| |     latinica | english  
Насловна
СРЕЋНА НОВА ГОДИНА !Одлука о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине

Председник Републике Србије Александар Вучић донео је одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине, који ће бити одржани 17. децембра 2023. године.

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 25. новембра 2023. године у поноћ по локалном времену у Србији), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.


За више информација посетите

https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/.


ПРИЈАВЕ СЕ ШАЉУ ИСКЉУЧИВО НА Е МАИЛ
srb.emb.uae@mfa.rs


Држављани Републике Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте и сами електронским путем  проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко сајта МДУЛС, односно следећег линка:

https://upit.birackispisak.gov.rs/


Лице које је држављанин Републике Србије и има пребивалиште у Републици Србији а није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је да поднесе захтев  за упис у ЈБС (на територији УАЕ захтев је могуће поднети преко Амбасаде Републике Србије у Абу Дабију), како би исти био обрађен у оквиру система ЈБС. Пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се обрађује и захтев за гласање у иностранству.
Захтев за упис у ЈБС се може поднети и директно преко портала еУправе уколико лице има налог на порталу eУправе и истом приступа квалификованим електронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID.
Уз захтев за гласање у иностранству, потребно је приложити копију важеће личне карте или пасоша. Уколико је лична карта са чипом, пожељно је да подносилац захтева приложи копију очитане личне карте, уколико је поседује. То је од значаја због увида у адресу пребивалишта лица које подноси захтев.

 Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању везе матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону у области Образовања

14.10.2023.

Обавештавамо Вас да је Одлуком МСП бр.256/30-2023/01 од 12.10.2023. године, расписан Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању везе матичне државе и дијаспоре, као и  матичне државе Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета, у области образовања.

Конкурс ће бити отворен у периоду од 13.октобра 2023 године до 23.октобра 2023.године.

Све информације о начинима пријављивања и условима самог Конкурса можете пронаћи путем линка

http://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php

 

 

 ОТВАРАЊЕ КЊИГЕ ЖАЛОСТИ

04.05.2023.

Поводом трагедије која се догодила 03. маја 2023. године у основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, Влада Републике Србије је прогласила тродневну жалост на читавој територији Р. Србије од петка 05. маја закључно са недељом 07. маја 2023. године.
У Амбасади  Републике Србије у Абу Дабију биће отворена књига жалости у петак 05. маја 2023. године од 11.00 до 15.00 часова.
Изјаве саучешћа могу се послати и електронским путем  од 5 до 7 маја (целодневно) на е мејл адресу:


srb.emb.uae@mfa.rs

 Апликација ConsentID

Сваки корисник, пре добијања параметара за апликцију  ConsentID, треба да има отворен налог на порталу еУправе.
Апликација ConsentID служи кориснику да на сигуран и поуздан начин потврди свој идентитет преко портала за електронску идентификацију, односно пријави се на портал еУправе. Корисници који на овај начин приступају порталу еУправе имају могућност да користе све електронске услуге које пружа портал.


Параметри се издају држављанима Р. Србије који имају важећи идентификациони документ (пасош или лична карта). Такође, параметри се могу издати и страном држављанину, уколико има привремени боравак или стално настањење у Р. Србији, односно, поседује евиденцијски број странца (ЕБС) који издаје МУП Р. Србије.


За издавање параметара и QR кода, обавезно је лично присуство у Амбасади уз претходну најаву е маилом, сваким радним даном од 10 до 13 часова.


Параметри се генеришу на основу ЈМБГ. Документ са генерисаним параметрима се штампа и исти потписује корисник. Горњи део документа са параметрима се уручује кориснику, а доњи део са потписом корисника се архивира у Амбасади.


Услуга се не наплаћује.


Уколико корисник промени уређај, за инсталирање апликације ConsentID на новом мобилном телефону или таблету неопходни су нови параметри.


На захтев корисника, може се извршити и опозив параметара. Разлози за опозив могу бити да корисник више не жели да користи апликацију ConsentID, губитак или оштећење уређаја са мобилном апликацијом, промена личног имена или другог податка корисника.


Примењене су  све мере заштите података о личности у складу са Законом о заштити података о личности, као и у складу са одредбама Уговора о обради података потписаним између МСП и Канцеларије за ИТ  и еУправу 23. децембра 2022.године.КОНКУРСИ – РЕГИОН И ДИЈАСПОРА 2023


                  Обавештавамо Вас да је МСП И.Дачић 16.јануара о.г. донео одлуку бр.17/30-2023/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског, културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
Такође је донета  одлука бр.18/30-2023/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског, културног, етничког, језичког и верског идентитета.

Увид у расписане конкурсе  за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

 

 

 

 Срећни празници !Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос,резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања везе матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољњих послова И.Дачић је донео одлуку бр.361/30-2022/01, дана 16.11.2022.г.којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписани јавн пзив можете извршитн следећим линковима :

http://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs//uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК


Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,
Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.
Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.
И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.
Даме и господо,
Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.
И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.  
Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.
Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога.  У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.
Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине.
Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато,  једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.
Даме и господо,
Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.
Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.
На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град.  Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?
Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.
Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.
Даме и господо,
Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.
Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.
Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези,   подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.
На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава,  требало да се поштује од стране  свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању.
Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.
Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност  која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.
Хвала.

 

 

Statement by Minister of Foreign Affairs of the Republic of Serbia Nikola Selaković at the meeting of the UN Security Council on the report on the work of UNMIK

