| |     ћирилица | english  
Naslovna
SREĆNA NOVA GODINA !PARLAMENTARNI IZBORI - OBAVEŠTENJE O GLASANJU U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U ABU DABIJU, DANA 17. DECEMBRA 2023. GODINE

 

Obaveštavamo državljane Republike Srbije koji su blagovremeno podneli propisno popunjene zahteve i ostvarili pravo da glasaju u inostranstvu, odnosno o tome dobili relevantna rešenja, da će se glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije za biračko mesto broj 61 - Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju , Ujedinjeni Arapski Emirati, održati u nedelju, 17. decembra 2023. godine, u periodu od 07:00 do 20:00 časova u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Abu Dabiju.

Prilikom dolaska na glasanje, potrebno je da građani koji su upisani u birački spisak Ambasade sa sobom ponesu važeći pasoš Republike Srbije ili važeću ličnu kartu Republike Srbije.Odluka o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine

   

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine, koji će biti održani 17. decembra 2023. godine.

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. novembra 2023. godine u ponoć po lokalnom vremenu u Srbiji), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

PRIJAVE SE ŠALJU  ISKLJUČIVO NA E MAIL

srb.emb.uae@mfa.rs


Za više informacija posetite

https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/.


Državljani Republike Srbije mogu na osnovu JMBG i broja pasoša ili lične karte i sami elektronskim putem proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak preko sajta MDULS, odnosno sledećeg linka:

https://upit.birackispisak.gov.rs/


Lice koje je državljanin Republike Srbije i ima prebivalište u Republici Srbiji a nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je da podnese zahtev za upis u JBS (na teritoriji UAE zahtev je moguće podneti preko Ambasade Republike Srbije u Abu Dabiju), kako bi isti bio obrađen u okviru sistema JBS. Pošto zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, onda se obrađuje i zahtev za glasanje u inostranstvu.


Zahtev za upis u JBS se može podneti i direktno preko portala eUprave ukoliko lice ima nalog na portalu eUprave i istom pristupa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID.


Uz zahtev za glasanje u inostranstvu, potrebno je priložiti kopiju važeće lične karte ili pasoša. Ukoliko je lična karta sa čipom, poželjno je da podnosilac zahteva priloži kopiju očitane lične karte, ukoliko je poseduje. To je od značaja zbog uvida u adresu prebivališta lica koje podnosi zahtev.


 Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veze matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu u oblasti Obrazovanja

14.10.2023.

Obaveštavamo Vas da je Odlukom MSP br.256/30-2023/01 od 12.10.2023. godine, raspisan Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veze matične države i dijaspore, kao i  matične države Srba u regionu a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta, u oblasti obrazovanja.

Konkurs će biti otvoren u periodu od 13.oktobra 2023 godine do 23.oktobra 2023.godine.

 

Sve informacije o načinima prijavljivanja i uslovima samog Konkursa možete pronaći putem linka:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.phpOTVARANJE KNJIGE ŽALOSTI

 04.05.2023.


Povodom tragedije koja se dogodila 03. maja 2023. godine u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, Vlada Republike Srbije je proglasila trodnevnu žalost na čitavoj teritoriji R. Srbije od petka 05. maja, zaključno sa nedeljom 07. maja 2023. godine.

U Ambasadi  Republike Srbije u Abu Dabiju biće otvorena knjiga žalosti u petak 05. maja 2023. godine od 11.00 do 15.00 časova.

Izjave saučešća mogu se poslati i elektronskim putem  od 5 do 7 maja ( celodnevno ) na е mejl adresu:

srb.emb.uae@mfa.rs

 Aplikacija ConsentID

Svaki korisnik, pre dobijanja parametara za aplikciju  ConsentID, treba da ima otvoren nalog na portalu eUprave.

Aplikacija ConsentID služi korisniku da na siguran i pouzdan način potvrdi svoj identitet preko portala za elektronsku identifikaciju, odnosno prijavi se na portal eUprave. Korisnici koji na ovaj način pristupaju portalu eUprave imaju mogućnost da koriste sve elektronske usluge koje pruža portal.


