоре старости од 15 до 19 година могу се пријавити до 19. јула 2020. год., док ће се онлајн настава реализовати од 10. августа до 31. октобра 2020. године.

Услов за пријаву је да ученици до сада нису прошли обуку учења српског језика као завичајног преко Скајпа и да имају минимално знање енглеског језика.

Више информација можете наћи на сајту http://skr.rs/9RX

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА

ПРИЈАВА УЧЕНИКА ЗA БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКАAir Serbia КОМЕРЦИЈАЛНИ ЛЕТ 11.07.2020.
"Air Serbia" изражава спремност да, после успешно организованог лета 20. јуна, организује још један  комерцијални лет на релацији Абу Даби - Београд. 
 
Детаљи лета:
 
Датум: 11 ЈУЛ               Број лета: JU4801           Полазак из: AUH           
 
Време поласка: 16:20    Долазак у: BEG              Време доласка: 20:20     
 
Тип авиона: A320          Временска зона: Local time
 

Број путника који је потребан како би се лет реализовао је 108 пуноплатежних путника (сви старости 2 и више година).

Одрасли и деца (2 године и старији) плаћају пун износ карте (395 ЕУР са свим таксама), док се за бебе узраста до 2 године, наплаћује износ од 37 ЕУР.

Сви путници имају право на 8кг ручног и 23кг предатог пртљага. За бебе до 2 године, такође је одобрена поменута количина пртљага.

Вишак пртљага није могућ ни уз доплату, због ограничене носивости авиона.

Заинтерсоване путнике молимо да у прилогу имејла доставе прву страницу пасоша као и да кликом на имејл линк repatriation@airserbia.com пошаљу податке у табели у телу имејла.

Након пријаве, оператери кол центра Ер Србија ће Вас контактирати у вези плаћања и издавања карте.

Заинтересовани путници могу започети слање наведених детаља од 25.06.2020. након чега могу очекивати позиве од стране Ер Србија за куповину карте.

 


ПОНОВЉЕНИ КОНКУРСИ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ и ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 18.маја 2020.године до 1.јуна 2020.године.

Све инфомације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи нха следећем сајту:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ПРИМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ПРЕСТАНКУ ВАЖЕЊА ОДЛУКЕ О ЗАТВАРАЊУ СВИХ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

У складу са Одлуком Владе Републике Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију , односно могућности уласка свих страних држављана у Републику Србију без дозвола ,створени су услови за пријем захтева за визе страних држављана у свим дипломатско - конзуларним представништвима Републике Србије,уз примену превентивних мера у циљу спречавања ширења болести COVID - 19 (  ношење маски и рукаица, држање одстојања закзиве термина посета и др. ).АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници од 21.маја 2020.године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију - којом престаје да важи истоимена одлука од 19.марта 2020.године, Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза - којом је престала да важи истоимена одлука, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID - 19 изазване вирусом SARS - CoV - 2 заразном болешћу, а које су ступиле на снагу 22.маја 2020.године.

Поменутим одлукама отворени су сви гранични прелази Рпублике Србије и исти од днас функционишу у уобичајеном режиму.

Изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID - 19  изазване вирусом SARS - CoV-2 заразном болешћу укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана.( без сагласности/дозволе, мера изолације и обавезног поседовња негативног PCR теста ).ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ

Председник Републике Србије је 10.маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике.( "  Службени гласник РС  ", бр. 68/20 ), којом је као датум одржавања избора одређен 21.јун 2020.г.

Републичка изборна комисија ( РИК  ), као орган који спроводи поступак избора за народнепослане Народне скупштине,донела је решење 11.маја о.г за наставак  избоих радњи. Такође, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р.Србије за гласање у иносранству примају најкасније до 30.маја 2020. (  до поноћи, локално време у Р.Србији  ).СПЕЦИЈАЛНИ ЛЕТОВИ "AIR SERBIA", УЗ ПЛАЋАЊЕ НАДОКНАДЕ

Обавештавамо да ће током следеће седмице, "Air Serbia" организовати специјалне летове у циљу враћања наших држављана у Р.Србију ( уз плаћање надокнаде  ). Сви путници, додатне  инфомације могу добити на сајту www.airserbia.com/nformacije/letovi/repatrijacije

Заинтересовани путници могу да се пријаве слањем попуњеног формулара ( који се може наћи на горе поменутом сајту ), као и скениране прве странице пасоша на адесу : repatriation@airserbia.com.

 Летови ће бити организовани према следећем распореду :

1) Београд - Париз - Београд

11 MAY JU4310 BEG 1000 CDG 1240

11 MAY JU4331 CDG 1330 BEG 1550

 

2) Београд - Франкфурт - Београд

12 MAY JU4330 BEG 1000 FRA 1205

12 MAY JU4311 FRA1255 BEG 1450

 

3) Београд - Беч - Београд

13 МАY JU4600 BEG 1000 VIE 1110

13 MAY JU4601 FRA 1255 BEG 1300

 

4) Београд - Франкфурт - Београд

14 MAY JU4330 BEG 1000 FRA 1205

14 MAY JU4331 FRA 1255 BEG 1450

 

5) Београд - Цирих - Београд

15 MAY JU4370 BEG 1000 ZRH1155

15 MAY JU4371 ZRH 1245 BEG 1425

 

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА - 2020

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије COVID - 19, а у циљу олакшавања приступа дигиталним садржајима становницима Републике Србије, и посебно корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима.

Табелу са садржајима у дигиалнм облику ( виртуелне туре дигитални вдеои аудио материјал фотографје, текстве, 3Д скениране објекте и др. ) можете наћи овде (  http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/digital-contents---serbian-cultural-institutions-2020    )

Српски филмови

1.Next to me (  Поред мене, 2015  ) Стеван Филиповић

http://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

2.Sknning ( Шишање, 2010      )  Стеван Филиповић

http://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3.Sheitans Warrior ( Шејтанов ратник, 2006  ) Стеван Филиповић

http://www.youtube.com/watch?v=IgxTOTmisxEИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА

У складу са чланом 5.Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас донела Влада Р.Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26.април 2020.године.

Републичка изборна коисија, као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење  прекиду изборних радњи за време, док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборнх радњи, наставити  у складу са одлуком о престанку ванредног стања.ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ - Списак привремено затворених граничних прелаза (МУП РС)

 

Информације о поступку на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију:

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ 2020

Амбасада Републике Србије у Абу Дабију обавештава да су за 26. април 2020. године расписани избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије.

Поводом избора за народне посланике Народне скупштине, који су расписани за 26. април 2020.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

"Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

За све додатне иформације молимо да се обратите Амбасади на следећи e-mail: izbori2020abudabi@gmail.com

Пријаву за гласање у иностранству можете преузети на следећем линку: http://www.abudhabi.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_glasanje_u_inostranstvu_2020.doc

Пријаву за упис у јединствени бирачки списак можете преузети на следећем линку: http://www.abudhabi.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS_2020.doc

Попуњене пријаве уз фотокопију важећег пасоша или личне карте, можете послати на следећу имејл адресу: izbori2020abudabi@gmail.com


Oпширније...
KOНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВИЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Одлукама бр.20/30-2020/01 и бр.21/30-2020/01 од 16.јануара 2020.године, МСП-УСДСР је расписало конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 20.јануара до 10.фебруара о.г. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkusi/Преузимање брошуре о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет УнескаОдлуке о суфинансирању пројеката

Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, донете су 19.јуна 2019. године.Одлуке можете преузети на следећим линковима:

 

 1. ОДЛУКА о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре
 2. ОДЛУКА о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и Срба у региону

 

  ПРОТОКОЛ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РС И ВЛАДЕ УАЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РС И ВЛАДЕ УАЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ/СПЕЦИЈАЛНИХ ПАСОША

Обавештавамо да је Протокол између Владе РС и Владе УАЕ о изменама и допунама Споразума између Владе РС и Владе УАЕ о укидању виза за носиоце дипломатских и службених / специјалних пасоша који је потписан у Њујорку, 26. септембра 2018. г. ступио на снагу 06.маја 2109.г.

На основу овог Протокола држављани обе државе, носиоци дипломаских, службених, специјлних, обичних и услужних пасоша, као и службеници дипломатских и конзуларних мисја, осим оних на територији државе друге стране, имју право на улазак, излазак, транзит и боравак на територјии друге стране без визе и беплатно, у трајању најдуже до 90 дана, преко граничних прелаза за међународни путнички саораћај.

 

Од 20. маја 2019. године, визни систем граничне полиције УАЕ, на аеродромима у Абу Дабију и Дубаију је ажуриран и носиоцима пасоша Р. Србије није потребна виза за улазак у УАЕ и боравак до 90 дана у периоду од 6 месеци.Државно-привредна делегација Р. Србије у посети УАЕ

24-25. март 2019.

 

        Државно-привредна делегација Р. Србије, на челу са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде, Браниславом Недимовићем, у чијем саставу су били и министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, саветник за инвестиције председника Републике, Данило Цицмил и председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, боравила је у радној посети УАЕ 24-25. марта 2019.
          