Mr. President,
Madam Special Representative,
Ladies and gentleman,
It gives me honor to address this distinguished body once again and to discuss the latest report of the Secretary-General on the work of the UNMIK.
I would like to thank the Secretary-General and the Special Representative for submitting the report. We take note of the efforts that Ms. Ziadeh makes in performing this very responsible duty, especially bearing in mind the necessity of a comprehensive overview and the complexity of the situation on the ground.
I also take this opportunity to underline that the Republic of Serbia highly values the activities of UNMIK in Kosovo and Metohija, established under UN Security Council Resolution 1244. We advocate for its continued operation in an unchanged and undiminished scope and capacity, especially bearing in mind that the Mission has not yet achieved the main goal of its mandate - a peaceful and normal life for all citizens of our southern province.
Ladies and gentlemen,
Unfortunately, the last few months have not brought more stability in Kosovo and Metohija and the situation in the Province is not exactly as presented in the report. Unilateral moves of Pristina continue to consciously and systematically deepen ethnic differences, causing discrimination against the non-Albanian population. To our knowledge, 105 ethnically motivated attacks have been recorded since the beginning of this year. In addition, Pristina is actively working on administrative and bureaucratic obstacles, by taking measures that were not agreed upon in the dialogue as the basic mechanism for negotiations and reaching solutions between Belgrade and Pristina. Pristina’s approach is problematic in many ways. This irresponsible conduct of Pristina is consciously sabotaging the efforts not only of Belgrade, but also of the EU and other involved parties of the international community, with the clear intention of achieving two goals - the first being to avoid the implementation of assumed commitments. The second, the ultimate and far more alarming goal is the intimidation, marginalization and persecution of Serbs.
In all previous statements before this this distinguished body, Pristina focused on what happened in the past while failing to mention, which is painful to witness, how non-Albanians in Kosovo and Metohija live today. Serbs are still intimidated in different ways, forced to leave their homes, villages and cities. Those displaced are discouraged from returning to where they were born and lived their lives.
The provisional institutions work systematically to remove and erase as much as possible of the cultural and national diversity that is left. At the same time, Pristina is consciously fueling inter-ethnic tensions using all available methods.
Attending religious celebrations seems to be a crime in Kosovo and Methohija. It is the case of Nikola Nedeljković who was arrested for allegedly "inciting ethnic hatred and intolerance", but actually his imprisonment was for attending the St. Vitus Day (Vidovdan) celebration.
Nikola was sentenced to eight months in prison without any material evidence. On the other hand, let me remind you that even to this day there is not a single perpetrator held legally accountable for the more than 1,000 Serbs killed since 1999. Due to planned intimidation, almost all towns and villages in Kosovo and Metohija are ethnically cleansed. Representatives of Pristina are ignoring the suffering, insulting the open wounds of the Serbs who had to leave their ancestral homes, and I underline, there are more than 200,000 of them. Such conduct has not change for last 23 years and is in complete opposite to the democratic values and principles that the provisional institutions of self-government often promote in their statements.
Therefore, I consider it necessary to emphasize that the true political will of the involved international actors and Pristina is necessary in order to create the conditions for the beginning of the end of discrimination on a national basis and common life in the Province.
Esteemed members of the Security Council, I would like to draw your attention to the rigid, problematic and extremely irresponsible conduct of the other negotiating party within the dialogue. In achieving the above-mentioned goals, Pristina applies the so-called policy of reciprocity, a well-thought-out, malicious strategy that, unfortunately, was not constructed independently. By continuously insisting on mutual recognition as a central part of the dialogue, the so-called policy of reciprocity demonstrates the essential unwillingness of the current political leadership of Pristina to find any compromise solution. Let me remind you that the talks between Belgrade and Pristina did not start with last elections in Pristina, but have been in progress for 11 years since the technical dialogue started (8 March 2011). Therefore, we assess as inadmissible attempts to disregard the current format of the dialogue, and annul the agreements only because they are not to the liking of the current political factors. It is unacceptable that the current geopolitical circumstances are being used to simply erase what has been painstakingly worked on for years. Belgrade, I underline, was institutionally involved in the dialogue from the very beginning, while the commitment of the other side has varied and continues to vary depending on the political option that is in power.
The harsher political rhetoric and narrative of the current leadership of the provisional institutions of self-government in Pristina are accompanied by concrete destabilizing steps. In the reporting period, measures on license plates were imposed, disguised as attempts at alleged integration into society.
Let me remind you again, there was no agreement on such measures in the dialogue between Belgrade and Pristina. I believe, ladies and gentlemen, that even today we will hear from the representative of Pristina that their side has fulfilled all obligations, but the decision on re-registration of license plates shows that Pristina is not only failing to fulfill what has been agreed upon, but it nullifies the results of the dialogue, creating a new crisis all over again. The effect of such forcibly imposed measures is best illustrated by the fact that since the decision was made a single-digit number of re-registered vehicles with Serbian license plates has been recorded, of which only two are Serbs from the north of Kosovo and Metohija. This is another indicator that Pristina does not enjoy full support, but that, on the other hand, it continuously provokes the natural reaction of the Serbian population, which cannot endlessly be subject to the arbitrariness of temporary institutions.
I believe that even today we will hear already known narrative of representatives from Pristina who try to present every reaction of the Serbs in Kosovo and Metohija as an activity organized by Belgrade in alleged attempts at destabilization. Such claims are simply not true. Serbia, for its part, cannot in any way contain the revolt present among the non-Albanian population of Kosovo and Metohija. It is an undeniable fact that citizens' protests represent a voice against many years of institutional violence and the deprivation of rights of the non-Albanian population, which, in this case, is denied the right to peaceful enjoyment of private property acquired in a legal manner.
Pristina does not cease in its attempts to confiscate property, and, as is well-known, one of the targets is the Serbian Orthodox Church. By calling into question the return of property to the Dečani Monaster Pristina paradoxically does not execute the decisions of its own so-called Constitutional Court.
Ladies and gentlemen,
I thought for a long time how to best illustrate the true picture of everyday life of the non-Albanian population in Kosovo and Metohija. I will mention only some of the facts. Numerous ethnically motivated incidents, hate speech, intimidation, violations of the right to a fair trial, threats to the right to freedom of movement and religious rights, desecration of churches and graves were recorded in the last reporting period as well. The frequent attacks on the sites of the Serbian Orthodox Church are also unacceptable, and especially the humiliating attitude towards the Serbian cultural and spiritual heritage, including the 4 monuments that have been inscribed on the UNESCO World Heritage List. Numerous administrative and technical barriers are imposed on priests and monastic communities, making it difficult and even impossible for them to survive on church properties.
When it comes to civil rights, try to imagine that the basic political and civil right to vote has been taken away from you.
This is precisely what the Serbs in the Province have experienced along with frequent intimidation and violent incursions of the ROSU special forces, which are an instrument for the implementation of Pristina's goals under the pretext of allegedly fighting crime.
In December last year Bratislav Nikolić the president of municipality of Štrpce has been detained, as suspected of the organized crime and corruption - still not charged, kept in detention unit in Podujevo, only for the reason to make additional and final pressure on the Serbian community living in the enclave of Štrpce. How can this be justified as the fight against crime when special forces are used to raid village festivals, schools and kidnap drivers of ambulance transporting infusion containers and medicines? What are the motives behind and how can one rationalize these actions? Just try to imagine and put yourself in the shoes of Ms. Dragica Gašić, the only Serbian returnee in Djakovica. Imagine that you are still not allowed to buy bread because of your origin and nationality, because you live in a municipality that the local Albanians proudly consider forbidden to non-Albanians. Imagine that as many as eleven Albanian civil society organizations demand your expulsion, as well as a ban on any non-Albanian ever returning to that town. Then you will realize the level of intimidation that Serb returnees are facing. It will be clear to you why the percentage of returnees is below 2% and why it is still one of the lowest in the world. Let me pose a question - are these the characteristics of a society that presents itself to the world as a fully fledged democracy and a factor of stability in the region?
We are aware that the dialogue has a wider dimension and that it can affect the situation in the entire region.
This is reflected in every statement given by Serbian officials, including the President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vučić. "It is better to negotiate for a hundred years than to fight for a day" are the words of our President that best describe the policy of peace, reconciliation, and regional cooperation pursued by the Serbian leadership, which is guided by the vision of building a common and prosperous future of the Balkans.
I believe that it is a duty of today's leaders to create a clear common vision for the future generations. Such a vision was shown by the leaders of Belgrade, Skoplje and Tirana by creating Open Balkan, an initiative from the region for the region, which is already producing concrete results. Serbia has on several occasions reached out to Pristina inviting it to join this initiative. We counted on an awareness of the importance of economic connectivity and progress for the benefit of the citizens of the entire Balkans. However, our invitation was not met with understating from the other side.
Ladies and gentlemen,
We categorically reject Pristina's argumentation regarding the alleged unconstitutionality of the formation of the Community of Serb Municipalities. It is clear that Pristina's attitude towards this obligation reflects its attitude towards the Serbian people in the Province. It also indicates that Pristina is against Serbian people being organized as an ethnic community and thus exercising their collective rights.
The aim of their approach, as a preferred model, is a community without Serbs, such as those in Pristina, Djakovica or Pec, or some similar localities in the Province. For our side, it is unacceptable that Pristina has refused to fulfil its obligations and discuss the formation of the Community of Serb Municipalities for as much as 3,470 days but I assure you that, regardless of this fact, Serbia will not give up on its efforts to find a compromise solution for the current situation.
I will remind you that the representatives of Pristina, although they often repeat in their statements that the case of the so-called Kosovo is a fait accompli, continue not to be recognized by the majority of UN member states for 14 years now. If the so-called Kosovo's independence is a reality, how come that we have the dialogue? And how come that Belgrade is faced with increasing pressures as regards the need for mutual recognition? What the current political leadership of Pristina refuses to accept is that Belgrade cannot be left out in the search for a final solution. The same also applies to the case of the increasingly frequent indications about Pristina's upcoming membership in international organizations. Will these moves help to create the necessary atmosphere for dialogue? Are we, in this way, rewarding Pristina's destructive behaviour and refusal of dialogue? Our view is that the attempts of the so-called Kosovo to join international organizations are an unacceptable act and Serbia will work decisively against such steps.
During the last session in April this year, we could hear the calls of some members of the UN Security Council to reduce and even terminate UNMIK, with the explanation that Pristina has its own functional institutions. However, the circumstances I have presented to you and the situation on the ground remind us again that international presence in our southern province is still necessary. In this regard, we support the efforts made by UNMIK, KFOR, EULEX and OMIK within their mandates. The Serbian and other non-Albanian population in Kosovo and Metohija has the highest confidence in the international presence and considers it a guarantor of security, which additionally confirms that international missions need to remain engaged in an undiminished scope and capacity in accordance with UN Security Council Resolution 1244.
In conclusion,
I would like to point out that lately in all international forums we keep hearing calls for respect of the principles of the UN. We support the territorial integrity of all UN member states. But, what about Serbia? I would like to ask the esteemed members of this distinguished body whether the need to implement the principles of the UN Charter applies only to some or all of its members? As a country that consistently respects international law and still suffers the consequences of it being violated, we believe that the UN Charter and international law, including the territorial integrity and sovereignty of states, should be respected by all and apply indiscriminately to all UN member states.
Ladies and gentleman,
It was this body that more than two decades ago adopted Resolution 1244, which confirmed the territorial integrity of Serbia. This fact did not prevent certain countries from recognizing the so-called “Kosovo” and thus violating the UN principles, but also the resolution that they adopted, by adjusting international law to their interests and goals. Precisely because of this, the more and more frequent mentioning of the case of "Kosovo" is an indication that the precedent made opened a Pandora's box, because the strength of each principle rests on its full and universal application and unconditional adherence.
You will notice that I posed a lot of questions in my statement and I express hope that today we will hear answers to at least some of them from you, esteemed members of the UN Security Council and representatives of Pristina, because the inhabitants of Kosovo and Metohija, of any nationality, whether they are Serbs or Albanians deserve it.
All the inhabitants of Kosovo and Metohija have every right to expect an improvement in the atmosphere and the reduction of tensions on the ethnic level, which are a prerequisite for a normal life. For such a step to be made, we need constructiveness, which is not lacking on the Serbian side, genuine support of international actors. I emphasize that Serbia has always been and remains deeply committed to finding a sustainable solution by peaceful means, for the sake of peace, stability and a common future.
Thank you.


 Радна посета председника УАЕ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Уједињених Арапских Емирата, Његовим височанством шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, који борави у једнодневној радној посети Београду.

Након свечаног дочека испред Палате Србија, председници Вучић и Ал Нахјан разговарали су о унапређењу политичке и економске сарадње, реализацији раније договорених пројеката, као и о ситуацији у свету, геополитичким изазовима, кризи на енергетском тржишту и свеобухватном стратешком партнерству.

„Разговарали смо о целокупној ситуацији у Украјини и региону. Упознао сам га са тим шта се очекује од Србије са Запада, и под каквим је све притисцима. Реч је о великом пријатељу наше земље и захвалан сам му на сваком виду помоћи и подршке. Милијарда са стопом од 3 одсто је у оваквим условима готово невероватна за нашу земљу”, рекао је председник Вучић додајући да се нада новим инвестицијама УАЕ у Србији.

Разговори двојице званичника и делегација обе земље настављени су на свечаној вечери коју је председник Вучић приредио у част госта из УАЕ.ИСТРАЖИВАЊЕ о држављанима Републике Србије који живе у иностранству

01.10.2022.

 

Републички завод за статистику, у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, спроводи: Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству“.

Позивамо држављане Републике Србије који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству да учествују у истраживању.  Сврха спровођења овог истраживања јесте да добијемо што потпунију слику о бројности и основним демографским, миграторним, образовним карактеристикама наших грађана у иностранству.

 

Уколико желите да учествујете у истраживању, потребно је да се региструјете и  попуните Упитник.

 

Напомена: Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године спроводи се у Републици Србији од 1. до 31.  октобра 2022. годинe само на територији Републике Србије. У попису се прикупљају подаци и о члановима домаћинства који се у време пописа налазе у иностранству (школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њихових домаћинстава у Републици Србији.Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

 


Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.
Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.
"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.
Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.
"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.
Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.
"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.
Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.
"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

 

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“Селаковић: Потписани споразуми са УАЕ важни за Србију

 

 

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, коментаришући резултате званичне посете председника Александра Вучића Уједињеним Арапским Емиратима, да су потписани споразуми веома важни и корисни за Србију.
Селаковић је новинарима у Абу Дабију изјавио да, пре директног контакта и пријатељства председника Вучића и шеика Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана сарадња наше две земље готово да није постојала, а да данас имамо, између осталог, споразум о свеобухватном стратешком партнерству.
"Данас видите да се они редовно виђају, да разговарају о свему, да је то продубљивање односа две земље које настаје временом, како се гради поверење, нешто што и Србији доноси и те како користи", рекао је Селаковић.
У оквиру званичне посете председник Вучића, између Србије и Уједињених арапских емирата потписано је девет билатералних споразума.Председник Вучић у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима

 

 


Председник Вучић у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима
Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима, где се састао са председником Уједињених Арапских Емирата Његовим височанством шеиком Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном.
Председник Вучић рекао је да је председник УАЕ шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан човек који поштује Србију и који је поново показао велико пријатељство према нашој земљи кроз потписивање бројних споразума. Он је пренео и да је једна од тема данашњих разговора била енергетска криза.

“Разлика коју смо направили са Емиратима није што та земља има велике интересе везане за Србију, већ што поштује Србију. Шеик Мохамед је један од ретких људи у свету који поштују самосталност, слободољубивост, самосталност у одлучивању. Причали смо о енергетској кризи, нафти, гасу, о томе како да решавамо тај проблем”, казао је председник новинарима у Абу Дабију и додао да се разговарало и о додатним улагањима УАЕ у Србији. Он је истакао да имамо велике важне заједничке пројекте као што је Београд на води, који је, како је рекао, најважнији градитељски подухват од Беча до Истанбула.
 
“Од њих можемо да стекнемо искуства, да видимо шта можемо да научимо. После енергетске кризе долази рат за храну. Морамо и за то да се спремимо, да све стратешки сагледамо и зато је пријатељство и братство са Емиратима од суштинског значаја”, рекао је председник Вучић. Он је подсетио на то да је 2014. године, када је стање наших јавних финансија било веома тешко и када смо кренули са мерама фискалне консолидације, а када је требало да добијемо јефтин новац, Србији помогао шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан
 
„Наше пријатељство је изузетно чврсто и кад год је тешко, ми можемо да се ослонимо на Емирате, што се и до сада небројено пута показало, када су нам наши пријатељи помагали и у најтежим тренуцима“, навео је председник и пренео да је током посете потписан веома важан споразум, те да ће Србија добити од Уједињених Арапских Емирата финансијску подршку и средства по дупло мањој камати од оне по којој се задужују западне земље.
 