Parametri se izdaju državljanima R. Srbije koji imaju važeći identifikacioni dokument (pasoš ili lična karta). Takođe, parametri se mogu izdati i stranom državljaninu, ukoliko ima privremeni boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji, odnosno, poseduje evidencijski broj stranca (EBS) koji izdaje MUP R. Srbije.


Za izdavanje parametara i QR koda, obavezno je lično prisustvo u Ambasadi uz prethodnu najavu e mailom, svakim radnim danom od 10 do 13 časova.


Parametri se generišu na osnovu JMBG. Dokument sa generisanim parametrima se štampa i isti potpisuje korisnik. Gornji deo dokumenta sa parametrima se uručuje korisniku, a donji deo sa potpisom korisnika se arhivira u Ambasadi.


Usluga se ne naplaćuje.


Ukoliko korisnik promeni uređaj, za instaliranje aplikacije ConsentID na novom mobilnom telefonu ili tabletu neophodni su novi parametri.


Na zahtev korisnika, može se izvršiti i opoziv parametara. Razlozi za opoziv mogu biti da korisnik više ne želi da koristi aplikaciju ConsentID, gubitak ili oštećenje uređaja sa mobilnom aplikacijom, promena ličnog imena ili drugog podatka korisnika.


Primenjene su  sve mere zaštite podataka o ličnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i u skladu sa odredbama Ugovora o obradi podataka potpisanim između MSP i Kancelarije za IT  i eUpravu 23. decembra 2022.godine.


 Srećni praznici !ISTRAŽIVANJE o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu

 

Republički zavod za statistiku, u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, sprovodi: Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu“.

Pozivamo državljane Republike Srbije koji, sa svim članovima svog domaćinstva ili kao samačko domaćinstvo, žive u inostranstvu da učestvuju u istraživanju.  Svrha sprovođenja ovog istraživanja jeste da dobijemo što potpuniju sliku o brojnosti i osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim karakteristikama naših građana u inostranstvu.

 

Ukoliko želite da učestvujete u istraživanju, potrebno je da se registrujete i  popunite Upitnik.

 

Napomena: Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine sprovodi se u Republici Srbiji od 1. do 31.  oktobra 2022. godine samo na teritoriji Republike Srbije. U popisu se prikupljaju podaci i o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Za ta lica podatke daju članovi njihovih domaćinstava u Republici Srbiji.

 Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta
16. feb 2022.
 
 
Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: 
 
Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.
 
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
 
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.
 
Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

 


Opširnije...
La République de Serbie au Mois de la Francophonie
 
La République de Serbie en qualité de membre associé à l'OIF, de concert avec toute la communauté francophone dans le monde entier, célèbre le Mois de la Francophonie. Pour tous les amateurs de la culture serbe et de la langue française, le Ministère de la Culture et de l'Information de la République de Serbie a préparé un vaste programme et L’Ambassade/la Mission permanente/le Consulat de la République de Serbie à…… vous invite à découvrir la diversité et la richesse de la culture serbe en français.
 


RASPISIVANJE KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVODJENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIZEVNOSTI U INOSTRANSTVU U 2021. GODINI

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevodjenja reprezentativnih dela srpske knjizevnosti u inostranstvu u 2021.god.,koji ce biti otvoren od 19.januara do 09.marta 2021.god.

Prijavni obrazci se nalaze na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja : www.kultura.gov.rs.Air Serbia KOMERCIJALNI LET 11.07.2020.
"Air Serbia" izražava spremnost da, posle uspešno organizovanog leta 20. juna, organizuje još jedan  komercijalni let na relaciji Abu Dabi - Beograd. 
 