 

 


Oпширније...
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Одлукама бр.10130 - 2019/01 и бр.101/30 - 2019/01 од 08. марта 2019. године, МСП УСДР је распсала конкурс за суфинансирање пројеката  који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13.марта о.г. до 01.априла о.г. Све информације о конкурсима и процедури пријављивање  могу се пронаћи на линку http://www.dijaspora .gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Обележавање Дана државности РС у УАЕ

Обавештавамо да је дана 13.02.о.г. у хотелу Баб Ал Каср у Абу Дабију у организацији амбасаде РС у УАЕ организован пријем поводом Дана државности Републике Србије. Пријему је присуствовало око 300 гостију, представника дипломатског и војно дипломатског кора из Абу Дабија, званичника државе пријема, пословни људи из емиратских и српских предузећа, представника емиратских спортских клубова, медија и угледнији припадници дијаспоре. Почасни гост испред земље пријема је био др.Тани Ахмед Ал Зејуди, министар климатских промена и животне средине у Кабинету министара УАЕ, а испред МО УАЕ бригадни генерал Мохамед Матар Али. По интонирању химни УАЕ и Србије, амбасадор С.Вукићевић је одржао краћи говор у коме се осврнуо на резултате који су постигнути у претходном периоду и односе РС и УАЕ.УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СВ.КИТС И НЕВИС И РЕПУБЛИКА ПАЛАУ

Обавештавамо да је Влада Р.Србије , на седници одржаној 18.јануара 2019.године, а донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св.Китса и Невиса и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији републике Србије до 90 дана од дана уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана , уколико не постоје сметње из чл.15 Закона о странцима. Одлука је објављена у "  Сужбеном гласнику РС" број3/2019 од 18.01.2019.године иступа на снагу 25.01.2019.ОБАВЕШТЕЊЕ О КОНФЕРЕНЦИЈИ МЕДИЦИНСКЕ ДИЈАСПОРЕ

Обавештавамо да ће се под покровитељством Њ.К.В. Принца Александра и Катарине Ђорђевић у Београду, у периоду од 20. до 22. јуна 2019. г. одржати Десета конференција медицинске дијаспоре. Свечано отварање биће организовано у Београду, у хотелу Хајат, дана 20. јуна 2019. г. у 21ч.ОБАВЕШТЕЊЕ - ИЗВОДИ ИЗ МКР ИЗДАТИХ ОД СТРАНЕ БИВШИХ СФРЈ

Држављани Републике Србије који су рођени а територији бивших СФРЈ, а који у претходном периоду нису покренули поступак за упис у матичне књиге Републике Србије , да без одлагања покрену одговарајуће управне поступке из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу обавезу уписа у МКР у Р.Србији.ВЕЛИКА ДИПЛОМАТСКА ПОБЕДА СРБИЈЕ

На заседању Генералне скупштине Интерпола у Дубаију " Косово  " није успело да постане чланица ове организације. У првом кругу гласања за пријем у чланство гласало је 6 држава, 56 је било против, а 22 уздржне, чиме није остварена двотрећинска већина, због чега се приступило другом кругу гласања. Ни у другом кругу није остварена потребна већина, јер је за чланство гласало 68 држава, против је било 51, док је 16 било уздржано.

Овакав исход представља велики дипломтски успех Републике Срије и дошао је као резултат нтензивних дипломатских активности у протеклом периоду.Република Србија се још једном изборила за поштовање основних принципа на којма почива међународни поредак и и систем УН.СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РС И ВЛАДЕ КИРГИСКЕ РЕПУБЛИКЕ О МЕЂУСОБНОМ УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, који је сачињен у Београду 5.децембра 2017.год. ступа на сангу 8.новембра 2018.године.

Споразум је потврђен у Народној скупштини 25.септембра 2018.године, проглашен указом председника Републике бр.109 од 26.септембра 2018.године и објављен у Службеном гласнику РС-Међународни уговори број 1/2018ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ АНТИГВА И БАРБУДА; ГРЕНАДА; КОМОНВЕЛТ ДОМИНИКА И ТРИНДАД И ТОБАГО

Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 25.октобра 2018.г. донела Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Триндад и Тобаго, носиоци свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из чл.15 Закона о странцима.Одлука је објављена у " Службеном гласнику Републике Србије "бр.81/2018 од 26.октобра 2018 г., а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигва и Барбуда, Гренада и Комонвелт Доминика. За држављане Тринидад и Тобаго Одлука је ступила на снагу 03.новембра 2018.године.

Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р.Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се чколују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р.Србије.Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, за носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије, на седници одржаној 08. окробра 2018. године, донела је Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Исламске Републике Иран, за носиоце обичних пасоша.

Одлука је објављена у "Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09.10.2018. и ступа на снагу 17.10.2018. године. Од тог датума, држављанима ИР Ирана, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије, потребна је виза.Посета ППВ и МСП РС УАЕ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова РС Ивица Дачић 20.09.2018.године је боравио у посети УАЕ током које се састао са министром спољних послова и међународне сарадње УАЕ шеиком Абдулахом бин Зајед ал Нахјаном са којим је разговарао о могућностима за унапређење односа између РС и УАЕ. Током боравка у УАЕ ППВ и МСП РС И.Дачић је отворио нову зграду амбасаде Републике Србије у Абу Дабију. На коктелу који је приређен за представнике земље домаћина, дипломатски кор и дијаспору, ППВ и МСП РС И.Дачић је одржао краћи говор и том приликом пожелео новоименованом амбасадору РС у УАЕ, Њ.Е. Станимиру Вукићевићу, успех у обављању дужности.


Oпширније...
ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)

У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ONLINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).


Oпширније...
ОДЛУКА

Обавештавамо да је Амбасада Р.Србије у Вашингтону пренела да је Влада Р.Колумбије донела Одлуку којом је укинула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 90 дана, у периоду од 180 дана, у једној календарској години. Одлука је ступила на снагу 14.фебруара 2018.године.ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да је Амбасада Р.Србије у Вашингтону пренела да је Влада Ст. Винсента и Гренадина донела Одлуку којом је укинула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана.Одлука је ступила на снагу 21.фебруара 2018.године.КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за дијаспору је расписало конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе јачању веза између матице и дијаспоре. Конкурсом је предвиђено суфинансирање пројеката који имају за циљ учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског култзрног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре. Конкурс је отворен до 30.марта 2018.године.

Више о конкрсу, као и детље у вези са подношењем предлога проеката можете наћи на линку: http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-pojekata-organizacija-iz-dijasporeОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЅА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СУРИНАМ; НОСИОЦЕ СВИХ ПАСОША

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 28.децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет дана од дана уласка у Р.Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Реублике Србије ", бр.119/2017 од 29.децембра 2017. године и ступа на снагу 05.01.2018.године.ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да је Влада ИР Ирана донела Одлуку о укидању виза за држављане Р:Србије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана  у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1.новембра 2017.године.ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да у Султанат Оман од септембра 2017.г. држављани РС могу добити туристичку визу директно на Интернационалном аеродрому Мускат или било којем другом граничном прелазу, са пасошем који важи најмање 6 месеци. Цена таксе визе са роком важења један месец износи 20 оманских ријала-60 евра.СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ КИРГИСКЕ РЕПУБЛИКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША - СТУПАЊЕ НА СНАГУ

Обавештавамо да је Споразум између Владе Р.Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 2.децембра 2015. године, ступио на снагу 13. јула 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 ( деведесет ) дана од датума уласка.Међународни уговор између Србије и УАЕ о међусобном признавању возачких дозвола

Обавештавамо држављане Републике Србије на привременом раду и боравку у УАЕ да примена Меморандума о разумевању између МУП РС и МУП УАЕ о узајамном признавању возачких дозвола почиње од понедељка, 24. јула 2017. године.

На основу овог међународног споразума између две Владе, држављани РС, који су привремено или стално настањени у Уједињеним Арапским Емиратима, могу заменити важеће возачке дозволе РС за возачке дозволе УАЕ.

Приликом подношења захтева код надлежних органа УАЕ потребно је припремити следеће:

- пасош и копију прве странице пасоша у боји;

- копију боравишне визе из пасоша у боји;

- емиратску ID картицу и копију картице у боји;

- српску возачку дозволу и копију дозволе у боји;

- потврду о запослењу из компаније, у боји;

- 1 фотографију пасошког формата;

- превод возачке дозволе са српског на арапски језик (превод је могуће сачинити у  локалном "typing centru" или Амбасади РС у Абу Дабију);

- лекарско уверење (проверити код локалног надлежног органа да ли је неопходно да се прибавља на лицу места или не);

- новац за таксу.

На основу Вашег захтева, емиратски надлежни органи ће издати дозволу УАЕ, док ће српска возачка дозвола, дипломатским путем, бити враћена МУП-у РС на чување.

Напомињемо да је са УАЕ дозволом могуће управљати моторним возилима и у Србији, током трајања боравка на привременом раду у УАЕ. Након одлуке о трајном повратку у Србију, потребно је заменити возачку дозволу УАЕ за возачку дозволу РС.

Подсећамо цењене грађане да се унутрашње правне норме емирата који чине УАЕ разликују, као и сама локална пракса, те да је горе наведена документација оријентационог карактера.

За комплетирање документације неопходне за замену возачке дозволе увек је потребно обратити се локалним емиратским органима, према месту свог  пребивалишта. Ово се нарочито односи на висину таксе за замену, неопходност прилагања фотографије пасошког формата, као и на начин прибављања лекарског уверења неопходног за издавање возачке дозволе Уједињених Арапских Емирата.ОБАВЕШТЕЊЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 11.маја 2017.године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије, најдуже до 90 дана у периоду од 6 месеци од датума уласка у Р.Србију.Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен - обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12.марта 2003.године.

Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990.године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21.фебруара 1997, испред коалиције ''Заједно'' која је на локалним изборима 1996.однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000.године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом и постао шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24.септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25.јануара 2001.након победе ДОС-а на републичким парпаментарним изборима у децембру 2000.године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12.марта 2003, испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

На следећем веб сајту можете преузети текст конкурса:

http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1732980-javni-medjunarodni-otvoreni-dvostepeni-konkurs-za-izradu-idejnog-resenja-za-spomen-obelezje-zoranu-djindjicu-na-studentskom-trgu-u-beogradu_2/


Oпширније...
Обавештење РИК о начину гласања на изборима за Председника Републике, 02.04.2017.године

Републичка изборна комисија је припремила видео запис са обавештењем за грађане о начину гласања на изборима за председника Републике Србије, који ће бити одржани 02.04.2017.године.