„Да излазимо на финансијско тржиште коштало би нас најмање 2,5 пута више. Овај споразум као да је значајан поклон и огромна подршка Србији. То су ствари које пријатељима не заборављате“, истакао је председник и додао да су потписани и други споразуми који су изузетно повољни по нас, што говори о дубљем и стратешком партнерству двеју земаља, као и о значају пријатељства.

Током званичне посете председника Вучића Уједињеним Арапским Емиратима, потписано је 9 споразума између две земље, укључујући и Споразум о свеобухватном стратешком парнерству.


 Телеграм саучешћа поводом смрти председника Уједињених Арапских Емирата и владара Абу Дабија

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти председника Уједињених Арапских Емирата и владара Абу Дабија, шеика Калифа бин Заједа Ал Нахјана, у којем се каже:

„Дубоко ме је погодила вест о смрти Његовог величанства шеика Калифа бин Заједа Ал Нахјана, искреног пријатеља наше земље и човека којег су красиле неке од највреднијих и најређих врлина.

Смрт човекова мери се по његовом животу – по снази карактера, моралним начелима којих се придржавао, по мудрости којом се руководио, као и по спремности да несебично помогне и правично просуди. Човек посвећен вери и традицији, али са изузетним слухом за вредности савременог света, шеик Калифа је своју земљу сврстао у једну од највећих сила региона, подигавши је на трон модерних и снажних држава света.

Његово величанство шеик Калифа је управо највишим људским вредностима посветио цео живот, водећи свој народ сигурном и мудром руком ка свеобухватном напретку и добробити, неуморно радећи и у најтежим временима, чиме је стекао огроман углед и бројне пријатеље и на глобалном нивоу.

Изражавам најдубље саучешће породици и сународницима Његовог величанства. Нека буду поносни и нека славе његов живот.

Нека му Бог подари рајска насеља и обилати благослов“, наводи се у саучешћу председника Вучића.

www.predsednik.rsЛична порука владару Абу Дабија поводом избора за новог председника Уједињених Арапских Емирата

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас личну поруку владару Абу Дабија шеику Мохамеду бин Заједу Ал Нахјану у којој му је честитао на избору за новог председника Уједињених Арапских Емирата. У поруци се каже:

„Екселенцијо, поштовани пријатељу,

желим да Вам упутим најсрдачније честитке на избору за ову најодговорнију од свих дужности, уверен да ћете својом мудрошћу и искуством наставити да водите Ваш народ путем мира и сваког добра и напретка.

И у временима највеће туге и изазова, живот нас учи да морамо да наставимо часним путем славних претходника и предака. На том путу нас увек чекају бројне обавезе и искушења, чинећи успон много тежим, али и сваку победу и успех – много већим и сјајнијим.

Познајући Вашу одлучност, смиреност у доношењу одговорних одлука и врхунско знање настало на искуству у тешким временима, сигуран сам да ћете водити свој народ у још бољу и перспективнију будућност.

Kористим ову прилику да Вас још једном уверим да ћете на том путу и даље имати Србију као поузданог партнера и, пре свега, као пријатеља који не узмиче ни онда када многи одустају или окрећу леђа.

Уз најбоље жеље за сваку личну и државничку срећу и успех, примите, Екселенцијо, изразе мог најдубљег уважавања“, наводи се у поруци председника Вучића.

 Министар Селаковић упутио изразе саучешћа шефу дипломатије УАЕ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је данас изразе саучешћа министру спољних послова и међународне сарадње Уједињених Арапских Емирата шеику Абдулаху бин Заједу Ал Нахјану поводом смрти председника Уједињених Арапских Емирата и владара Абу Дабија, шеика Халифе бин Заједа Ал Нахјана.

Министар Селаковић је поручио да ће шеик Халифа бин Зајед Ал Нахјан остати упамћен као искрени пријатељ Републике Србије и српског народа, и као човек који је допринео прогресу Уједињених Арапских Емирата.

„Сигуран сам да ће Уједињени Арапски Емирати наставити путем просперитета, који је утабан од стране оца нације покојног шеика Заједа бин Султана Ал Нахјана и његовог сина покојног шеика Халифа бин Заједа Ал Нахјана“, наводи се у поруци министра Селаковића.

Шеф српске дипломатије навео је да у овом периоду жалости Република Србија саосећа у болу и тузи пријатељског народа Уједињених Арапских Емирата.Телеграм саучешћа поводом смрти председника Уједињених Арапских Емирата и владара Абу Дабија

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти председника Уједињених Арапских Емирата и владара Абу Дабија, шеика Калифа бин Заједа Ал Нахјана, у којем се каже:

„Дубоко ме је погодила вест о смрти Његовог величанства шеика Калифа бин Заједа Ал Нахјана, искреног пријатеља наше земље и човека којег су красиле неке од највреднијих и најређих врлина.

Смрт човекова мери се по његовом животу – по снази карактера, моралним начелима којих се придржавао, по мудрости којом се руководио, као и по спремности да несебично помогне и правично просуди. Човек посвећен вери и традицији, али са изузетним слухом за вредности савременог света, шеик Калифа је своју земљу сврстао у једну од највећих сила региона, подигавши је на трон модерних и снажних држава света.

Његово величанство шеик Калифа је управо највишим људским вредностима посветио цео живот, водећи свој народ сигурном и мудром руком ка свеобухватном напретку и добробити, неуморно радећи и у најтежим временима, чиме је стекао огроман углед и бројне пријатеље и на глобалном нивоу.

Изражавам најдубље саучешће породици и сународницима Његовог величанства. Нека буду поносни и нека славе његов живот.

Нека му Бог подари рајска насеља и обилати благослов“, наводи се у саучешћу председника Вучића.

www.predsednik.rsРазмена знања и искустава Србије и УАЕ у више области

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар за кабинетске послове Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Ал Абдулах Ал Каркави потписали су данас у Дубаију Меморандум о размени искустава о развоју и модернизацији владе.

Потписаним документом унапређује се размена знања и искуства у девет области, међу којима су вештачка интелигенција, креативна индустрија, дигитална економија, еУправа и наука.

Меморандум је договорен са Кабинетом премијера УАЕ, а од 2018. године до сада УАЕ су овај вид сарадње развили са 11 држава, и то са Шпанијом, Грчком, Египтом, Јорданом, Костариком, Сенегалом, Суданом, Киргистаном, Ираком, Узбекистаном и Колумбијом.

Документ је потписан у присуству шеика Мактума бин Мухамеда Ал Мактума, који је потпредседник Владе, министар финансија УАЕ и заменик владара Дубаија, а са којим је председница Владе раније данас одржала састанак.

Током поменутог билатералног сусрета, који је први састанак премијерке са владарском породицом Дубаија на том нивоу, било је речи о сарадњи двеју земаља, развоју вештачке интелигенције, завршеном највећем светском догађају – Светске изложбе у Дубаију „Expo Dubai“, као и новим технологијама.

По завршетку састанака, Брнабић је заједно са помоћником директора за лидерство и државне капацитете Јасиром Ал Нагбијем обишла „Emirates Towers“, у оквиру којег су смештене канцеларије које су фокусиране на вештачку интелигенцију, науку, образовање и иновације.

У обиласку са премијерком био је и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Највише времена издвојено је за обилазак Акцелатора, Владиног тела које је отворено 2016. године и у којем се решавају питања која су мултисекторска и у којем се траже решења проблема, и то у периоду од 100 дана.

На крају посете Дубаију, Брнабић ће заједно са државним министром за вештачку интелигенцију и дигиталну економију Омаром бин Султаном Ал Уламом обићи Музеј будућности.

Поменута институција отворена је у фебруару ове године, а зграда од седам спратова садржи комбинацију простора за излагање експоната посвећених будућности и радионица за тестирање и развој технологија у настајању.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs/ТанјугСелаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.Честитка престолонаследника Абу Дабија и заменика врховног команданта оружаних снага поводом ускршњих празника
21.04.2022. 
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку престолонаследника Абу Дабија и заменика врховног команданта оружаних снага Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана поводом ускршњих празника. У честитки се каже:
 
„Задовољство ми је да, поводом наступајућих ускршњих празника, Вашој ексленцији и уваженој породици упутим најискреније честитке и најлепше жеље за добро здравље и срећу.
 
Пожелео бих овом приликом и свим народима света много радости и мира.
 
Примите изразе искреног уважавања и наклоности“, наводи се у честитки престолонаследника Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана.
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs 
 


ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Министар спољњих послова Н.Селаковић је донео Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, бр.52-229/30-2022/01 од 11.априла о.г. , као и Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону,бр. 51-366/30-2022/01 од 11.априла о.г., а по конкурсима који су били отворени од 23.фебруара о.г. до 9.марта о.г.

Увид у донете одлуке можете извршити на званичном интернет сајту Мнистарства спољњих послова и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону: www.mfa.gov.rs и www.dijaspora.gov.rsЧЕСТИТКА ПРИНЦА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АБУ ДАБИЈА

Принц, престолонаследник Абу Дабија и заменик врховног комаданта Оружаних снага Уједињених Арапских Емирата , шејк Мохамед бин Зајед Ал Нахјан честитао је у телефонском разговору председнику Републике Србије Александру Вучићу победу на председничким изборима одрђаним 3.априла о.г.ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ И ИЗБОРИМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕСРБИЈЕ

Обавештавамо да ће  у Амбасади Р.Србије у Абу Дабију свим држављанима РС који су благовремено послали прописно испуњене пријаве и за које је донето решење о гласању у иностранству, бити омогућено гласање у просторијама Амбсаде на адреси, Mushrif Area, Al Rafee Street, Villa no 6, дана 03.04.2022.год у времену од 07.00 до 20.00 часова.

Свим грађанима који приступају гласању, неопходан је вежећи идентификациони докумет Р.Србије- биометријски пасош или лична карта.

У току гласања обавезно је придржавање епидемиолошких мера, ношење заштитне маске и држање прописног одстојања. За улaзак у просторије Амбасаде на дан гласања неће бити обавезан PCR тест нити Al Hosn апликација.Председник Вучић уручио одликовања поводом Дана државности

15.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.
 
Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.
 
 „Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.
 

Oпширније...
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
16.02.2022.
 
Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе: 
 
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
 
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
 
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
 
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.
 

 


Oпширније...
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Овај центар ће радити у оквиру Канцеларије за ИТ и електронску управу Владе Србије, а сарађиваће са научним институтима, државним установама и приватним сектором.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Извор/Фото: ТанјуrБеоград добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у

пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: ТанјугНапад на складиште горива код Абу Дабија претња миру и стабилности у региону

18.01.2022.

Напад на складиште горива код Абу Дабија претња миру и стабилности у региону
 
Министарство спољних послова Републике Србије најоштрије осуђује напад на складиште горива у индустријској зони у близини Међународног аеродрома Абу Даби, који се догодио у понедељак 17. јануара. 
 
Република Србија сматра да је било који облик угрожавања људских живота недопустив, као и да овај напад представља претњу миру и стабилности у региону.
 
Министарство спољних послова упућује најискреније саучешће породицама особа које су у овом нападу изгубиле живот.
 