 
Detalji leta:
 
Datum: 11 JUL                   Broj leta: JU4801           Polazak iz: AUH           
 
Vreme polaska: 16:20        Dolazak u: BEG            Vreme dolaska: 20:20   
 
Tip aviona: A320                Time zone: Local time
 
 
 
Broj putnika koji je potreban kako bi se let realizovao je 108 punoplatežnih putnika (svi starosti 2 i više godina).
 
Odrasli i deca (2 godine i stariji) plaćaju pun iznos karte (395 EUR sa svim taksama), dok se za bebe uzrasta do 2 godine, naplaćuje iznos od 37 EUR.
 
Svi putnici imaju pravo na 8kg ručnog i 23kg predatog prtljaga. Za bebe do 2 godine, takođe je odobrena pomenuta količina prtljaga.
 
Višak prtljaga nije moguć ni uz doplatu, zbog ograničene nosivosti aviona.
 
Zaintersovane putnike molimo da u prilogu imejla dostave prvu stranicu pasoša kao i da klikom na imejl link repatriation@airserbia.com pošalju podatke u tabeli u telu imejla.
 
Nakon prijave, operateri kol centra Er Srbija će Vas kontaktirati u vezi plaćanja i izdavanja karte.
 
Zainteresovani putnici mogu započeti slanje navedenih detalja od 25.06.2020. nakon čega mogu očekivati pozive od strane Er Srbija za kupovinu karte.
 


IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - PREKIDANJE RADNJI U SPROVODJENJU IZBORA

U skladu sa clanom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja , koju je danas donela Vlada R.Srbije, prekidaju se sve izborne radnje u sprovodjenju izbora za narodne poslanike, raspisanim za 26.april 2020. godine.

Republicka izborna komisija , kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupstine, donela je resenje o prekidu izbornih radnji, za vreme dok traje vanredno stanje, s tim da ce se izborni proces, ukljucujuci i rokove za vrsenje izbornih radnji nastavti u skladu sa odlukom o pestanku varednog stanja.IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE 2020

Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju obaveštava da su za 26. april 2020. godine raspisani izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije.

Povodom izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, koji su raspisani za 26. april 2020.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: 

"Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4. april 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Za sve dodatne iformacije molimo da se obratite Ambasadi na sledeći e-mail: izbori2020abudabi@gmail.com

Prijavu za glasanje u inostranstvu možete preuzeti na sledećem linku: http://www.abudhabi.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_glasanje_u_inostranstvu_2020.doc

Prijavu za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti na sledećem linku: http://www.abudhabi.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS_2020.doc

Popunjene prijave uz fotokopiju važećeg pasoša ili lične karte, možete poslati na sledeću imejl adresu: izbori2020abudabi@gmail.com


Opširnije...
Preuzimanje brošure o kandidaturi Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet Uneska

http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdfProtokol izmedju Vlade RS i Vlade UAE o izmenama i dopunama Sporazuma izmedju Vlade RS i Vlade UAE o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih / specijalnih pasosa

Obavestavamo da je Protokol izmedju Vlade RS i Vlade UAE o izmenama i dopunama Sporazuma izmedju Vlade RS i Vlade UAE o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih / specijanih pasosa koji je potpisan u u Njujorku, 26. septembra 2018.g., stupio na snagu 6. maja 2019.g.

Na osnovu ovog Protokola drzavljani obe drzave, nosioci diplomatskih, sluzbenih, specijalnih, obicnih i  usluznih pasosa, kao i sluzbenici diplomatskih  konzularnih misija, osim onih na teritoriji  drzave druge strane, imju pravo na ulazak, izlazak, tranzit  boravak na teritoriji druge strane bez vize i besplatno, u trajanju najduze do devedeset ( 90 ) dana, preko granicnih prelaza za medjunarodni putnicki saobracaj.

 

Od 20. maja 2019. godine, vizni sistem granicne policije UAE, na aerodromima u Abu Dabiju i Dubaiju је azuriran i nosiocima pasosa R. Srbije nije potrebna viza za ulazak u UAE i boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci.Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, za nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 08. okrobra 2018. godine, donela je Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, za nosioce običnih pasoša.

Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 75/18 od 09.10.2018. i stupa na snagu 17.10.2018. godine. Od tog datuma, državljanima IR Irana, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije, potrebna je viza.POZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO (SKYPE)

U okviru projekta „ONLINE UČENJE SRPSKOG JEZIKA KAO ZAVIČAJNOG“, udruženje Akademska Srpska Asocijacija poziva pripadnike dijaspore starosti od 7 do 30 godina da se prijave na besplatni individualni tromesečni kurs srpskog jezika preko (Skype).


Opširnije...
SPORAZUM IZMEDJU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE GVATEMALE O UKIDANJ VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLIZBENIH PASOSA

Obavestavamo da je Sporazum izmedju Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasosa, potpisan u Beogradu, novembra 2016 godine, stupio na snagu 17.januara 2018.godine. Od tog datuma, drzavljani obe drzave, nosioci diplomatskih i sluzbenih pasosa, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji drzave druge strane bez vize, u trajanju do devedeset(90) dana od datuma ulaska.ODLUKA O UKIDANJA VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRZAVLJANE KOMONVELTA BAHAMI, BARBADOSA, JAMAJKE, SVETOG VINSENTA i GRENADINI, REPUBLIKE PARAGVAJ i REPUBLIKE KOLUMBIJA

Obavestavamo da je Vlada R.Srbije, na sednici odrzanij 06.februara 2018.g. donela Odluku o ukidanju viza za drzavljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija, nosioce svih pasosa, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoruji R.Srbije do trideset(30) dana od datuma ulaska u R.Srbiju, u periodu od godinu dana , ukoliko ne postoje smetnje iz cl. 11 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Sluzbenom glasniku Republike Srbije"br.10/2018 od 7.februara 2018 i stupa na snagu 15.februara  2018.godine.

Drzavljani navedenih drzava, nosioci svih pasosa, koji zele da udju i borave na teritoriji R.Srbije u periodu koji je duzi od 30 dana , ili da se skoluju, zive, zaposle se, bave se medijskom delatnoscu ili nekim drugim aktivnostima, duzni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R.Srbije. Ukoliko zele da udju u R.Srbiju, a vec su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R.Srbiju u periodu od godinu dana , u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeci ulazak u R.Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Обавештење РИК о начину гласања на изборима за Председника Републике, 02.04.2017.године

Републичка изборна комисија је припремила видео запис са обавештењем за грађане о начину гласања на изборима за председника Републике Србије, који ће бити одржани 02.04.2017.године.

Видео запис се може погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=tBKMm9NOMmg


Opširnije...
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

-  Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ") – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavljuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u  cilju otuđivanja sledećih nepokretnosti1:

a) Stalna misija SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Peta avenija 854, Njujork 10065): okvirne dodatne informacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;

b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Park avenija 730, Njujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71st St. Corp, bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;

v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;

g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), okvirne dodatne informacije: zemljišna knjiga Mehlem, zemljišnoknjižni uložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5, površina spratova 1.565 m² (prizemlje, podrum, potkrovlje, podzemna garaža sa 14 parking mesta);

d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselje: br. 199 Bern 4, površina zemljišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540 m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godina izgradnje: 1978.

Države sukcesori naglašavaju sledeće:

-  Usluga posredovanja u cilju otuđivanja celokupne gore navedene nepokretne imovine biće dodeljena samo jednoj jedinstvenoj agenciji za trgovinu nekretninama, s kojom će države sukcesori zaključiti ugovor;

-  Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od dana objavljivanja ovog poziva, dok će države sukcesori prijavljene ponuđače usluga o svojoj odluci obavestiti u roku od 50 dana od krajnjeg roka za dostavljanje ponuda.