Видео запис се може погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=tBKMm9NOMmg


Oпширније...
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње

Министарство финансија Републике Србије - Управа за јавни дуг, на основу члана 10. став 1.Закона о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ (''Службени гласник РС'' број 108/16) позива држављане бивших република СФРЈ, који су до 27.04.1992.године девизну штедњу положили код банака са седиштем на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших Република СФРЈ, као и држављане Републике Србије, који су до 27.04.1992.године девизну штедњу положили код филијала банака са седиштем на територији Републике Србије, а које су се налазиле на територијама бивших република СФРЈ, да пријаве своја потраживања.

Целокупан текст позива са свим релевантним подацима можете преузети овде.


Oпширније...
Избори за председника Републике Србије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, 2. марта 2017. године, донела је Одлуку о расписивању избора за председника Републике за 2. април 2017. године.

Подсећамо да, према важећим прописима Републике Србије, право гласа имају сви пунолетни држављани Републике Србије. У вези са начином да се то право оствари у иностранству, Републичка изборна комисија издала је "Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирачи гласати у иностранству".

Молимо наше грађане који желе да гласају да првенствено провере да ли су уписани у јединствен бирачки списак . Уколико сте уписани, а желите да своје грађанско право остварите гласањем у иностранству, потребно је да доставите попуњен Захтев за упис податка о томе да ће гласати у иностранству. Захтев мора да буде својеручно потписан, а уз њега је потребно доставити и копију важећег биометријског документа Републике Србије (пасоша или личне карте).

Уколико нисте уписани у јединствен бирачки списак у Републици Србији, неопходно је да, уз претходно наведени захтев, истовремено доставите и Захтев за упис у јединствен бирачки списак, који такође мора бити својеручно потписан.

У складу са документима које је усвојила Републичка изборна комисија, захтеви бирача који имају боравиште у иностранству, посредством амбасада, односно конзулата Републике Србије достављају се општинској, односно градској управи, према месту њиховог пребивалишта у земљи. Захтеви се могу поднети најкасније до пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до 11.03.2017. године.

Захтев за гласање у Амбасади можете послати на адресу Амбасаде Р. Србије у Абу Дабију, било путем електронске поште (consular.abudhabi@mfa.rs) или редовном поштом (Embassy of Serbia in Abu Dhabi, PO Box 36649, Mushref Area west, sector 22 street 4 villa 19), као и лично у Конзуларном одељењу Амбасаде.

Захтев за гласање у иностранству је неопходно поднети за сваке појединачне изборе на којима желите да гласате у иностранству, без обзира да ли сте на неким од претходних избора већ гласали у иностранству, на истом или неком другом бирачком месту или у Србији.

Гласање у Амбасади РС у УАЕ биће организовано  2. априла.2017. сходно одлуци надлежних органа у Републици Србији, о чему ће благовремено бити истакнуто обавештење.

Скрећемо пажњу бирачима да је рок за пријаву за гласање 11. март 2017.

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Oпширније...
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)


                                                                                                                                  
-  Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ") – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:

а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;

б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;

в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);

д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.

Државе сукцесори наглашавају следеће:

-  Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

-  Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

-  Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:

а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;

б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);

в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;

г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),

д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),

ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.

е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;

ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

-  Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

-  Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;-          Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

-  Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај") препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,

-  Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

-  Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

-  Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

-  Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

-  Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.    

Документацију неопходну за пријављивање можете наћи на следећим линковима:

Формулар за пријаву
Гаранција  формулар Б1
Гаранција  формулар Б2
 


1 Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача. 
2 Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥

 Подаци за контакт

 

Поштовани,

 

         У циљу унапређења комуникације, међусобног информисања и унапређења укупне сарадње у наредном периоду са Амбасадом Републике Србије у Абу Дабију, УАЕ, позивамо све компаније које су у УАЕ регистроване од стране српских држављана и организације (клубове, школе, вртиће, фондације, удружења,  хуманитарне организације, лекарске ординације - једним именом: организација) у Уједињеним Арапским Емиратима које су регистроване у УАЕ и функционишу по принципу претежног окупљања припадника српске заједнице или реализују своје активности унутар српске заједнице у Уједињеним Арапским Емиратима, да се јаве Амбасади и доставе податке за контакт ради обострано лакше будуће комуникације.

 

 

Од користи би нам били следећи подаци:

 

- Име (назив) компаније/организације (податак из евиденције о регистрацији код надлежног органа у УАЕ)
- Поштанска адреса организације –
P.O. Box
- Е-mail адреса
- Телефон, мобилни тел, факс
- Интернет (web) адреса
(евентуално адресе на друштвеним мрежама: Facebook и Twitter)
- Име и презиме лица које руководи организацијом или координира њен рад
- Име и презиме лица за контакт
(са подацима за контакт, ако су различити од већ наведених: е-mail, телефон, моб.тел.)

 

Податке можете доставити електронском поштом на е-mail адресу: dajana.tanasijevic@mfa.rs

Ради поједностављења поступка доставе података можете користити и образац (ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ).

 

          Аmбасада Републике Србије у Абу Дабију, УАЕ, отворена је средином 2013.г. и  нема  потпуну и ажурну базу података, па је наша комуникација  знатно испод могућности и реалних потреба. Због тога је заиста од велике важности да убудуће имамо ажурне податке како би смо знатно унапредили нашу комуникацију и како би смо вам пре свега учинили лакше доступним што више корисних информација. Амбасада ће прикупљене податке за контакт користити искључиво у напред наведене сврхе.

 

У случају да су вам потребне додатне информације, молимо да нам се обратите.

 

С поштовањем,

Амбасада Републике Србије

Абу Даби, УАЕПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

01.06.2016.

Амбасада Републике Србије у Абу Дабију, објавњује позив за подношење понуде за МЕТАЛ ДЕТЕКТОР ВРАТА.

Рок и начин подношења понуде:

01-07. ЈУН 2016. Понуду доставити лично, у затвореној коверти.

Понуде се могу доставити сваког радног дана од 08-16ч у просторије Амбасаде на адреси Мушреф ареа вест 22, Улица 4, вила бр. 19, Абу Даби

Отварање запечаћених понуда, извршиће се комисијски у просторијама Амбасаде, 08.06.2016. у 09ч.

""ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА У СРБИЈИ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Председник Републике Србије Томислав Николић потписао је 4.   марта 2016. године Указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије и расписао ванредне републичке изборе за 24. април 2016. године.

 

Пријава (можете овде преузети) за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима. Уз пријаву обавезно приложити копију важећег пасоша Републике Србије, или важеће личне карте Републике Србије, или важеће возачке дозволе Републике Србије.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Подвлачимо да податак о томе, да ће бирач гласати у иностранству, може бити уписан у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак у Србији.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са пријавом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у Абу Дабију које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

У том случају, оба попуњена захтева – захтев за упис у јединствени бирачки списак истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подносе се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије – Амбасади у Абу Дабију – који их достављају надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Попуњене и потписане обрасце (или образац), заједно са копијом пасоша и резидент визе, послати на consular.abudhabi@mfa.rs  или предати лично у Амбасади, од недеље до четвртка, од 8ч до 16ч, а најкасније до 2.априла 2016.

 

НАПОМЕНА:

Бирачка места у иностранству се отварају у просторијама дипломатско-конзуларних представништава, што у случају УАЕ значи да може бити отворено у просторијама Амбасаде у Абу Дабију на дан избора, 24. априла. Основни услов који би требало испунити да би било отворено ово гласачко место јесте да буде пријављено не мање од 100 бирача (и у складу са сваком појединачном пријавом донето одговарајуће решење, о чему се обавештава бирач) који желе да остваре своје бирачко право на бирачком месту.Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години

Министарство културе и информисања Р. Србије расписало је 25. фебруара 2016. године Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs.

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године. За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића mladen.veskovic@kultura.gov.rs или путем тел. +381-11-3398-026.Одржан пријем поводом Дана државности Републике Србије

15.02.2016.

Пријем поводом Дана државности Републике Србије, одржан је у понедељак, 15. фебруара, у хотелу Софител у Абу Дабију. Пријему је присуствовало преко 400 гостију.

 

 Министар спорта Републике Србије у посети УАЕ

05 - 08.11.2015.

Министар спорта РС, г. Вања Удовичић са делегацијом, боравио је у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима. Том приликом министар се састао са министром за културу, омладину и локални развој, г. Мубарак Ал Нахјаном, затим потпредседником Спортског Савеза Дубаија, г. Матар Ал Тајером, као и председником Фудбалског Савеза УАЕ, г. Јусуфом Ал Серкалом. Током посете, делегација на челу са министром, присуствовала је финалу ФИНА светског купа, а том приликом г. Удовичић уручио је бронзану медаљу нашем пливачу Велимиру Стјепановићу који је освојио 3. место у трци на 100 метара слободним стилом.Гостовање Београдске филхармоније у Абу Дабију

28 - 29.10.2015.

Гудачки квартет Београдске филхармоније, који чине Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић, уз специјалног госта кларинетисту Огњена Поповића, одржао је два концерта у оквиру фестивала Абу Даби Класикс, 28. и 29. октобра, што је уједно и први наступ Београдске филхармоније у УАЕ. Оба концерта била су изузетно посећена, а критике средстава јавног информисања као и реакције публике су изузетне. Београдска филхармонија одржаће Новогодишњи концерт у Мускату и то у пуном саставу.АБУ ДАБИ КЛАСИК

Поносно вас обавештавамо да ће квартет Београдске филхармоније гостовати 28.октобра 2015.год. у 20.00.ч. на острву Садијат у Абу Дабију и 29.октобра 2015.год. у 20.00.ч. у Ливи.ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ КУРБАН БАЈРАМА

25.09.2015.

Отправник послова амбасаде Р.Србије у Абу Дабију Милош Перишић је у име руководства и грађана Р.Србије честитао Курбан Бајрам ППР и ПВ шеику М. ал Мактуму и престолонаследнику Абу Дабија шеику М. бин Заједу и пожелео успех и напредак народу УАЕ  и захвалио се на пријатељству и подршци коју пружају РС.ОТВОРЕНА СРПСКА КЛИНИКА У ШАРЏИ

11.09.2015.