Република Србија чврсто подржава напоре да се криза у Републици Јемен решава кроз политички дијалог и мирним путем.

 Обилазак завршних радова на изградњи зграде „BW Terraces“ и фасади „Куле Београд“

Председник Републике Србије Александар Вучић и директор компаније Eagle Hills Мухамед Алабар обишли су данас завршне радове на изградњи зграде „BW Terraces” и фасади „Куле Београд“.

Председник Вучић је рекао да нас ускоро очекује завршетак „Kуле Београд“ која ће бити атракција не само за Београђане и грађане Србије, већ и за туристе. Он је додао да је на месту где су некад биле бараке никао елитни део града са дивним шеталиштем и захвалио председнику компаније „Eagle Hills” без којег, како је рекао, овај пројекат не би могао да буде реализован, али и градским властима које су увек биле велика помоћ и подршка.

„Мислим да је ово наш последњи обилазак највећег градилишта у овом делу Европе пред Нову годину. Налазимо се у досад најлепшој згради у Београду на води. Мислим да ћемо, сем куполе, а због специфичности стакала која долазе, до Нове године све да завршимо. Од бара, жабокречина, нелегалних барака, направили смо простор за дивљење, који је најелитнији и са највећим шопинг молом у овом делу Европе. Успели смо јер смо веровали у снове које смо сањали, држали се онога што смо народу обећавали. Имали смо довољно снаге да се супротставимо свима који су то покушавали да спрече, јер су нам снови, оно што ће бити записано у историји, били важнији од дневне политике. Позивам људе да за Нову годину буду у Београду, да виде како ће Кула спектакуларно да изгледа, да виде да и наш Београд и наша Србија могу да изгледају светски“, поручио је председник Вучић и додао да су овакво насеље, које изгледа лепше него било где у Европи, наши људи и заслужили.

„Kада имате визију и када нешто хоћете да урадите, готово увек сте усамљени, што и није новост. Али када све то остварите, сви уживају и то ме чини веома срећним“, закључио је председник Вучић.

Председник компаније „Eagle Hills” Мухамед Алабар истакао је да је су за овакве пројекте неопходни храбри људи и додао да никада није сумњао у енергију и одлучност председника Вучића да се стигне до циља.

„Ово је само један корак који правимо у нашем напретку, стремећи да урадимо више. Ми мењамо животе људи, унапређујемо друштво, побољшавамо стандарде и обогаћујемо умове наше деце о томе шта може да се уради. То је наше достигнуће, како заиста можемо да улијемо ентузијазам нашој деци и на позитиван начин утичемо на њих. Захвалан сам што сам део овог путовања и срећан што у другим земљама гледају шта ви радите и желе да у својим друштвима ураде добру ствар“, рекао је председник компаније „Eagle Hills”.

Министар финансија Синиша Мали је навео да ће некадашња Ложионица, која је припадала Главној железничкој станици, у договору са председницом Владе Србије Аном Брнабић, бити претворена у Kутак за младе, у један мултинаменски креативни центар.

Зграда „BW Terraces” има 17 спратова и 132 стана, а реч је о седмој згради у оквиру Београда на води.

„Кула Београд“ висока је 168 метара и највиша је зграда у нашој земљи и овом делу Европе, има 42 спрата, а на врху, одакле се пружа поглед на целу престоницу, налазиће се видиковац.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије Голл

 РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према

последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.

 ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Грађани Републике Србије који бораве у иностранству, а који желе да гласају на републичком референдуму ради потврђивања Акта о промени Устава Р. Србије  који се у Републици Србији одржава 16. јануара 2022. године, своје бирачко право могу остварити гласањем у дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије на чијој територији имају боравиште.

Право да гласају на изборима имају сви пунолетни држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште на територији Републике Србије.

Гласање се врши искључиво личним доласком у амбасаду. Бирачи свој идентитет доказују важећим пасошем или важећом личном картом Републике Србије.

Без обзира да ли је лице већ гласало у Амбасади Републике Србије у Абу Дабију на неким од претходних избора, неопходно је да поднесе пријаву да ће на републичком референдуму гласати у иностранству.

Пре подношећа пријаве, потребно је да на сајту Републичке изборне комисије уносом свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) и броја личне карте проверите да ли сте унети у Јединствени бирачки списак Републике Србије.
1. Уколико се већ налазите у Јединственом бирачком списку, пријаву за гласање у иностранству подносите тако што попуните образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и попуњени образац, заједно са копијом Вашег важећег пасоша или очитане важеће личне карте Републике Србије, доставите Амбасади Републике Србије у Абу Дабију.
2. Уколико се не налазите у Јединственом бирачком списку, неопходно је да, уз попуњени образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и копије Вашег важећег пасоша или очитане важеће личне Републике Србије, доставите и попуњен образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.
Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- доставом на адресу referendum@serbiaembusa.org (сва документа која се достављају морају бити скенирана као један фајл)
- поштом, на адресу Embassy of the Republic of Serbia, Аl Reef street, villa number 6 Abu Dhai, UAE
- личним доласком уз претходно заказан термин у Амбасаду Републике Србије у Абу Дабију.
 
КРАЈЊИ РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЈЕ 25. ДЕЦЕМБРА 2021. ГОДИНЕ ДО 16 ЧАСОВА.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Грађани Републике Србије који бораве у иностранству, а који желе да гласају на републичком референдуму ради потврђивања Акта о промени Устава Р. Србије  који се у Републици Србији одржава 16. јануара 2022. године, своје бирачко право могу остварити гласањем у дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије на чијој територији имају боравиште.

Право да гласају на изборима имају сви пунолетни држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште на територији Републике Србије.

Гласање се врши искључиво личним доласком у амбасаду. Бирачи свој идентитет доказују важећим пасошем или важећом личном картом Републике Србије.

Без обзира да ли је лице већ гласало у Амбасади Републике Србије у Абу Дабију на неким од претходних избора, неопходно је да поднесе пријаву да ће на републичком референдуму гласати у иностранству.

Пре подношећа пријаве, потребно је да на сајту Републичке изборне комисије уносом свог јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) и броја личне карте проверите да ли сте унети у Јединствени бирачки списак Републике Србије.
1. Уколико се већ налазите у Јединственом бирачком списку, пријаву за гласање у иностранству подносите тако што попуните образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и попуњени образац, заједно са копијом Вашег важећег пасоша или очитане важеће личне карте Републике Србије, доставите Амбасади Републике Србије у Абу Дабију.
2. Уколико се не налазите у Јединственом бирачком списку, неопходно је да, уз попуњени образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству и копије Вашег важећег пасоша или очитане важеће личне Републике Србије, доставите и попуњен образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије.
Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- доставом на адресу referendum@serbiaembusa.org (сва документа која се достављају морају бити скенирана као један фајл)
- поштом, на адресу Embassy of the Republic of Serbia, Al Rafee street, villa number 6. Abu Dhabi, UAE
- личним доласком уз претходно заказан термин у Амбасаду Републике Србије у Абу Дабију.
 
КРАЈЊИ РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЈЕ 25. ДЕЦЕМБРА 2021. ГОДИНЕ ДО 16 ЧАСОВА.
 


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

"Ваше Екселенције,

уважени делегати,

драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

 

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије ГоллОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Обавештавамо да је по основу овлашћења МСП бр.1514-1/12 од 08. септембра 2021.год.,државни секретар Н.Старовић , 4. октобра о.г. донео одлуке бр.324-308/30-2021/01 и бр.325-170/30-2021/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у  објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити на следећим линковима :

www.mfa.rs

wwwdijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Састанак председника Вучића са амбасадором Уједињених Арапских Емирата

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Уједињених Арапских Емирата Мубараком Ал Дахеријем, који му је пренео поздраве шеика Мохамеда бин Заједа, уз позив да присуствује отварању „Недеље одрживости 2021“ почетком наредне године у Абу Дабију.

Председник Вучић је, уз захвалност и поздраве шеику Мохамеду, са задовољством прихватио позив да учествује на тој манифестацији, посвећеној развоју технологије и вештачке интелигенције и њиховој примени у различитим секторима привреде и другим сферама живота.

Председник Вучић је честитао руководству и грађанима УАЕ на успешној организацији Светске изложбе EXPO 2020, која ће ове седмице бити отворена у Дубаију. Двојица саговорника су се сагласили да је и ова престижна манифестација потврда високог угледа и све већег утицаја УАЕ у свету.

Председник Вучић је, имајући то у виду, рекао да је захвалан шеику Мохамеду, за којег га веже искрено пријатељство, што посвећује пажњу развоју односа Србије и УАЕ.

Председник Вучић и амбасадор Ал Дахери су овом приликом разговарали о даљем развоју билатералних односа и потенцијалима за сарадњу у различитим областима, констатујући да заједнички пројекти Србије и УАЕ значајно доприносе економском развоју наше земље. Председник Вучић је рекао да је поносан на напредак пројекта „Београд на води“, који је постао симбол главног града.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 Председник Вучић у посети Дубаију

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у Дубаију, где је отворио српски павиљон у оквиру Светске изложбе EXPO 2020.

„Част је што можемо да се представимо на најбољи начин на овој Светској изложби и покажемо да и Србија, као и Уједињени Арапски Емирати, жели да будуће генерације буду конкурентне према свету“, рекао је председник Вучић и изразио задовољство што се ова изложба одржава управо у Дубаију, јер Уједињени Арапски Емирати обележавају 50 година постојања. Он је истакао да су две земље повезане партнерским односом, који се осликава и у изградњи фабрике вакцина у Србији.

Председник Вучић је навео да заједнички пројекти доприносе развоју Србије и дају подстицај нашој економији и нагласио да је посебно задовољан што Србија може, у сарадњи са УАЕ, да развија пројекат Београд на води.

„Срећан сам што смо павиљон направили на такав начин да можемо да се поносимо. Извукли смо најбоље из српске историје и традиције, али приказали на најмодернији начин. Показујемо како Србија треба да изгледа, показујемо нашу креативну индустрију, која треба да нам представља извоз од 3,5 милијарде долара, а у којој ради 127.000 људи. То су фантастичне ствари за нашу Србију и то је оно у чему ми видимо нашу шансу. Показали смо како повезујемо привреду са најмодернијим технологијама. Догађаји као овај су одлична могућност за промоцију наше економске сарадње. Економско благостање је предуслов за напредак“, нагласио је председник Вучић и додао да је Србија постала најбржа растућа економија у нашем региону, која има стално растуће резултате привлачења директних страних инвестиција и трговинске размене. Он је поручио да је Србија заинтересована за глобалну трговину, што је један од наших најважнијих приоритета и због чега се трудимо да развијемо и остале привредне секторе.

„Србија жели да напредује у иновацијама и области дигитализације, као и да сарађује са свима, јер је то једини начин да се заједнички развијамо и смањимо политичке тензије. Представићемо различите економске секторе, садржаје, технолошке иновације. Наша жеља је да позиционирамо Србију на листу најмоћнијих земаља у иновацијама“, рекао је председник Вучић и изразио наду да ће Србија успети да се преко виртуелне реалности представи кроз своје пројекте и радионице. Он је издвојио „Београд на води“ као један од најважнијих пројеката који је Београд ставио на листу најважнијих међународних инвестиција.

Светска изложба EXPO 2020 траје до 31. марта 2022. године, а Србија ће током шест месеци под слоганом „Србија ствара идеје – инспирисани прошлошћу, креирамо будућност“, кроз више од 150 различитих манифестација, представити различите привредне секторе, научне садржаје, технолошке иновације, креативне индустрије и туристичку понуду, са циљем да се прикаже као модерна, иновативна земља, атрактивна за развој трговине и туризма.

Другог дана посете, председник Вучић је присуствовао отварању Пословног центра Републике Србије у оквиру Светске изложбе EXPO 2020 и поручио да Србија жели да задржи инвеститоре и да је због тога важан сваки посао који привредници донесу у земљу. Он је упозорио да се Европа и свет налазе пред кризом несагледивих последица, која је, када је реч о привреди, тежа од короне, а то је енергетска криза.

„Највећи проблем, већи од короне, за привреднике, за целу Европу и свет почиње да представља енергетска криза, која је највећа у последње три деценије и то са несагледивим последицама. Сада се види да смо били у праву. С поносом могу да кажем да смо пустили гас кроз Србију“, навео је председник Вучић и додао да тренутно преко гасовода који иде преко наше земље узимамо 6,5 милиона кубика гаса, а да имамо обавезу да пренесемо до Мађарске 15 милиона кубика.

„Наша цена енергије је висока на тржишту, али је субвенционишемо. Губимо огроман новац на томе“, рекао је председник Вучић и најавио  да ће се успоставити посебан тим Привредне коморе Србије  и Владе Србије који ће се бавити тим проблемом.

Председник Вучић је пожелео привредницима да направе што више договора, склопе што више послова, али и пријатељстава и нагласио да је важна сва логистика која се пружа привредницима, који треба да остваре контакте са представницима Уједињених Aрапских Емирата, али и другим земљама.

„Некада није могуће одмах склопити послове јер постоје неки проблеми, али за годину или две, пријатељство ће донети резултат. Сигуран сам да ћемо успети да направимо нешто што је опипљиво за људе. Уједињени Арапски Емирати су истински пријатељска земља и добар је тренутак да део наших пољопривредних и индустријских производа нађе место на том тржишту, али и тржишту Бахреина, Омана и неких других земаља у региону“, објаснио је председник Вучић и изразио наду да ћемо са тог тржишта да се ширимо даље ка Азији, Средњој Азији и Истоку.

„Одавде можемо да направимо добар пробој према Индији, Пакистану и Кини“, нагласио је председник Вучић и додао да је ово прилика да Србија понуди све најбоље што има, од кондиторских производа, винарске индустрије до ИТ сектора, високе технологије, вештачке интелигенције, да понудимо сарадњу у пољопривреди, али и у области енергетике. Он је рекао да држава стоји на располагању привредницима, да им помогне колико може и истакао да се врата Истока полако, али све шире отварају.

„Први пут ове године имамо у првих девет месеци 2,9 милијарди инвестиција. Долазе нам најбоље године, али се променила структура тих инвестиција. Међу прве три компаније, две су из Кине, што никада није био случај. Долази све више компанија са Истока. Доминирају европске, немачке компаније, али се ситуација полако мења“, навео је председник Вучић и поновио да је потврђено да се до краја године очекује раст БДП-а од седам одсто, али да се он нада да тај раст може да буде и 7,5 процената.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
 
Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.
 
Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.
 
„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић. 
 
Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.
 
На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?
 
Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs 
 
 
 
 


Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.
 
Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.
 
Говор премијерке преносимо у целини:
 
Г. Председниче,
 
Г. Генерални секретару,
 
Екселенције,
 
Даме и господо,
 
Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије.
 
Уважене Екселенције, г. Абдула Шахид, г. Волкан Бозкир и г. Антонио Гутереш, желим да вам захвалим на активном ангажовању, посвећености и лидерству које показујете током ових тешких времена за Уједињене Нације и целокупно човечанство.
 
Србија дели ваше убеђење и у потпуности смо опредељени да пружамо подршку вашим напорима.
 
Ове се године састајемо у одлучујућем тренутку у нашој историји.
 
Ковид-19 је уздрмао наше темеље до сржи.
 
Истовремено, све више смо сведоци и осећамо ефекте промене климе.
 
И, коначно, видимо значајна померања у глобалним партнерствима и савезима, трговинске ратове између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта и свеукупну неизвесност која је без преседана.
 
Неки од проблема који притискају и који су крајње емотивни, које ми имамо локално, на Балкану, још увек су нерешени и док ми покушавамо – а Србија је посебно овоме посвећена – да променимо будућност заједничким радом и стварањем савеза, кроз иницијативе као што су Берлински процес или Отворен Балкан, други покушавају да наруше ове процесе и уместо да се фокусирају на будућност, желе да поново створе прошлост – без обзира колика би цена тога могла бити.
 
Али, дозволите да кренем са темом Ковида:
 
Пандемија Ковид-19 је изнела на видело критичне слабости у архитектури глобалног управљања. Запретила је да избрише прогрес многих народа постигнут задњих година.
 
Довела је народе на раскрсницу између изолације и сарадње, између панике и наде, између хаоса и реда.
 
Пандемија је довела у питање неке од основних принципа отвореног и кооперативног међународног поретка.
 
Глобалне размене, међународна комуникација, прекогранична трговина, сви су они забележели огроман пад.
 
Полицијски час, ограничења слободе и закључавања читавих друштава створили су неизвесност у многим сегментима индивидуалних живота наших грађана или – исто тако – наше сопствено индивидуално виђење онога шта слобода у данашњем свету уопште значи.
 
Када се ради о Србији, ова пандемија је запретила да уруши све што смо радили и што радимо протеклих 7 година, да уништи све резултате и достигнућа тешких реформи које смо почели у 2014. години, и да нас поново баци у времена високе стопе незапослености, растућег јавног дуга, дефицита који се није могао контролисати и свеукупног очаја.
 
Умногоме, као и у било којој другој земљи, Ковид-19 је испробао жилавост наших народа и, овог пута, за разлику од времена глобалне финансијске кризе – која је била много ограниченија у обухвату и неупоредива са пандемијом Ковид-19 у смислу последица – Србија се држала снажно.
 
Реформе које смо предузеле у време пре Ковид-19 учиниле су нас да будемо отпорнији него икада раније.
 
Фискална консолидација, буџетски суфицит који смо имали, ефикасно и предвидиво инвестиционо окружење постали су животна линија која нас је спасла од рецесије за време пандемије и која нам је обезбедила да смо могли да пружимо подршку нашим грађанима и нашој привреди током ових најтежих времена.
 
Упркос ефектима кризе, Србија је успела да очува финансијску и економску стабилност. У 2020. години смо забележили пад БДП од само 0.9 одсто – што је био један од најбољих резултата у Европи. Наш јавни дуг је остао испод 60 одсто од нашег БДП, просечна зарада је наставила да расте за скоро 10 одсто, док је упркос пандемији број запослених порастао за преко 3 одсто.
 
Опоравак је у овој години снажнији од очекиваног – раст нашег БДП ће бити приближно 7 одсто, a можда чак и већи.
 
Пре пандемије смо отворили наше границе улагању, технологији и идејама, и успели смо да створимо мирно и стабилно окружење које нам је омогућило да спроводимо брзу домаћу трансформацију, чији је темељ економија заснована на иновацијама и знању.
 
Иновативна напредовања која смо учинили омогућила су нам да диверзификујемо своје способности када нас је погодио вирус – преко e-Управе, онлајн образовања и дигиталних уџбеника или централног софтвер система за успешно увођење вакцинације.
 
Много смо уложили у здравствену инфраструктуру и оснажили здравствени систем да бисмо одговорили на текућу кризу, вечно захвални здравственим радницима за њихову пожртвовану борбу.
 
Наша одлука да оставимо геополитику по страни, а да у центар наших мера ставимо људе, јесте разлог због кога смо могли да набавимо вакцине брже од већине других земаља.
 
Нисмо вршили дискриминацију између произвођача, нисмо марили да ли су вакцине са истока или запада, већ смо изабрали да преговарамо са свим произвођачима вакцина за које су регулаторни органи сматрали да су безбедне. Ова отвореност нам је пружила могућност да купујемо вакцине из целог света, дајући нашим грађанима јединствену слободу да бирају вакцину коју првенствено желе.
 
Екселенције,
 
Србија верује у солидарност између народа, мултилатерализам и у пружање помоћи другима када им је потребна.
 
Од почетка ове године спроводимо мисију за коју смо се определили – подршка нашим суседима, као и свима којима је то потребно, са вакцинама против Ковид-19, а дозволили смо и страним држављанима да дођу у Србију да приме вакцину која ће им спасити живот.
 
Укупно, Србија је донирала или издвојила преко милион доза вакцина – од који је 230.000 доза било за регион; 300.000 доза за стране држављане који су дошли у Србију да се вакцинишу; и додатних 570.000 доза за земље Африке и Азије.
 
Ми ћемо и даље то да чинимо, у највећој могућој мери, и све док Ковид-19 не буде иза свих нас.
 
Због тога смо такође предузели кораке да набавимо технологију за производњу најмање два типа вакцина против Ковид-19 да бисмо помогли побољшању глобалног приступа тако да можемо сви да будемо безбедни и да се осећамо победнички.
 
Међутим, као што су изјавили званичници неких од највећих нација током ове Генералне скупштине, постоје и друга горућа питања која сви ми треба да решимо без одлагања и храбро – а то је промена климе.
 
Србија је удвостручила своје напоре да учини нашу земљу безбеднијом и чистијом за све њене грађане и да тако радећи допринесе борби против промене климе и борби за заштиту животне средине.
 
Снажно смо посвећени спровођењу одрживих развојних циљева и Париског споразума о промени климе. Посвећени смо глобалним напорима и наставићемо активно да радимо на испуњавању наших обавеза по основу Оквирне конвенције УН о промени климе.
 
Управо треба да поднесемо наше ревидиране Национално утврђене доприносе овом критичном глобалном напору. Већ смо најавили намеру да смањимо гасове стаклене баште за најмање 33.3 одсто у поређењу са 1990. годином и за 13.2 одсто у поређењу са 2010, коју у овом тренутку уграђујемо у наша енергетска и климатска стратешка документа.
 
Стратешки радимо на планирању и на улагању у овај сектор. Ова су улагања екстремно скупа, потребне су године и деценије посвећености и систематског приступа - али ми смо јасно већ на путу ове трансформације.
 
Даме и господо,
 
Од свих изазова са којима се суочавамо, онај који Србију највише забрињава јесте одржавање мира и стабилности у јужној српској покрајини Косову и Метохији.
 
Већ више од две деценије непрестано скрећемо пажњу међународној заједници на проблеме са којима се суочава неалбанско становништво на Косову и Метохији. Физичка безбедност, поштовање и заштита људских права, посебно мањинских заједница, далеко су од задовољавајућих.
 
Сведоци смо сталног повећања броја напада уперених на Србе, њихову имовину и верско наслеђе на Косову и Метохији.
 