Брачни пар Коковић, др.Јелена и др.Владимир, отворили су клинику у Шарџи "Advance Europian Medical Center". За сада у клиници постоје ординације стоматологије, опште праксе и пластичне хирургије (за мање интрвенције). У клиници раде лекари из Републике Србије.ПОСЕТА ПРЕМИЈЕРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УЈЕДИЊЕНИМ АРАПСКИМ ЕМИРАТИМА

08-09.09.2015.

Председник Владе Републике Србије, Александар Вучић, боравио је у дводневној посети УАЕ. Премијер се сусрео са престолонаследником Абу Дабија Мухамедом бин Заједом и министром спољних послова УАЕ Абдулом бин Заједом и том приликом је изразио саучешће поводом погибије емиратских војника у Јемену. За време посете премијер је дао интрвју за тв станицу Скај њуз Арабија.У ТОКУ ПРЕГОВОРИ ИЗМЕЂУ ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“ И ПОШТЕ УАЕ О ПРЕНОСУ НОВЦА

21.07.2015.

Амбасада Републике Србије у Абу Дабију је обавештена од стране ЈП „Пошта Србије“ да су у току преговори са Поштом Уједињених Арапских Емирата о успостављању система преноса новца. Споразуми су до сада потписани са поштанским управама Француске, Русије, Украјине, Белорусије и Црне Горе.

Информације о услузи преноса новца су следеће:

- из наведених земаља (Француска, Русија,Украјина, Белорусија и Црна Гора) новац се у Републику Србију може послати преко мреже пошта. Више информација се може наћи на сајтовима поштанских управа тих земаља

- новац се у Републици Србији може подићи у више 1.200 пошта на територији целе земље. Линк ка списку пошта, који садржи адресу и радно време пошта је:

http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/ovlascene-poste-za-medjunarodnu-postansku-uputnicu.pdf

- за исплату је потребан само важећи лични документ а није потребно попуњавање образаца

- исплата новца у Републици Србији се врши у динарима, по курсу који је објављен на сајту ЈП „Пошта Србије“

- слање новца плаћа пошиљалац, не постоји обавеза отварања рачуна у банци, ни за пошиљаоца ни за примаоца

- у наставку дајемо линк ка сајту ЈП „Пошта Србије“, део на коме се налази Правилник о условима пружања услуге Међународна упутница

http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/pravilnik-o-uslovima-za-pruzanje-usluge-mpu.pdf

За све додатне информације и сугестије можете се обратити на телефон +381 11 3644 745 или електронском поштом novcano@ptt.rsДЕЛА УМЕТНИЦЕ ИЗ СРБИЈЕ НА ТРАДИЦИОНАЛНОМ РАМАЗАНСКОМ УМЕТНИЧКОМ БАЗАРУ У АБУ ДАБИЈУ

29.06.2015.

Уметница из Србије Сузана Арсић, архитекта по вокацији, која живи у Абу Дабију више од десет година, изложила је четири своја дела на традиционалном Осмом уметничком базару поводом месеца Рамазана. Ово није први пут да Сузана Арсић излаже своја дела у оквиру манифестације, коју сваке године организује позната емиратска уметница Сумаја Ал Суваиди.

Осмо издање базара трајаће све до 19. јула 2015. у Nation Towers (на Корнишу) у Абу Дабију. Изложена су уметничка дела око 40 уметника који живе и стварају у Уједињеним Арапским Емиратима. Овогодишње издање базара подржала је Фондација Абу Дабија за музику и уметност (Abu Dhabi Music & Arts Foundation).ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ КАТАРА, КУВАЈТА, ОМАНА И БАХРЕИНА

 

Влада Републике Србије усвојила је 18.06.2015. Одлуку о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина (носиоце свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама). Одлука ступа на снагу 30.06.2015.ЛЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ У ВАЉЕВУ

22.06.2015.

Радионица за српски језик и културу организује од 18. јула до 29. августа 2015. Летњу школу српског језика и културе за странце у Ваљеву. Програм траје три недеље и одвија се у две смене:

 • 18. јул - 8. август 2015.
 • 8. август– 29. август 2015.

Амбициознији студенти могу остати и целих 6 недеља. Предавачи су српски лингвисти са великим искуством у настави српског за странце:

др Виктор Савић, Катедра за српски језик Филолошког факултета Универзитета у Београду

др Мирјана Савић, Институт за српски језик САНУ

мр Предраг Обућина, Катедра за славистику Филолошког факултета Универзитета у Београду

Летња школа је намењена младима од 14 до 18 година, као и универзитетским студентима од 19 до 25 година. Основни програм укључује:

 • 60 часова језика
 • 30 часова културе
 • 5 екскурзија
 • смештај у двокреветној соби
 • коришћење кухиње
 • материјале
 • приступ интернету у школи

Цена по полазнику износи 495 ЕУР, а за организовану групу од 5 полазника цена је 1980 ЕУР (396 ЕУР по полазнику). Информације можете потражити и на интернет адреси www.srpskijezik.edu.rs За сва додатна питања, пишите на и-мејл адресу: skola@srpskijezik.edu.rsВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ О ВИЗАМА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

07.06.2015.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Ниједна агенција из Уједињених Арапских Емирата НИЈЕ ауторизована од стране Амбасаде Републике Србије у Абу Дабију да посредује у добијању виза, нити да гарантује позитиван исход захтева за визе. Захтеви за визу Републике Србије предају се по утврђеној процедури. Информације о томе можете пронаћи на сајту Амбасаде:

http://mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-requirementsВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

 

Амбасада Републике Србије у Абу Дабију, Уједињени Арапски Емирати

ОБАВЕШТАВА

 

држављане Републике Србије

 

да су Решењем министра спољних послова Републике Србије од 12.05.2015. створени услови да држављани Републике Србије склопе грађански брак у Амбасади у Абу Дабију.

Брак је могуће склопити само уколико су оба супружника држављани Републике Србије.

 

Потребна документација (за оба супружника):

- Оригинал Извода из матичне књиге рођених

- Оригинал Уверења о држављанству (не старије од 6 месеци)

- Потврда о слободном брачном стању (потврда се добија у матичној служби општине на којој лице има пријављено пребивалиште)

- Такса у износу од 101,00 ЕУР

 

За све додатне информације молимо контактирајте конзуларно одељење Амбасаде путем мејла consular.abudhabi@mfa.rs или на број телефона +971 (0)2 447 6 444

 РЕПУБЛИКА СРБИЈА НА САЈМУ ТУРИЗМА У ДУБАИЈУ

10.05.2015.

Република Србија представила је своју целокупну туристичку понуду на овогодишњем Сајму туризма Arabian Travel Market, који је од 5. до 7. маја одржан у Дубаију. Ово је први пут да је Србија имала свој штанд на овом престижној сајму, а за време трајања сајма владало је велико интересовање посетилаца за туристичке аранжмане. Туристичка организација Србије представила је на Сајму туристичке потенцијале наше земље, од викенд тура у градовима широм Србије и активног одмора у нетакнутој природи до спа центара и културних догађаја.

Влада Републике Србије је већ предузела одлучне кораке како би привукла инвестиције из Уједињених Арапских Емирата, а овај Сајам је одлична прилика да се представи туристичка понуда, како бисмо имали више туриста из УАЕ, наводи се у саопштењу Туристичке организације Србије тим поводом. Такође се додаје да су две земље повезане чврстим пријатељским и политичким везама.ПРОЈЕКАТ „БЕОГРАД НА ВОДИ“ НА САЈМУ НЕКРЕТНИНА CITYSCAPE У АБУ ДАБИЈУ

26.04.2015.

Заједнички пројекат Владе Републике Србије и компаније “Eagle Hills” из Уједињених Арапских Емирата „Београд на води“, вредан 3,5 милијарде евра, представљен је на престижном Сајму некретнина Cityscape који је од 21. до 23. априла 2015. одржан у Абу Дабију. На Сајму је представљен пројекат у целости, са нагласком на на прве две резиденцијалне зграде које би требало да почну да се граде. Сајам Cityscape ове године окупио је више од 130 излагача из 14 земаља широм света, а имао је око 17.000 посетилаца."ЕНЕРГОПРОЈЕКТ" - ЗЛАТНИ СПОНЗОР САЈМА "WETEX 2015" У ДУБАИЈУ

23.04.2015.

Компанија из Републике Србије „Енергопројект“ је златни спонзор 17. Сајма у области енергетике „WETEX 2015” (Water, Energy, Technology and Environment Exhibition) који се од 21. до 23. априла 2015. одржава у Дубаију под покровитељством националне компаније Дубаија за струју и воду (DEWA). „Енерегопројект“ је у УАЕ присутан више од 20 година, а на Блиском истоку послује и у Катару, Оману и Јордану.

Сајам „WETEX 2015” место је сусрета водећих експерата из сектора енергетике, водопривреде, нафтне и гасне индустрије, обновљивих извора енергије и заштите животне средине. Ове године на сајму учествује више од 1.500 излагача из 42 земље.ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „МИХАЈЛО ИДВОРСКИ ПУПИН – ПУТ КА СВЕТЛОСТИ“ У ДКЦ „ТРИ ПРСТИЋА“ У ДУБАИЈУ

19.04.2015.

Дечији културни центар „Три прстића“ у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Абу Дабију организовао је 16.04.2015. пројекцију дечијег анимирано-документарног филма „Михајло Идворски Пупин – Пут ка светлости“ аутора Саве Сајка. Филм је приказан у оквиру Дана науке, који су од 14.04 – 16.04.2015. одржани у ДКЦ „Три прстића“ у Дубаију.

Анимирано-документарни филм „Михајло Идворски Пупин - Пут ка светлости“ приказује животну причу Михајла Пупина, кога је од малог војвођанског села, преко европских метропола, све до Сједињених Америчких Држава водила жеља за научним достигнућима. Значај приче о Михајлу Пупину препознала је и организација УНЕСКО, која је овај филм уврстила на свој званичан календар, као једну од манифестација којима се 2015. година обележава као Међунaродна година светлости и технологија заснованих на светлости.УЧЕШЋЕ СРБИЈЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „МЕЂУНАРОДНИ ДАН У МАСДАР ИНСТИТУТУ“

14.04.2015.

Република Србија је учествовала на традиционалној манифестацији „Међународни дан у Масдар Институту“ у Абу Дабију 14. априла 2015. Манифестација је замишљена као прослава различитости и културне диверзификације института Масдар, који похађају студенти из свих делова света. Студенти су на штандовима имали прилику да представе туристичке потенцијале и културна богатства своје земље. Србију је на овој манифестацији представљао Љубомир Радаковић, студент прве године програма Микросистеми на Масдар Институту, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Абу Дабију.ДАНИ НАУКЕ У ДКЦ „ТРИ ПРСТИЋА“ У ДУБАИЈУ ОД 14. ДО 16. АПРИЛА 2015

08.04.2015.

Дечији културни центар „Три прстића“ у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Абу Дабију организује Дане науке, који ће се одржати од 14. до 16. априла 2015. године у Дечијем културном центру „Три прстића“ у Дубаију. Циљ је да се кроз серију радионица и практичних експеримената деца упознају са достигнућима значајних српских научника и открићима којима су задужили цео свет.

У уторак, 14. априла и у среду, 15. априла одржаваће се радионице за децу од 13 до 19 сати, а 16. априла 2015. у 17 сати биће уприличена пројекција дечијег анимирано-документарног филма „Михајло Идворски Пупин – Пут ка светлости“ аутора Саве Сајка. Ове године обележава се 100 година од када је Михајло Пупин, српски научник и изумитељ, патентирао седам проналазака, који се сматрају пионирским на пољу телекомуникација. УНЕСКО је 2015. годину прогласио за Годину светлости и технологија заснованих на светлости.ПРЕДСТАВНИЦИ КОМПАНИЈЕ „ЛУЛУ“ У ПОСЕТИ РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

06.04.2015.

Представници највећег ланца хипермаркета из Уједињених арапских Емирата посетили су Републику Србију, у сарадњи са Привредном комором Србије, са циљем да се упознају са могућностима увоза пољопривредних и прехрамбених производа из Србије.

Делегацију компаније „Лулу“ је предводио директор групе „Лулу груп интернешнел“ Салим М.А. а током посете Србији састао се са председником ПКС Марком Чадежом и посетио „Велетржницу Београд“, највећу институцију за промет пољопривредно-прехрамбених производа у региону бивше Југославије, са 870 продајних места и 3000 квадратних метара пословног и складишног простора. Компанија „Лулу“ показала је интерес за увоз свежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа, а када домаћи Халал сертификат буде регистрован у Уједињеним Арапским Емиратима, биће омогућен извоз разних врста меса и месних прерађевина, за којима постоји огромна потражња.

Власник компаније „Лулу“ истакао је посету председника Републике Србије Томислава Николића УАЕ крајем прошле године и најавио да ће компанија „Лулу“ на позив Републике Србије учествовати на 82. Међународном пољопривредном сајму који ће се од 9. до 15. маја 2015. одржати у Новом Саду.ИЗДАВАЊЕ НОВИХ БИОМЕТРИЈСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА - ОБАВЕШТЕЊЕ

 

Амбасада Републике Србије у Абу Дабију

овим путем

ОБАВЕШТАВА

држављане Републике Србије да је пре подношења захтева за добијање нових биометријских путних исправа НЕОПХОДНО КОНТАКТИРАТИ АМБАСАДУ РАДИ ЗАКАЗИВАЊА ТЕРМИНА на број телефона:

+ 971 2 447 6 444

 МИНИСТАР ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БРАТИСЛАВ ГАШИЋ И ШЕИК МУХАМЕД БИН ЗАЈЕД АЛ НАХЈАН О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ (IDEX 2015)

24.02.2015.

Министар одбране Републике Србије Братислав Гашић састао се 23. фебруара 2015. године у току своје посете Међународном сајму наоружања IDEX 2015 у Абу Дабију, са престолонаследником Абу Дабија и замеником врховног команданта оружаних снага УАЕ Мухамедом бин Заједом Ал Нахјаном, са којим је разговарао о јачању и унапређењу сарадње у области одбране, као и о унапређењу постојећих билатералних односа две пријатељске земље. На састанку је наглашено да два народа пријатељске односе унапређују и граде за наредних 50 година и да су управо билатерални састанци на највишем нивоу потврда томе.

Министар Гашић је истакао да је посебан печат развоју билатералне сарадње дала посета шеика Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана Републици Србији, као и његово пријатељство са председником Владе Републике Србије Александром Вучићем.

Шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан пренео је поздраве председнику Владе и истакао да је задовољан досадашњом сарадњом са Србијом. Шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан је нагласио да Србија поседује значајне капацитете у области наменске индустрије, као и да има великог потенцијала за њено унапређење.

Министар одбране Републике Србије Братислав Гашић борави у четвородневној посети Абу Дабију на позив потпредседника УАЕ, председника Владе УАЕ и владара Дубаија шеика Мухамеда бин Рашида Ал Мактума. Међународни сајам наоружања IDEX, који се одржава сваке две године у Абу Дабију од 1993. ове године окупио је више од 90 излагача из 55 земаља света, док своје званичне штандове на сајму има 42 земље, међу којима је и Република Србија.У ДКЦ „ТРИ ПРСТИЋА“ У ДУБАИЈУ ПРОСЛАВЉЕНА ШКОЛСКА СЛАВА - СВЕТИ САВА

29.01.2015.

У Дечијем културном центру „Три прстића“ у Дубаију 27. јануара 2015. године прослављена је школска слава – Свети Сава. Реч је о првој прослави Савиндана, с обзиром на то да је културни центар почео са радом 1. јуна 2014. са циљем да организује културне садржаје прилагођене дечијем узрасту.

Приредби је присуствовало више од 50 малишана и њихових родитеља. Амбасада Републике Србије у Абу Дабију наставиће да подржава рад Дечијег кулутурног центра „Три прстића“ и сарађује на промоцији српске културе, традиције и обичаја.ПРВИ СРПСКО-ЕМИРАТСКИ ПОСЛОВНИ ИНВЕСТИЦИОНИ ФОРУМ У УЈЕДИЊЕНИМ АРАПСКИМ ЕМИРАТИМА

У недељу, 25. јануара 2015. у Абу Дабију свечано је отворен Први српско-емиратски пословни и инвестициони форум, у организацији Српског пословног савета у Уједињеним Арапским Емиратима и емиратске Привредне коморе. Форум је отворио председник Српског пословног савета Огњен Суџум, док је добродошлицу привредницима из Србије пожелео помоћник генералног секретара Привредне коморе УАЕ Мухамед Ал Нуаими. Присутнима се испред Амбасаде Републике Србије у Абу Дабију обратио отправник послова Милош Перишић, који је истакао да Србија и Уједињени Арапски Емирати негују изузетно добре односе и да је жеља обе стране да се ти односи додатно унапреде, нарочито у области економије, као и да Србија жели да привуче што већи број инвеститора и предузећа из Уједињених Арапских Емирата.

Форум је окупио више од 30 представника предузећа, организација и локалних самоуправа из Србије, укључујући и Туристичку организацију Србије и одржава се у пет емирата (Абу Даби, Дубаи, Фуџеира, Рас Ал Каима и Шарџа).

Форум траје до 30. јануара 2015.ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Службе за послове градоначелника Ниша, Филозофски факултет Универзитета у Нишу и ОЦД Проактив позивају припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).

Након успешне реализације пилот пројекта током 2014. године, под покровитељством Управе за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије настављамо да организујемо и усавршавамо овакву наставу. Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре, од стране студената са Департмана за српски језик.

Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од 15. јануара до 22. фебруара 2015. године. Часови ће се реализовати од 23. марта до 19. јуна 2015. године, а након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса Филозофског факултета у Нишу (са одговарајућим нивоом знања).

Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.

Сви заинтересовани треба да пошаљу пријаву Канцеларији за сарадњу са дијаспором Града Ниша на: dijaspora.ni@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, Канцеларија за сарадњу са дијаспором ће одабрати парове наставник - ученик.

Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.

За више информација можете се обратити Канцеларији за сарадњу са дијаспором Службе за послове градоначелника Града Ниша на: dijaspora.ni@gmail.com.ДЕЧИЈИ НОВОГОДИШЊИ ФЕСТИВАЛ У ДКЦ „ТРИ ПРСТИЋА“ У ДУБАИЈУ

31.12.2014.

У Дечијем културном центру „Три прстића“ у Дубаију, одржан је десетодневни Дечији новогодишњи фестивал, у оквиру ког су малишани учествовали у играма и зимским креативним радионицама, као и прављењу Снешка. Круна фестивала била је новогодишња журка, дочек Деда Мраза и уручење новогодишњих поклона.НИКОЛА РАДОЈИЧИЋ ПОСТАВЉЕН ЗА СЕЛЕКТОРА НАЦИОНАЛНОГ ВАТЕРПОЛО ТИМА УАЕ

21.12.2014.

Дана, 21.12.2014. српски ватерполо тренер Никола Радојичић постављен је за селектора националног ватерполо тима Уједињених Арапских Емирата. Промоцији су присуствовали председник Националне ливачке федерације УАЕ Ахмед Ал Фаласи а испред Амбасаде Републике Србије у Абу Дабију церемонији је присуствовао отправник послова Милош Перишић.

Ово је само још један у низу корака у унапређењу даље сарадње између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата, које су већ потписале Меморандум о разумевању у области спорта.МОДНА РЕВИЈА ВЕРИЦЕ РАКОЧЕВИЋ И ИГОРА ТОДОРОВИЋА У АБУ ДАБИЈУ

08.12.2014.