За илустрацију, било је 55 оваквих инцидената у 2014, 62 у 2016, 71 у 2020, и 100 од почетка ове године. Укупан број напада у 2020 је био превазиђен већ до јуна ове године.
 
Према подацима УН, Косово и Метохија је још увек територија са најмањим бројем повратника (интерно расељених Срба) од свих пост-конфликтних подручја у целом свету!
 
Даћу вам само неколико примера да бих дочарала како изгледа живот Срба на Косову и Метохији.
 
11. маја је нападнута кућа Пумпаловић Радоја, старог 81 годину, повратника на Косово и Метохију у село Дубрава, општина Исток. Ово је био 5. напад на њега у истој години. Понављам … он има 81 годину.
 
Од јуна 2021. године изведено је више напада на Драгицу Гашић, жену која има 59 година, прву Српкињу повратницу у Ђаковицу после 22 године од завршетка сукоба. Напади укључују каменовање њеног стана, забрану да купује храну у локалној продавници и петиције организације цивилног друштва којима се захтева њено исељење из града.
 
На дан 2. јула, у селу Гојбуљи близу Вучитрна, група Албанаца је напала Перић Николу старог 13 година. Напад се догодио када се он враћао кући из школског игралишта са три друга.
 
Напади на српске средњовековне цркве, манастире и споменике на Косову и Метохији чине да су они неки од најугроженијих локалитета културне баштине у Европи.
 
Mанастир Високи Дечани се недавно нашао на списку „Europa Nostra“ као један од 7 најугроженијих локалитета баштине у Европи у 2021. Саветодавни панел „Europa Nostra“ је констатовао да су Дечани једини споменик у Европи под снажном војном заштитом непрестано у периоду од 20 година, иако представља споменик од највећег историјског и културног значаја за Европу и свет.
 
Ова спирала насиља која се дешава на Косову и Метохији кулминирала је почетком ове недеље. Под изговором спровођења нових правила за регистарске таблице на колима, Приштина је распоредила тешко наоружане специјалне јединице на северу покрајине.
 
Ово је још једно брутално кршење Бриселског споразума и ово ирационално демонстрирање силе је запалило већу кризу. Пореметило је испоруку хране и лекова српским заједницама на северу покрајине. Локални Срби који су се мирно окупили да протестују против ове мере сачекани су са сузавцем и бруталношћу полиције, тако да то озбиљно прети локалној и регионалној стабилности.
 
Упркос свим изазовима и дневним провокацијама, Србија остаје снажно опредељена изналажењу решења на бази компромиса, које ће обезбедити трајан мир и сталност.
 
Дијалог и спровођење постигнутих договора – једини су прави пут за решавање свих отворених проблема.
 
Међутим, скоро 9 година од постизања Бриселског споразума, као првог споразума о нормализацији између Београда и Приштине, оснивање Заједнице српских општина – кичме овог споразума – још увек није чак ни почело.
 
Желела бих да апелујем, још једанпут, на међународну заједницу, и посебно Европску унију као гаранта Бриселског споразума, да чврсто инсистира да Привремене институције самопроглашене Владе у Приштини почну да спроводе све постигнуте договоре.
 
Република Србија, бранећи свој суверенитет и територијалну целовитост, истовремено брани међународно право, Повељу УН, правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, и врховно овлашћење Савета безбедности када се ради о очувању међународног мира и безбедности.
 
Посебну пажњу придајемо значају активности мисије УН на Косову и Метохији и од ње очекујемо да настави са спровођењем свог мандата у Покрајини у складу са овом резолуцијом.
 
Поштовани пријатељи,
 
Наша генерација дели заједничку судбину савременог света, која постаје све сложенија у смислу геополитике, технологије, здравља, климе. Суочена са таквим изазовима Србија ће наставити да негује партнерске односе на предвидљивој и транспарентној основи.
 
Наставићемо да спроводиимо реформе владавине права на нашем путу у ЕУ, што је наш стратешки спољнополитички циљ. Овај циљ видимо као неодвојив од постизања одрживог мира, стабилности и просперитета.
 
Ми ћемо бити домаћин, заједно са Републиком Азербејџан која у овом тренутку председава Покретом несврстаних, комеморативног дотађаја на високом нивоу којим се обележава 60. годишњица Прве конференције Покрета несврстаних земаља која је одржана у Београду 1961. године. Унапред се радујемо што ћемо бити домаћини нашим пријатељима из свих делова света у Београду, у октобру ове године.
 
Даље ћемо јачати сарадњу на целом Балкану, преко иницијативе Отворен Балкан и Берлинског процеса, отварањем граница, усаглашавањем разлика и даљим интегрисањем нашег региона.
 
У закључку,
 
Током протеклих 7 година Србија се трансформисала: покренули смо економски опоравак, створили шансе за младе људе, подстакли смо технолошки бум и побољшали позицију Србије у иностранству. Прогрес који смо учинили омогућио је Србији да се снажније суочи и преживи пандемију.
 
Свет се сада суочава са прекретницом. Опоравак од Ковид-19 и одржива обнова неће бити могући ако се проблеми, стари и нови, не буду решавали заједничким снагама и колаборативним међународним акцијама.
 
Научили смо једну важну лекцију из ове пандемије: уколико нисмо сви безбедни, нико није безбедан – према томе, или сви можемо заједно да победимо, сви ми – без обзира колико били богати или сиромашни, велики или мали, из Европе, Азије, Африке, Америке, Аустралије, или да заједно пропаднемо.
 
Али, ако ништа друго, пандемија Ковид-19, као и проблем промене климе, требало је да нас науче да се држимо једни других.
 
Хвала вам.
 
Извор: www.srbija.gov.rs 
 
 


Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
 
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.
 
Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.
 
Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.
 
„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић. 
 
Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.
 
Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године.
 
Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.
 
Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19.
 
„Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.
 
Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.
 
„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и  борби за мир, равноправност, поштовање  међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.
 
Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте.
 
„Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.
 
Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.
 
Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.
 
 
 
 
 
 
 


Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

15.09.2021. 

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу. 
 
"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,
 
Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци. 
 
Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.
 
Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта.  Слава нашим великим, српским јунацима!
 
Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу.  Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.
 
Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо. 
 
 
 

Oпширније...
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ - ПОДРШКА ОСНИВАЊУ НОВИХ ШКОЛА И ОДЕЉЕЊА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ

Донета је Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре - подршка о оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори, бр.326-16/30-2021/01 од 15.септембра 2021.године, а по конкурсу који је био отворен од 22.јула до 06.августа о.г.

Увид у донету одлуку можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољњих послова и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону : www.mfa.gov.rs и www.dijaspora.gov.rs .КАМПАЊА ЗАШТИТЕ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ

Обавештавамо грађане Републике Србије да је у Федерацији БиХ у току усклађивање података и некретнина катастра и земљишњих књига ,тзв.хармонизација података.

Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.

Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацији БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина или лице које неовлашћено користи српску имовину.

С тим у вези , Управа за дијаспору и сарадњу са Србима у региону се укључила у информисање припадника српског народа пореклм из Федерације БиХ који се налзе у дијаспори да се јаве канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске -

Телефон: +38755490940

Viber/WhatsApp : +38765090040

Email : pravnapomoc.banjaluka@rgus.org

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ -

Email : odborzaastitupravasrbaufbih@gmail.com

Facebook : @srbiufederaciibih

Twitter : @odborF

 Председник Вучић присуствоваo церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније "Синофарм"
09.09.2021. 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваo је данас церемонији полагања камена темељца за иградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Синофарм, уз заједничко улагање Србије, Народне Републике Кине и Уједињених Арапских Емирата, и поручио да је поносан што Србија, заједно са кинеским и емиратским партнерима, покушава и, чини се, успева да реши и део неких глобалних проблема.
 
“Србија ће да има једну од најмодерних фабрика вакцина! Поносан сам зато што смо од некога ко чека да други решава проблеме, ишчекујући нечију помоћ, заједно са нашим кинеским и емиратским партнерима, покушали да решавамо део регионалних и светских проблема.  Снабдеваћемо на само Србију већ и многе земље региона, Европе и верујем да ћемо успети да спасемо и сачувамо много живота. Ово је велики подухват за нашу земљу. До краја марта 2022. године имаћемо завршен први погон за пуњење, капацитета 30 милиона доза годишње. Ово је заједничко улагање и доказ пријатељства“, рекао је председник Вучић и додао да је поносан што почињемо изградњу потпуно нових капацитета за пуњење и производњу вакцина и да то говори неколико ствари о нама и о томе шта ћемо имати у будућности. 
 

Oпширније...
Селаковић: Изложба „Несврстани свет“ увод у обележавање 60 година Покрета несвртаних земаља
1. септембар 2021.
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, заједно са потпредседницом Владе и министарком културe и информисања Majом Гojкoвић и директорком Музеја афричке уметности Маријом Алексић, отворио је изложбу „Несврстани свет“ и том приликом најавио низ манифестација које ће Србија организовати у склопу обележавања 60. година од настанка Покрета несврстаних земаља. 
Селаковић је посебно нагласио важност скупа који ће бити организован 11. и 12. октобра у нашем главном граду на којем ће учествовати високи званичници из афричких, азијско-пацифичких и јужноамеричких земаља. 
 

 


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
05. август 2021. године
 
 
Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!
„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.
 
 
„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.
 
„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.
 
Председник Вучић је нагласио да никада више не смемо да покривамо очи, и уши, и уста, пред нечим што јесте био погром и суноврат сваке људскости.
 

 


Oпширније...
Србија остварила велики успех у области дигитализације

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.

Она је навела да је, када је ступила на дужност премијера, знала шта су јој приоритети и да најпре треба да се дигитализација подигне на виши ниво, да почне реформа образовања и да се ради на јачању економије. 

Веровала сам у земљу која верује у народ, јер је српски народ креативан. Од 1. јуна 2017. године почели смо да радимо као е-Влада, односно да размену података вршимо електронским путем, навела је председница Владе.

Према њеним речима, наши грађани нису више морали да иду, рецимо, у Пореску управу, а од тада је јавна администрација разменила 50 милиона докумената, што значи да грађани нису морали да иду од канцеларије до канцеларије по 50 милиона папира.

Брнабић је истакла да је поносна и на оно што је урађено на пољу образовања откако је на челу Владе, прецизиравши да је у септембру 2017. године уведено програмирање као обавезан предмет у основним школама.

Нико није веровао да то можемо да урадимо, али смо сарађивали са приватним сектором и неким друштвеним организацијама и успели смо у томе. Тренутно смо много испред бројних земаља у Европи и свету, рекла је премијерка.

Председница Владе је указала на то да је ипак најпоноснија била када је постављен камен темељац за научно-технолошки парк у јужној Србији, напоменувши да до сада наша земља има четири научно-технолошка парка.

Она је истакла да је Србија од тада постала једна од најуспешнијих земаља у свету на технолошком пољу, при чему је по неким параметрима међу десет држава у свету, а у неким међу пет, оценивши да је то доказ да се земља може брзо мењати.

Премијерка је, одговарајући на питање о вакцинацији, нагласила да наша држава никад то није гледала као геополитичко питање, већ као здравствено.