Mодни дизајнери из Србије Верица Ракочевић и Игор Тодоровић представили су у петак, 5. децембра 2014. своје модне креације у Абу Дабију, у башти хотела Ле Меридиен. Дизајнери су први пут излагали пред публиком у Уједињеним Арапским Емиратима,  а представили су се колекцијом лепршавих хаљина живих боја и у бојама пустиње, које одишу елеганцијом и луксузом. Овога пута, уместо професионалних модела, хаљине су носиле жене из Србије које живе и раде у Емиратима. Догађај је организовала некадашња Мис Србије Ана Шаргић. 

Вече српске моде из првих редова пратили су представници дипломатског кора и уважени представници из пословног света и дијаспоре. Ревија је такође била прилика да Уједињени Арапски Емирати у Београд пошаљу своју представницу за избор Најлепше госпође. На избору је учествовало осам наших дама, а титулу најлепше понела је Јелена Ђорђевић.ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА УЈЕДИЊЕНИМ АРАПСКИМ ЕМИРАТИМА

28.11.2014.

Председник Републике Србије Томислав Николић боравио је 23. и 24. новембра 2014. у дводневној радној посети УАЕ на позив Принца престолонаследника шеика Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана. Током посете Абу Дабију, председник Николић сусрео се са Њ.Е. шеиком Мухамедом бин Заједом Ал Нахјаном, министром културе и спорта Њ.Е. шеиком Нахјаном бин Мубараком Ал Нахјаном, првим потпредседником Парламента Уједињених Арапских Емирата Амал Ал Кубеиси, као и са привредницима из Србије и Емирата.

Председник Николић је на позив Њ.Е. шеика Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана присуствовао завршној трци шампионата Формуле 1. Посета председника Србије била је прилика и за билатералне разговоре са Њ.Е. шеиком Мухамедом бин Заједом Ал Нахјаном, током којих су потврђене пријатељске везе две земље и два народа. Двојица званичника такође су разговарала о даљем унапређењу економске сарадње.САСТАНЦИ ПРВЕ ДАМЕ СРБИЈЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ХУМАНИТАРНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У УАЕ

28.11.2014.

Супруга председника Србије Драгица Николић и оснивач хуманитарне фондације „Драгица Николић“ састала се током посете Абу Дабију 23-24. новембра 2014, са представницима Калифа Фонда и Црвеног полумесеца, са којима је разговарала о могућностима сарадње на хуманитарним пројектима у Србији.

Драгица Николић се састала са Мухамедом Хаџијем Ал Хуријем, генералним директором Калифа бин Зајед Фондације, хуманитарне организације под покровитељством председника УАЕ Њ.Е. шеика Калифе бин Заједа Ал Нахјана, коме се захвалила на помоћи коју је та организација упутила Србији за подручја погођена поплавама у мају 2014. што је резултирало изградњом 40 нових кућа.

Прва дама Србије такође се састала са Хамданом Ал Мазруаијем, председником Црвеног полумесеца, коме се захвалила на помоћи упућеној након поплава. Ал Мазруаи је истакао досадашњу успешну сарадњу Србије и Црвеног полумесеца и изразио интересовање за учешће организације у хуманитарним пројектима Фондације „Драгица Николић“ у наредној години.УЧЕШЋЕ КОМПАНИЈА ИЗ СРБИЈЕ НА САЈМУ ГРАЂЕВИНЕ У ДУБАИЈУ

27.11.2014.

На Сајму грађевине, који је одржан у Дубаију 17-20. новембра 2014. учествовале су и три компаније из Србије: Пештан из Аранђеловца, Техномаркет из Панчева и Беорол из Београда. Компаније Пештан и Беорол су неколико година уназад већ излагале на овом сајму, док је за Техномаркет из Панчева ове године било прво учешће на Сајму грађевине. Учешће наших компанија било је изузетно запажено, а на Сајму су били присутни заинтересовани купци не само из Уједињених Арапских Емирата, већ и из целог региона Залива.ОДЛУКА О УЛАСКУ БЕЗ ВИЗЕ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ СА ВАЖЕЋОМ ШЕНГЕН ВИЗОМ, ВБ ИЛИ САД ВИЗОМ ИЛИ ВИЗОМ ЗЕМЉЕ ЧЛАНИЦЕ ЕУ ОД 08.11.2014.

8.11.2014.

Влада РС донела је 30.10. 2014. Одлуку о уласку без виза у Републику Србију носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава и носиоца страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама.

1. Страни држављани, носиоци свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу, транзитирају и бораве без визе у Републици Србији, ако поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.

2. Страни држављани, носиоци свих врста путних исправа осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу, транзитирају и бораве без визе у Републици Србији, ако имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци.

3. Ова одлука ступа на снагу 08.11.2014.

Напомена: Период боравка у Републици Србији мора бити усклађен са роком важности виза или регулисаног боравка, односно, страни држављани морају напустити територију Републике Србије пре истека важности виза или боравка.

Страни држављани који поседују Шенген визу, ВБ или САД визу или визу земље чланице ЕУ са дозвољеним ЈЕДНИМ УЛАСКОМ могу ући у Србију само уколико нису искористили важећу визу. У супротном, морају имати визу РС.УЧЕШЋЕ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ РС КОРИ УДОВИЧКИ НА МЕЂУНАРОДНОМ ОКРУГЛОМ СТОЛУ ПОСВЕЋЕНОМ СТРАТЕГИЈИ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

8.11.2014.

Потпредседник Владе и министар државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Кори Удовички учествовала је на 4. Међународном округлом столу посвећеном стратегији у јавном сектору, који је одржан у Абу Дабију 5-6. новембра 2014.

У оквиру своје посете Уједињеним Арапским Емиратима, потпредседниК Владе РС Кори Удовички састала се са министром за међународну сарадњу и развој Њ.Е. шеиком Лубном бинт Халид Ал Касими, са којом је разговарала о унапређењу билатералних односа у области економије и другим питањима од значаја за две земље."НИЧИЈЕ ДЕТЕ" У СЕЛЕКЦИЈИ 8. АБУ ДАБИ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА

28.10.2014.

Дебитантски филм српског редитеља и сценаристе Вука Ршумовића "Ничије дете" приказан је у оквиру 8. Абу Даби Филм Фестивала. Филм је већ освојио три награде на овогодишњем Венецијанском филмском фестивалу, између осталог и награду за најбољи филм, а сада ће покушати да нађе пут до интернационалне публике у Абу Дабију.

Филм "Ничије дете" је базиран на фасцинантној, истинитој причи о дивљем дечаку (у филму га игра Денис Мурић), кога су средином осамдесетих година прошлог века ловци пронашли међу вуковима у шуми, у планинама Босне и Херцеговине, након чега је послат у Београд, у Дом за незбринуту децу да се социјализује. Супротно предвиђањима, дечак, који насумично добија име Харис, почиње убрзано да се развија и склапа пријатељства. Почиње рат у Босни и Херцеговини, а у дом стиже писмо од локалних босанских власти којим се захтева Харисов брзи повратак. По повратку у Босну, Харис нема где да оде. Док лута бесциљно, наилази на групу војника који га воде са собом. Добија и пушку и одлази у борбу...

Друга пројекција филма у оквиру фестивала заказана је за петак, 31.10.2014. од 21:15 сати у Vox Cinema 4, у Марина Молу у Абу Дабију.СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 4. РЕДОВНОГ ЗАСЕДАЊА ФЕДЕРАЛНОГ НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА УАЕ

26.10.2014.

Отправник послова Амбасаде Републике Србије у Абу Дабију Милош Перишић присуствовао је у недељу, 26.10.2014. свечаној церемонији почетка рада четвртог редовног заседања Федералног националног већа УАЕ. Свечану седницу је у име председника УАЕ Њ.Е. шеика Калифе бин Заједа Ал Нахјана отворио потпредседник УАЕ и премијер Њ.Е. шеик Мухамед бин Рашид Ал Мактум.

Интонирање химне и смотра гарде обележили су почетак свечаности. Заседању су присуствовали и министри у Влади УАЕ, престолонаследници емирата, чланови Федералног националног већа, званичници војске и полиције, као и представници дипломатског кора.

 

 ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ КУРБАН-БАЈРАМА

04.10.2014.

У име Амбасаде Републике Србије у Уједињеним Арапским Емиратимка и у име државног руководства Србије, отправник послова Милош Перишић упутио је честитке државном руководству и народу УАЕ на традиционалном пријему који је организовао Њ.Е. Принц престолонасленик Абу Дабија и заменик врховног команданта оружаних снага УАЕ шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан у палати Мушриф у Абу Дабију.

Пријем је приређен за шефове дипломатских представништава и међународних организација у Абу Дабију поводом прославе Курбан-бајрама.

Током пријема, отправник послова Милош Перишић упутио је честитке Њ.Е. шеику Мухамеду бин Заједу Ал Нахјану и пожелео лични успех и добро здравље, као и даљи напредак и просперитет УАЕ.ШЕИК МУХАМЕД БИН ЗАЈЕД АЛ НАХЈАН У ПОСЕТИ СРБИЈИ

18.09.2014.

Њ.Е. шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан, принц престолонаследник Абу Дабија и заменик врховног команданта оружаних снага УАЕ посетио је у четвртак, 18. септембра 2014. Србију. Принц је дочекан уз највише државне почасти, а током посете састао се са председником Србије Томиславом Николићем и председником Владе Александром Вучићем.

Главне теме разговора са председником Николићем биле су унапређење билатералне сарадње и пријатељских односа између две земље и два народа, као и наставак економске сарадње и могућности за нове инвестиције у Србији. Како је саопштио Кабинет председника Србије, Николић је оценио да је Србија спремна да бројним пројектима привуче инвестиције из Емирата и уложи максималне напоре да, кроз сарадњу са инвеститорима из УАЕ, покрене своју економију. "Традиција пријатељства два народа искована је у време када је Србија била у много бољем економском положају него сада. Помажући Србију њени пријатељи из Емирата кроз инвестиције исказују своју захвалност", рекао је Николић.

Шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан је истакао да је за кратко време учињено много тога на обнови сарадње два народа. "У Србији се осећам као у својој другој отаџбини. Емирати ће наставити да инвестирају у Србију, од које очекују израду пројеката у различитим областима, као што су пољопривреда, информационе технологије, фармацеутска индустрија", казао је бин Зајед. Он је позвао Николића да у новембру дође у званичну посету УАЕ.

Након састанка шеика Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана са премијером Србије Александром Вучићем, премијер је изјавио да су анализирани резултати досадашње сарадње, пре свега у вези са Ер Србијом и пројектом „Београд на води“, који ће бити важан за промену имиџа и улоге Србије у региону и свету.И ДРУГО СРЕБРО ЗА СТЈЕПАНОВИЋА У ДУБАИЈУ

02.09.2014.

Другог дана ФИНА Светског купа у Дубаију, најбољи српски пливач Велимир Стјепановић освојио је и друго сребро и оборио још један државни рекорд, у дисциплини 200 метара слободним стилом. Упркос томе што је водио скоро целу трку, у последњим секундама претекао га је највећи ривал на такмичењу Аустралијанац Томас Фрејжер Холмс, актуелни шампион Комонвелта и Пан Пацифика, који је поново узео злато. Стефан Шорак завршио је трку пети.

Европски шампион у дисциплинама 200 и 400 метара слободним стилом после трке изјавио је да до наредног такмичења има довољно времена да поправи форму и врати на се на сам врх.

"Знао сам да ће Фрејжер Холмс пливати брже од мене последњих 50 метара и онда сам и ја максимално убрзао. Ипак нисам успео иако сам био близу. Трка би била још неизвеснија да смо пливали један до другог, међутим, пошто смо били на различитим странама базена, нисам могао да га видим."

Србија је имала четири представника ове године у Дубаију, а осим Стјепановића боје заставе Србије представљали су Стефан Шорак, Арон Шинковић и Борис Стојановић. Наше пливаче очекују припреме за децембарске шампионате, а за две године снаге ће одмерити и на Олимпијским играма у Бразилу.СТЈЕПАНОВИЋ ОСВОЈИО СВЕТСКО СРЕБРО У ДУБАИЈУ

01.09.2014.

Најбољи српски пливач Велимир Стјепановић је на Другом Светском купу у Дубаију освојио сребро и за скоро две секунде поправио државни рекорд, који је поставио пре неколико дана у Дохи, у Катару. У дисциплини 400 метара слободним стилом Стјепановић је препливао за 3:38,32.

Као и у Катару, за нијансу бољи, тачније само 10 стотинки био је Аустралијанац Томас Фрејжер Холмс, актуелни шампион Комонвелта и Пан Пацифика. Стефан Шорак завршио је трку шести за 3:43,27.

Наше такмичаре данас очекују нови изазови, а Стјепановић је у походу на злато у још једној дисциплини - 200 метара слободним стилом, где ће му Аустралијанац поново бити главни ривал.

 ПОСЛЕ ЕВРОПСКОГ СТЈЕПАНОВИЋ ЈУРИША НА СВЕТСКО ЗЛАТО У ДУБАИЈУ

26.08.2014.

Нови европски шампион на 200 и 400 метара у слободном стилу, Велимир Стјепановић бориће се за титулу светског првака на Светском ФИНА купу који се одржава у Дубаију у Уједињеним Арапским Емиратима од 31. августа до 1. септембра.

Осим Стјепановића, Србију ће на Светском купу за пливаче представљати и наши пливачи Арон Шинковић, Стефан Шорак и Борис Стојановић, чиме се наша земља сигурним корацима враћа светском пливачком врху.

Светски ФИНА куп биће велики изазов за Стјепановића будући да ће се у базену спортског центра Хамдан у Дубаију наћи раме уз раме са актуелним светским прваком Комонвелта и Пан Пацифика Томасом Фрејжером Холмсом. Домаћа јавност у УАЕ велике наде полаже у овогодишњи светски куп и нада се спектаклу.

Светски куп у Дубаију ове године окупио је више од 150 најбољих пливача света из 37 земаља света.АМБАСАДА РС СЕ УПИСАЛА У КЊИГУ ЖАЛОСТИ У АМБАСАДИ ИРСКЕ У АБУ ДАБИЈУ

26.08.2014.

Амбасада Републике Србије у Абу Дабију уписала се у књигу жалости, која је отворена у Амбасади Ирске у Абу Дабију поводом смрти бившег премијера Ирске Арнолда Рејнолдса. У име Амбасаде Републике Србије у књигу жалости уписала се трећи секретар Дајана Танасијевић.

У тексту стоји да запослени у амбасади изражавају своје најдубље саучешће поводом смрти бившег премијера Ирске.АМБАСАДА РС СЕ УПИСАЛА У КЊИГУ ЖАЛОСТИ У АМБАСАДИ БРАЗИЛА У АБУ ДАБИЈУ

19.08.2014.

Амбасада Републике Србије у Абу Дабију уписала се у књигу жалости, која је отворена у Амбасади Бразила у Абу Дабију поводом трагичне смрти председничког кандидата Едуарда Кампоса и шесторо држављана Бразила. У име Амбасаде Републике Србије у књигу жалости уписала се други секретар Мила Ђурђевић.

У тексту стоји да Амбасада изражава своје најдубље саучешће због трагедије која се догодила, као и да у време жалости народ Србије чврсто стоји уз народ Бразила."ОРЛИЋИ" ОСВОЈИЛИ СВЕТСКУ БРОНЗУ У ДУБАИЈУ

17.08.2014.

Кадетска репрезентација Србије освојила је бронзану медаљу на Светском првенству у Дубаију, пошто је у борби за треће место савладала екипу Шпаније са 62:59.

Најефикаснији у мечу за треће место у екипи Вање Гуше био је Никола Ракићевић са 17 поена, док је Маринковић додао 14. На другој страни истакао се Вила са 20 постигнутих поена.

"После прве половине утакмице играли смо знатно боље", признаје селектор репрезентације Вања Гуша. "Имали смо више енергије и добру одбрану у другом полувремену. Утакмица је психолошки била изузетно тешка за оба тима. Задовољан сам, наравно, трећим местом. То је најбољи резултат који је Србија икада остварила на нивоу кадетске репрезентације".

Једини пораз кадети Србије доживели су у полуфиналу од Американаца, а остаће упамћена победа против Уједињених Арапских Емирата од чак 85 поена разлике.КУЛТУРНА САРАДЊА КАО ТЕМЕЉ ПРИЈАТЕЉСКИХ ОДНОСА

14.08.2014.

 

Делегација Амбасаде Републике Србије у Абу Дабију састала се у понедељак, 10. августа 2014. са генералним директором Емиратског центра за стратегијске студије и истраживања (ECSSR) Џамалом Санадом Ал Суваидијем. Српска делегација наступила је у саставу отправник послова Милош Перишић и други секретар Мила Ђурђевић.

У срдачној атмосфери, размотрене су могућности за проширење културне сарадње између Србије и Центра. Др Џамал Ал Суваиди је нагласио да кључ напретка односа две земље лежи управо у унапређењу културне сарадње, као и да је култура основа пријатељства међу народима.

Отправник послова Милош Перишић изразио је наду да ће се кроз споразуме о културној сарадњи и сарадњи на плану образовања додатно учврстити пријатељски осноси Србије и УАЕ, као и да Србија има изванредне стручњаке, који би могли да понуде занимљива предавања из различитих области друштвених наука. Позив добродошлице у Србију је упућен и стручњацима из УАЕ.

Емиратски центар за стратегијске студије и истраживања, са седиштем у Абу Дабију, јединствена је институција на Блиском истоку. Центар је основан под покровитељством председника УАЕ Шеика Калифе бин Заједа Ал Нахјана са циљем да низом предавања и значајном издавачком делатношћу унапреди истраживања у области политике, економије и другим хуманистичким наукама."ОРЛИЋИ" У БОРБИ ЗА ПОЛУФИНАЛЕ СП У КОШАРЦИ У ДУБАИЈУ


14.08.20114.

 

Кадетска кошаркашка репрезентација Србије данас игра пресудни меч за одлазак у полуфинале Светског првенства у Уједињеним Арапским Емиратима у Дубаију и то против селекције Канаде. Захваљујући одличном скору на претходним утакмицама, "орлићи"су обезбедили прво место у групи "Д", након што су убедљивом победом 116:31 савладали домаћина, селекцију УАЕ.

"Иако мечеви са Кином и Аргентином нису били нимало наивни, тек сада долазе на ред удели са најјачим селекцијама. Канада је веома тежак противник. Одликује их амерички стил игре. Веома су брзи и агресивни. Чврсти у одбрани, са јако једноставник решењима у нападу. Имају поливалентне играче који могу да играју на више позиција у тиму. Физички и атлетски су веома доминантни, поготово на спољним позицијама. У ротацији је свих 12 играча, али ипак посебну пажњу треба обратити на Мареја и Вашингтона, њихове најбоље стрелце у досадашњем делу шампионата", истиче Вања Гуша, а преноси званични сајт Кошаркашког савеза Србије.

Уколико победе, наше кадете у полуфиналу очекује победник дуела САД - Кина.ДАН ЖАЛОСТИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
Поштовани,
У амбасади је данас 21.05 и сутра 22.05 отворена књига жалости у периоду 10 до 17 часова а поводом трагичног губитка живота у поплавама које су погодиле Србију.


АПЕЛ ЗА ПОМОЋ

 Поводом незапамћених поплава које су погодиле Републику Србију, обавештавамо да је, ради помоћи угроженом становништву, надлежним службама Републике Србије тренутно најпотребнија помоћ у прибављању ћебади, пелена за бебе, одеће за децу и одрасле, веша, чарапа, постељине, душека, батеријских лампи, батерија за батеријске лампе, гумених чизама, кревета на расклапање, као и да је Влада Републике Србије отворила следеће жиро-рачуне на који се могу уплатити новчана средства за помоћ:

 • Динарски жиро-рачун – Отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89;
 • Девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000 – Министарство финансија – Управа за трезор, Београд – наменски девизни рачун за уплату средстава за откланајње последица од поплава, ИБАН код: РС35908504619019323080, са инструкцијама за уплату у ЕУР и УСД које можете преузети овде.
 • Жиро рачун за уплату у локалној валути: Абу Дхаби Цоммерциал Банк, Број жиро рачуна: 10101807020002 ИБАН код: АЕ290030010101807020002  корисник : The Embassy of  the Republic of Serbia

 • Информације за уплате путем PayPal-а овде.