Према њеним речима, Србија је разговарала са произвођачима и са Истока и Запада и била је међу првим европским земљама које су потписале уговоре и са компанијом „Фајзер/Бионтек“ и са „Синофармом“.

Нажалост, многе земље су гледале на ово питање као геополитичко. Нама то није било битно, докле год су вакцине безбедне, нагласила је председница Владе и додала да ту није био крај успеху Србије, јер је потребна и добра организација.

Брнабић је објаснила да је организација друга важна ствар у вакцинацији, јер је то логистички веома тежак процес, додавши да је, уз помоћ дигитализације, остварен успех и да се исплатило све што смо радили претходних година.

Она је навела да је Србија брзо успоставила систем преко којег грађани могу да искажу интересовање за вакцинацију против корона вируса и да изаберу коју вакцину желе да приме, као и да буду обавештени поруком када да се јаве на вакцинацију.

Сада могу да се улогујем на телефон, да видим колико је људи примило вакцину, колико се још пријавило, тако да се виде ефекти дигитализације. Све смо направили врло ефикасним и лаким за наше грађане, објаснила је премијерка.

Брнабић је, одговарајући на питање шта осталим земљама света може да поручи како да брже напредују, рекла да је важно да се што више улаже у дигитализацију и едукацију.

Морате да научите децу како да размишљају, а не шта да мисле. Неће сва деца постати ИТ стручњаци, али оно што могу да науче јесте алгоритамски начин размишљања и како да доносе одлуке, поручила је она.

Премијерка је као важну ствар за напредак навела улагање у брз интернет и обезбеђивање инфраструктуре за стартап компаније јер све више и више економија ће бити засновано на стартаповима и иновацијама, нагласивши да треба помоћи људима да покрену фирме и спроведу своје идеје.

Она је, говорећи о друштвеним мрежама, указала на то да су лажне вести постале највећи изазов ових мрежа и остаће још неко време.

То је највећи изазов са којим се, као премијер, сусрећем, посебно током пандемије корона вируса, рекла је она и додала да су друштвене мреже и велика прилика за политичаре да комуницирају са грађанима.

Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: www.srbija.gov.rsКОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је министар спољњих послова Н.Селаковић,19.јула 2021.г. донео одлуке бр.324/30-2021/01, 325/30-2021/01 и 326/30-2021/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећм линковима :

https://www.mfa.gov.rs/

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-djasporu-konkursi/Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ

„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем.

На констатацију да немачка канцеларка Ангела Меркел није честитала стоту годишњицу КП Кине, а да је он то учинио, одговорио је да Србија није Немачка, већ мала земља. На додатно инсистирање шта ће урадити Србија ако мора да бира између ЕУ и Кине подвукао је да се Србија већ одлучила, да јој је био и остао циљ чланство у ЕУ.

„Наши највећи инвеститори су из ЕУ. На ЕУ отпада 67 одсто наше трговине. Плус 17 одсто са земљама региона које се све налазе на путу ка ЕУ. Без ЕУ не можемо преживети“, додао је он.

„Али можемо ли много тога доброг спровести са Кином - наравно. И то чинимо, као и Немачка“, истакао је Вучић, а на примедбу да се критикује квалитет пројеката Пута свиле, пре свега због кинеских радника, одговорио да је квалитет путева или мостова, коју Србија гради са Кином, одличан.

„Дајемо посао онима који нам поднесу најбољу понуду. Због тога кажем Европљанима који критикују кинеске пројекте у нашој земљи - понудите нам пројекат за један евро више и добићете га“, нагласио је он.

С тим у вези је указао да Србија са 600 милиона евра помоћи ЕУ гради железничку пругу ка Северној Македонији, наводећи да је понуда била боља од кинеске.

„Често се говори о прузи према Будимпешти са 180 километара кроз територију Србије коју финансира Кина. Али пруга која се гради уз помоћ ЕУ од Београда до северномакедонске границе је дупло дужа и нико не говори о томе. Све је сувише политички“, констатовао је он.

Упитан да ли поздравља планове ЕУ и САД о алтернативној иницијативи Путу свиле, Вучић је рекао да подржава све што доноси предности нашем региону.

„Кинези желе да прошире свуда своје присуство, али многи процеси на Западу, искрено речено, су ефикаснији и без проблема. Морамо још много да учимо од Запада, али пристижемо“, казао је Вучић.

Он је указао да је Кина важан партнер Србији и додао да када је почела консолидација државних финансија 2014. наша држава је добила добре услове од Кине за развојне пројекте.

Он је навео и да је на истоку Србије, на молбу ЕУ расписан конкурс за рудник бакра, да шест месеци ниједно европско предузеће није дало понуду, те да су га преузели Кинези.

„Наш посао је да бринемо о људима“, поручио је он.

Подсетио је да је српска привреда у осам и по година порасла за 52 одсто, што за ЕУ значи да би Србија могла бити снажна чланица и мотор за цео регион.

Објашњавајући како се Србија тако добро економски развија он је указао да Србија има одличну радну снагу, која говори енглески, да су друштво и администрација дигитализовани, и да има и најфлексибилнији закон о раду у Европи, као и консолидоване јавне финансије.

Подсетио је да је раније јавни дуг био на 78 одсто БДП, а данас је смањен, захваљујући снажним растом привреде, на 52 одсто.

„Можемо себи приуштити да инвеститорима дамо подстицај за долазак“, додао је он и истакао да Србија нуди помоћ инвестицијама, али да на пример за долазак Центра за развој „Континентал“ мотив нису биле субвенције.

Указао је да је само Србија у овом региону пре пет, шест година покренула дуални образовни систем, који имају Немачка, Швајцарска и Аустрија, да је на десетине хиљада људи у дуалном образовању, а да то цене страни инвеститори, који, уз то, могу тесно сарађивати и са универзитетима.

Немачка, навео је, је најважнији трговински партнер и највећи инвеститор.

Почели смо доласком малих текстилних предузећа из Турске, а сада долазе пре свега велике немачке фирме. Данас у немачким компанијама у Србији ради 71.000 људи“, објаснио је он.

Вучић је казао да је веома важна европска перспектива за инвеститоре, наводећи да „Никек“, „Тоји Тајерс“ или „Мицубиши“ долазе из Јапана у Србију јер је наша држава на стабилном европском путу.

Упитан да ли верује да ће Србија у догледно време постати чланица ЕУ, казао је да се он не жали.

„Сигурно је да смо добили 45 милијарди евра помоћи ЕУ, да бисмо економски били много даље. Уместо тога смо добили од ЕУ 1,6 милијарди евра. Навикли смо да наше успехе сами остварујемо“, рекао је Вучић.

Председник Србије је подсетио да су у Хрватској раније плате биле 2,2 пута веће него у Србији, а данас су веће за свега 1,7 пута.

„Затварамо рупу сопственим снагама. Ако би постали чланица ЕУ онда засигурно не би тражили највеће субвенције“, уверава он.

Рекао је да српски пут следи немачки пут ка Европи, и да Србија жели фер шансу.

„Верујем речима Меркелове. Она је на крају свог мандата и не би морао више да је хвалим. Али она нам је дала стабилност, слободу путовања у ЕУ, помогла у мигрантској кризи 2015. године и министра привреде Алтмајера и друге замолила да тесно сарађују са нама“, подсетио је он.

На питање да ли има назнаке да ће и нова немачка влада подржавати тако Србију, Вучић је изразио уверење да ће тако бити.

„Познајем Армина Лашета, разговарао сам са њим као премијером Северне Рајне Вестфалије. Веома је паметан и разуме ситуацију на Балкану, и засигурно ће као нови канцелар наставити политику Меркелове према нашем региону“, додао је он.

Вучић је, такође, изразио уверење да Русија, ако би се конкретизовало приступање Србије ЕУ, не би слично реаговала као у случају Украјине и да је ту реч о сувереној одлуци Србије.

На додатно питање с тим у вези Вучић је указао да је увек када би се састајао са Владимиром Путином, а било је 18 или 19 састанака, говорио да је захвалан за традиционално тесно пријатељство са Русијом, али и да се Србија налази на јасном ЕУ курсу.

„Упитао је да ли је то наш избор и ја сам одговорио „да, чланство у ЕУ је наш циљ“, додао је он.

Када је реч о „Косову“ Вучић је нагласио да је потребан компромис у вези овог питања.

„Само тако може бити одрживог мира. Србија, а и ја желимо мир. Престанимо са лудостима прошлости. Тада цео регион може постати мотор новог раста за Европу“, рекао је Вучић.

Извор: ТанјугСелаковић позвао представнике чланица ПНЗ да се у октобру окупе у Београду
13. јул 2021. године
 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се данас на Министарској конференцији Покрета несврстаних земаља (ПНЗ) и том приликом је упутио позив представницима чланица да се окупе у Београду, 11. и 12. октобра, када ће бити обележена 60. годишњица од одржавања прве Конференције Покрета несврстаних у Београду 1961. године.
 
Селаковић је учеснике конференције обавестио да ће овај важан јубилеј несврстаних Србија организовати заједно са Азербејџаном - актуелним председавајућим ПНЗ.
 

Oпширније...
Изградња фабрике за „Синофарм“ вакцине до краја године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потписала је данас, у име наше земље, Меморандум о разумевању и сарадњи за производњу вакцине компаније „Синофарм“ у Србији са кинеским произвођачем и партнером из Уједињених Арапских Емирата.

Брнабић је истакла да је потписивање Меморандума први конкретан корак ка изградњи фабрике вакцина, која би требало да буде готова до краја године.

Имамо амбициозне циљеве да до краја године изградимо фабрику за производњу вакцина, да паралелно са тим радимо и на пуњењу и да до краја године већ имамо 10 милиона доза које смо напунили у Србији, а да убрзо након тога почнемо и свеобухватан процес производње, рекла је премијерка.

Према њеним речима, данас је важан дан за Србију, али и за регион, јер ћемо вакцину имати ближе, биће доступнија и моћи ћемо спремније даље да се боримо против пандемије корона вируса.

Како је нагласила, ово је почетак и једне шире сарадње Србије, Кине и УАЕ и у области биомедицине, биоинформатике и употребе вештачке интелигенције у фармацији. 

Ово је наставак сарадње коју смо почели током тешког периода ковид кризе, када смо заједно направили и две лабораторије за ПЦР тестирање, навела је Брнабић.

Она је указала на то да је потписивање Меморандума и резултат посете председника Србије Александра Вучића УАЕ у марту ове године, када је постигнут договор о сарадњи на изградњи фабрике.

Председница Владе је изразила захвалност „Синофарму“ на сарадњи током ковид кризе, наводећи да је Србија од те компаније купила четири милиона вакцина, а да нам је испоручено 4,2 милиона, јер је 200.000 доза донација, а неке количине су испоручене и раније.

Брнабић је још једном упутила апел грађанима да се вакцинишу, нагласивши да су кинеске вакцине одличне, безбедне и традиционалне.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо оценила је да је потписивање Меморандума важан корак напред у сарадњи око заједничке производње кинеске вакцине против Ковид-19 и нови почетак сарадње Србије и Кине у области фармацеутске индустрије.

Она је навела и да се Кина труди да испуни обећање председника Си Ђинпинга да кинеска вакцина против корона вируса буде глобални јавни производ.