Вести
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Искрено пријатељство и успешна сарадња Србије и УАЕ
La République de Serbie au Mois de la Francophonie
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Председник Вучић у радној посети Уједињеним Арапским Емиратима
Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Дан државности Републике Србије
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
РАСПИСИВАЊЕ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021.ГОДИНИ
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Стигла донација медицинске опреме из УАЕ
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону
Књига жалости - преминуо патријарх српски господин Иринеј
ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОНАЂЕНИМ ПАСОШИМА
БЕСПЛАТНА ЈЕДНОМЕСЕЧНА ОБУКА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ И РЕГИОНУ
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЛИЦА КОЈИМА ЈЕ ИСТЕКЛА БОРАВИШНА ВИЗА
ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛЕТОВИМА ЕТИХАДА
БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА
Air Serbia КОМЕРЦИЈАЛНИ ЛЕТ 11.07.2020.
ПОНОВЉЕНИ КОНКУРСИ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ и ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ПРИМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ПРЕСТАНКУ ВАЖЕЊА ОДЛУКЕ О ЗАТВАРАЊУ СВИХ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ
СПЕЦИЈАЛНИ ЛЕТОВИ "AIR SERBIA", УЗ ПЛАЋАЊЕ НАДОКНАДЕ
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА - 2020
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА
ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ 2020
KOНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВИЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Преузимање брошуре о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска
Одлуке о суфинансирању пројеката
ПРОТОКОЛ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РС И ВЛАДЕ УАЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РС И ВЛАДЕ УАЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ/СПЕЦИЈАЛНИХ ПАСОША
Државно-привредна делегација Р. Србије у посети УАЕ
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Обележавање Дана државности РС у УАЕ
УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СВ.КИТС И НЕВИС И РЕПУБЛИКА ПАЛАУ
ОБАВЕШТЕЊЕ О КОНФЕРЕНЦИЈИ МЕДИЦИНСКЕ ДИЈАСПОРЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ - ИЗВОДИ ИЗ МКР ИЗДАТИХ ОД СТРАНЕ БИВШИХ СФРЈ
ВЕЛИКА ДИПЛОМАТСКА ПОБЕДА СРБИЈЕ
СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РС И ВЛАДЕ КИРГИСКЕ РЕПУБЛИКЕ О МЕЂУСОБНОМ УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ АНТИГВА И БАРБУДА; ГРЕНАДА; КОМОНВЕЛТ ДОМИНИКА И ТРИНДАД И ТОБАГО
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, за носиоце обичних пасоша
Посета ППВ и МСП РС УАЕ
ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)
ОДЛУКА
ОБАВЕШТЕЊЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ
ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЅА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СУРИНАМ; НОСИОЦЕ СВИХ ПАСОША
ОБАВЕШТЕЊЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ
СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ВЛАДЕ КИРГИСКЕ РЕПУБЛИКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША - СТУПАЊЕ НА СНАГУ
Међународни уговор између Србије и УАЕ о међусобном признавању возачких дозвола
ОБАВЕШТЕЊЕ
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Обавештење РИК о начину гласања на изборима за Председника Републике, 02.04.2017.године
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
Избори за председника Републике Србије
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
Подаци за контакт
ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА У СРБИЈИ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години
Одржан пријем поводом Дана државности Републике Србије
Министар спорта Републике Србије у посети УАЕ
Гостовање Београдске филхармоније у Абу Дабију
АБУ ДАБИ КЛАСИК
ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ КУРБАН БАЈРАМА
ОТВОРЕНА СРПСКА КЛИНИКА У ШАРЏИ
ПОСЕТА ПРЕМИЈЕРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УЈЕДИЊЕНИМ АРАПСКИМ ЕМИРАТИМА
У ТОКУ ПРЕГОВОРИ ИЗМЕЂУ ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“ И ПОШТЕ УАЕ О ПРЕНОСУ НОВЦА
ДЕЛА УМЕТНИЦЕ ИЗ СРБИЈЕ НА ТРАДИЦИОНАЛНОМ РАМАЗАНСКОМ УМЕТНИЧКОМ БАЗАРУ У АБУ ДАБИЈУ
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ КАТАРА, КУВАЈТА, ОМАНА И БАХРЕИНА
ЛЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ У ВАЉЕВУ
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ О ВИЗАМА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА НА САЈМУ ТУРИЗМА У ДУБАИЈУ
ПРОЈЕКАТ „БЕОГРАД НА ВОДИ“ НА САЈМУ НЕКРЕТНИНА CITYSCAPE У АБУ ДАБИЈУ
"ЕНЕРГОПРОЈЕКТ" - ЗЛАТНИ СПОНЗОР САЈМА "WETEX 2015" У ДУБАИЈУ
ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „МИХАЈЛО ИДВОРСКИ ПУПИН – ПУТ КА СВЕТЛОСТИ“ У ДКЦ „ТРИ ПРСТИЋА“ У ДУБАИЈУ
УЧЕШЋЕ СРБИЈЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „МЕЂУНАРОДНИ ДАН У МАСДАР ИНСТИТУТУ“
ДАНИ НАУКЕ У ДКЦ „ТРИ ПРСТИЋА“ У ДУБАИЈУ ОД 14. ДО 16. АПРИЛА 2015
ПРЕДСТАВНИЦИ КОМПАНИЈЕ „ЛУЛУ“ У ПОСЕТИ РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
ИЗДАВАЊЕ НОВИХ БИОМЕТРИЈСКИХ ПУТНИХ ИСПРАВА - ОБАВЕШТЕЊЕ
МИНИСТАР ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БРАТИСЛАВ ГАШИЋ И ШЕИК МУХАМЕД БИН ЗАЈЕД АЛ НАХЈАН О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ (IDEX 2015)
У ДКЦ „ТРИ ПРСТИЋА“ У ДУБАИЈУ ПРОСЛАВЉЕНА ШКОЛСКА СЛАВА - СВЕТИ САВА
ПРВИ СРПСКО-ЕМИРАТСКИ ПОСЛОВНИ ИНВЕСТИЦИОНИ ФОРУМ У УЈЕДИЊЕНИМ АРАПСКИМ ЕМИРАТИМА
ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТНИ ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА (SKYPE)
ДЕЧИЈИ НОВОГОДИШЊИ ФЕСТИВАЛ У ДКЦ „ТРИ ПРСТИЋА“ У ДУБАИЈУ
НИКОЛА РАДОЈИЧИЋ ПОСТАВЉЕН ЗА СЕЛЕКТОРА НАЦИОНАЛНОГ ВАТЕРПОЛО ТИМА УАЕ
МОДНА РЕВИЈА ВЕРИЦЕ РАКОЧЕВИЋ И ИГОРА ТОДОРОВИЋА У АБУ ДАБИЈУ
ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА УЈЕДИЊЕНИМ АРАПСКИМ ЕМИРАТИМА
САСТАНЦИ ПРВЕ ДАМЕ СРБИЈЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ХУМАНИТАРНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У УАЕ
УЧЕШЋЕ КОМПАНИЈА ИЗ СРБИЈЕ НА САЈМУ ГРАЂЕВИНЕ У ДУБАИЈУ
ОДЛУКА О УЛАСКУ БЕЗ ВИЗЕ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ СА ВАЖЕЋОМ ШЕНГЕН ВИЗОМ, ВБ ИЛИ САД ВИЗОМ ИЛИ ВИЗОМ ЗЕМЉЕ ЧЛАНИЦЕ ЕУ ОД 08.11.2014.
УЧЕШЋЕ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ РС КОРИ УДОВИЧКИ НА МЕЂУНАРОДНОМ ОКРУГЛОМ СТОЛУ ПОСВЕЋЕНОМ СТРАТЕГИЈИ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ
"НИЧИЈЕ ДЕТЕ" У СЕЛЕКЦИЈИ 8. АБУ ДАБИ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА
СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 4. РЕДОВНОГ ЗАСЕДАЊА ФЕДЕРАЛНОГ НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА УАЕ
ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ КУРБАН-БАЈРАМА
ШЕИК МУХАМЕД БИН ЗАЈЕД АЛ НАХЈАН У ПОСЕТИ СРБИЈИ
И ДРУГО СРЕБРО ЗА СТЈЕПАНОВИЋА У ДУБАИЈУ
СТЈЕПАНОВИЋ ОСВОЈИО СВЕТСКО СРЕБРО У ДУБАИЈУ
ПОСЛЕ ЕВРОПСКОГ СТЈЕПАНОВИЋ ЈУРИША НА СВЕТСКО ЗЛАТО У ДУБАИЈУ
АМБАСАДА РС СЕ УПИСАЛА У КЊИГУ ЖАЛОСТИ У АМБАСАДИ ИРСКЕ У АБУ ДАБИЈУ
АМБАСАДА РС СЕ УПИСАЛА У КЊИГУ ЖАЛОСТИ У АМБАСАДИ БРАЗИЛА У АБУ ДАБИЈУ
"ОРЛИЋИ" ОСВОЈИЛИ СВЕТСКУ БРОНЗУ У ДУБАИЈУ
КУЛТУРНА САРАДЊА КАО ТЕМЕЉ ПРИЈАТЕЉСКИХ ОДНОСА
"ОРЛИЋИ" У БОРБИ ЗА ПОЛУФИНАЛЕ СП У КОШАРЦИ У ДУБАИЈУ
ДАН ЖАЛОСТИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
АПЕЛ ЗА ПОМОЋ
Архива вести