Како је навела, кинеска страна је обезбедила и испоручила више од 500 милиона доза и супстанци вакцине за више од 100 земаља и међународних организација.

Веома ценимо то што Влада Србије пружа помоћ другим земаља у региону у вакцинацији, а кинеска страна је спремна да улаже заједничке напоре са српским партнерима и УАЕ како бисмо што пре изградили фабрику, поручила је она.

Према њеним речима, Србија ће имати, не само довољно вакцина за своју унутрашњу употребу, већ ће моћи да пружи и већу помоћ другим земљама у борби против пандемије.

Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: www.srbija.gov.rsМинистар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
 
У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.
 
Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.
 
„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.
 
Шеф српске дипломатије указао је да „е-Конзулат” представља модернизацију изузетно важног сегмента делатности дипломатско-конзуларних представништава Србије и да се овде заправо говори о нечему што је од суштинске важности за даље процесе развоја наше државе.
 
Министар је подсетио да, када је председник Републике посећивао градилиште Моравског коридора, речено му је да се са неким радовима касни у извођењу зато што фирми Бехтел на време нису издате радне визе.
 
„Истог момента када смо то пратили и чули председника, ја сам алармирао службе у оквиру Министарства. Чудили смо се, знамо да издавање виза у Турској иде добром динамиком, а онда смо утврдили да су то у ствари били радници из Бангладеша који су визу тражили преко наше амбасаде у Индији, а у којој имамо проблем мањка запослених”, објаснио је министар.
 

 


Oпширније...
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.

„Србија је остварила један од најбољих резултата у прошлој години упркос изазовима пандемије“, изјавио је Мартејн, посебно истакавши да је Србија била једна од ретких земаља којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста од 5% коју је дао прошле године.

Председник Вучић је додао да је Србија већ после првог квартала 2021. године на добром путу да оствари планирани раст од 6% како је и предвиђено, будући да је један од главних фокуса Владе Србије улагање у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција.

„Србија је 2020. године била у самом врху по приведном расту у Европи и уверен сам да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту“, рекао је председник Вучић и додао да је задовољан тиме што Србија и даље, упркос ситуацији везаној за пандемију, има изузетно јак прилив инвестиција.

Председник Вучић и Јан Кејс Мартејн разговарали су и о новом аранжману саветодавног карактера, који је од посебног значаја у светлу унапређења опште инвестиционе климе у Србији, као и у контексту још већег поверења инвеститора.

„Имајући у виду огроман напредак Србије у протеклих осам година, приоритетни циљ овог аранжмана биће да очува постигнуте резултате, али и да обезбеди подршку у даљем спровођењу структурних реформи усмерених на још бржи, снажнији и одрживији раст“, рекао је председник Вучић и захвалио ММФ-у и личном ангажовању Јана Кејса Мартејна на професионалној и стручној подршци на коју Србија умногоме рачуна.

Председник Вучић је истакао да ће Србија посебну пажњу посветити реформама у јавним предузећима, те да ће приоритети и даље бити улагања у инфраструктуру, стварање још боље климе за инвестиције, већа улагања у животну средину, науку и капиталне пројекте, што ће додатно и дугорочно допринети стабилном финансијском расту у наредним годинама.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rs
 СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.

Он је, изражавајући забринутост због појаве нових сојева вируса, нагласио да је неопходно убрзати процес имунизације и показати међусобну солидарност.

Директор Светске здравствене организације за Европу је похвалио Србију на хуманости коју је показала донирајући вакцине земљама региона и омогућавајући вакцинацију онима који немају довољан број цепива за своје грађане.

Председница Владе је поручила да ће Србија и даље сарађивати са земљама региона и помагати у складу са својим могућностима.

Када је у питању пројекат „Мапа пута за здравље на западном Балкану 2021–2025“, изнето је и да ће, уколико то епидемиолошки услови дозволе, крајем године у Београду бити одржан регионални састанак, значајан за будуће унапређење сарадње држава региона у области здравствених изазова.


Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: www.srbija.gov.rs

 Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.

Др Клуге је честитао председнику Вучићу на лидерству и личном залагању да обезбеди вакцине. Он је нагласио да се Србија добром стратегијом имунизације сврстала међу глобалне лидере, поставши притом и пример хуманости и солидарности омогућавањем вакцинације старијима у руралним срединама, страним држављанима и донирањем вакцина другим земљама.

„Србија је вакцину прихватила као производ који спасава живот и није на то гледала геополитички”, рекао је др Клуге.

Двојица саговорника су се сагласили да би свет требало да повећа производне капацитете за вакцине, као и да развије нове адекватне терапије за борбу против Ковид-19, и, с тим у вези, ради на повећању степена поверења грађана у науку.

Председник Вучић је упознао др Клугеа са плановима за унапређење рада Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”.

„Хоћемо да од „Торлака” направимо једну од најбољих фабрика вакцина у Европи”, рекао је председник Вучић.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rsСелаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
13. април 2021. године
 
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.  
 
Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.
 
„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.
 
 
Селаковић је истакао да, наспрам тврдњи политичара из Приштине о 20.000 силованих Албанки, стоје подаци Комисије за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији, које имају информације о 912 силованих особа, међу које, међутим, нису убројане Српкиње жртве насиља.
 
„Дозволите да истакнем да Србија осуђује сваки акт сексуалног насиља у конфликтима и залаже се за остваривање правде за све жртве. Број жртава свакако не умањује стравичан ефекат оваквог вида насиља на сваку жртву појединачно, али исто тако, спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде и води политизацији и успоравању процеса помирења“, казао је Селаковић.
 

Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.
 
Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.
 
 
Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

 


Oпширније...
Искрено пријатељство и успешна сарадња Србије и УАЕ
02. април 2021.
 
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Уједињених Арапских Емирата Мубараком Ал Дахеријем. 
Министар је констатовао да су билатерални односи Србије и УАЕ веома добри, да су последњих година достигли историјски ниво искреног пријатељства и успешне сарадње, пре свега, захваљујући личном ангажовању председника Србије Александра Вучића и принца престолонаследника Абу Дабија шеика Мохамеда бин Заједа Aл Нахјана.
 

Селаковић је истакао да је Србија је посебно заинтересована да се економска сарадња са УАЕ унапреди и прошири у свим доменима од обостраног интереса, како повећањем спољнотрговинске размене, тако и кроз инвестициону сарадњу, узимајући у обзир, пре свега, бројне погодности за инвестирање у Србији.


Oпширније...
La République de Serbie au Mois de la Francophonie
 
La République de Serbie en qualité de membre associé à l'OIF, de concert avec toute la communauté francophone dans le monde entier, célèbre le Mois de la Francophonie. Pour tous les amateurs de la culture serbe et de la langue française, le Ministère de la Culture et de l'Information de la République de Serbie a préparé un vaste programme et L’Ambassade/la Mission permanente/le Consulat de la République de Serbie à…… vous invite à découvrir la diversité et la richesse de la culture serbe en français.
 


Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.
 
„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.
 
 
Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.
 
Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.
 
Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.
 
Миљана Милић, петнаест година,
Владимир Милић, дванаест година,
Миомир Младеновић, четрнаест година,
Драган Димић, три године,
Јулијана Брудар, десет година,
Оливера Максимовић, дванаест година,
Мирослав Кнежевић, тринаест година,
Дајана Павловић, пет година,
Стеван Павловић, осам година,
Марко Симић, две године,
Милица Ракић, три године,
Иван Иванчић, седам година,
Марко Ивановић, три године...
 
И тако, осамдесет девет имена, и то не само српских.
 

Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.
 
„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
  
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.

Oпширније...
Председник Вучић у радној посети Уједињеним Арапским Емиратима
 
Председник Републике Србије Александар Вучић, који је боравиo у радној посети Уједињеним Арапским Емиратима, састао се са принцом престолонаследником Абу Дабија и замеником главнокомандујућег Оружаних снага Уједињених Арапских Емирата Његовим величанством шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном. Председник Вучић је након састанка рекао да је договорено да се, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Кином, у Србији производи вакцина против корона вируса кинеске компаније „Синофарм”.
 
 
 
„Доносим једну вест из Уједињених Арапских Емирата која је готово невероватна. Направили смо велики договор вечерас. Потпуно нова фабрика за „Синофарм“ вакцине, градићемо је заједно и са УАЕ и са Кинезима у Србији и кренућемо у производњу вакцина већ од 15. октобра”, навео је председник и додао да ћемо имати довољне количине вакцина за нас, али и за цео регион.
 
„Имаћемо потпуно нову фабрику вакцина, која ће у будућности моћи да производи и друге вакцине, када имате корону, јасно је да ће за десет или више година бити и нових вируса. То за Србију значи здравље људи, које постаје један од четири стуба за сваку земљу, али и економију“, истакао је он.
 

Oпширније...
Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ. 
 
„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.
 
Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.
 

Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

18. фебруар 2021. 

 

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

 

 

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

 

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.


 

Oпширније...
Дан државности Републике Србије

15.02.2021.

Дан државности Републике Србије 

 Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.
 
Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.
 
 
Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.
 
Председник Србије захвалио је на писму-честитки америчком председнику Џоу Бајдену поводом предстојећег Дана државности, у коме се поред уобичајеног истицања посвећености унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, недвосмислено позива на међусобно признање Србије и „Косова“ као последице.
 
Међусобно признање Србије и „Kосова“ не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је председник и поновио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством Европске уније, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.
 
Према председниковим речима, ситуација јесте тешка и биће све тежа.
„Kао што сам вам рекао пре три дана, ја то видим, ја то очекујем, видим како се то полако стеже, зато што су њихови међусобни сукоби у светским оквирима све снажнији и све већи, и онда ми ту плаћамо цену“, рекао је председник.
 

Oпширније...
РАСПИСИВАЊЕ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021.ГОДИНИ

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021.год.,који ће бити отворен од 19.јануара до 09.марта 2021.год.

Пратећи прјавнiи образци се налазе на интернет страници Министарства културе и информисања РС : www.kultura.gov.rs.Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.
 
У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.
 

Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
 
 
Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.
 

Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи

vucic cirilica_januar_2021Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса. Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.

Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.
 
Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.
 
Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.
 
Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене, рекао је Вучић.
Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

 


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
3.1.2021.
 
Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.
 
„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.
 


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
02.1.2021.
 
 
Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.
 
„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.
 
Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.
 
Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.
 
„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.
 

Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
29.12.2020.
 
Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане. 
 
 
Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.
 
„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД. 
 

 


Oпширније...
Стигла донација медицинске опреме из УАЕ
Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је данас на војном аеродрому Батајница авион са медицинском опремом, коју су Уједињени Арапски Емирати послали као донацију Србији. Медицинска опрема, вредна више милиона евра је лична помоћ шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана и довољна је за једну целу ковид болницу истакао је председник.
 
 
"Ово што је сада стигло на батајнички аеродром је лична помоћ нашег великог пријатеља шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, то је његова подршка Републици Србији и грађанима Србије у време пандемије. Много најквалитетнијих машина је стигло, имамо магнетну резонанцу која је веома скупа, слајсни скенер, рентген апарате, респираторе, скафандере, потрошни материјал. Вишемилионска помоћ, много тога су послали. Бескрајно l