-  Među referencama koje ih kvalifikuju za uspešno obavljanje posredovanja u cilju otuđivanja predmetne imovine, zainteresovani ponuđači će dostaviti sledeću dokumentaciju, i definisati svoje uslove za pružanje usluga posredovanja. Zainteresovani ponuđači će u svoju dostavljenu ponudu uključiti sledeće:

a) Dokumenta koja potvrđuju da je ponuđač registrovano privredno društvo;

b) Dokumenta kao dokaz da ponuđač ima sedište, filijale ili partnerske organizacije u zemljama u kojima se nalazi imovina koja je predmet prodaje i koje posluju u navedenim gradovima (Njujork, SAD; Tokio, Japan; Bon, Nemačka; Bern, Švajcarska);

v) Dokumenta kao dokaz da je ponuđač u poslednje tri godine ostvario obrt od najmanje 100 miliona USD2;

g) Garanciju za ponudu u iznosu od USD 50.000,00 (garancija će biti vraćena ponuđaču po potpisivanju ugovora o posredovanju),

d) Garancija za valjano izvršenje posla u iznosu od USD 100.000,00 (garancija za valjano izvršenje posla će biti vraćena ponuđaču po izvršenju ugovora o posredovanju),

đ) Dokaze o finansijsko-poslovnoj solventnosti.

e) Dokaze o tehničkim i stručnim mogućnostima i reference koje dokazuju uspešno obavljanje posredničkih usluga;

ž) Uverenje da ponuđač/pravno lice i  odgovorno lice u pravnom licu nisu osuđivani i kažnjavani, u skladu s pravnim propisima zemlje u kojoj je registrovano sedište ponuđača i u mestu stalnog nastanjenja odgovornog lica u pravnom licu;

-  Period važenja ponude je najmanje 90 dana od datuma njenog dostavljanja;

-  Zainteresovani ponuđači svoje ponude definišu u vidu naknade za posredovanje, izražene kao procenat ukupne bruto prodajne cene gore navedene imovine;-          Najniža ponuđena naknada za usluge posredovanja će biti odlučujući kriterijum pri izboru ponuđača, pod uslovom da ponuđač ispunjava sve gore navedene uslove;

-  Zainteresovani ponuđači svoje ponude dostavljaju (u zapečaćenoj koverti na kojoj je naznačeno „Ne otvaraj") preporučenom poštom sledećem primaocu:

Stanislav Vidovič, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije, SI-1001 Ljubljana, Prešernova cesta 25,

-  Države sukcesori će obezbediti procene tržišne vrednosti sve gore navedene nepokretne imovine odabranom ponuđaču; procenjena tržišna vrednost imovine predstavlja minimalnu traženu cenu predmetne imovine, izuzev ukoliko države sukcesori odluče drugačije;

-   Prodaja nepokretnosti će se po mogućstvu izvršiti putem javne licitacije ili na bilo koji drugi način koji je u skladu s praksom na lokalnom tržištu nekretnina za svaku predmetnu nepokretnost, prema preporuci zainteresovanih ponuđača navedenoj u njihovim odnosnim ponudama;

-   Države sukcesori zadržavaju pravo da ne odaberu nijednog ponuđača, čak i ukoliko su ispunjeni svi uslovi;

-   Nepokretna imovina navedena u ovom oglasu može se, a ne mora, prodati odvojeno. Svaka država sukcesor ponaosob mora da potvrdi prodaju svake nepokretnosti u skladu sa uslovima koji će biti dogovoreni s podnosiocem najbolje ponude/potencijalnim kupcem pre zaključenja prodaje ukoliko je ponuđena kupovna cena niža od procenjene tržišne vrednosti ili minimalne tražene cene.

-   Kontakt za dodatne informacije: gp.mzz@gov.si ili secretariat.mzz@gov.si.    

Dokumentaciju neophodnu za prijavljivanje možete naći na sledećim linkovima:

Formular za prijavu
Garancija  formular B1
Garancija  formular B2
 


1 Podaci o imovini navedeni u ovom konkursu su okvirni. Države sukcesori ne snose nikakvu odgovornost za njihovu tačnost. Precizne informacije se mogu pribaviti iz javnih baza podataka zemalja u kojima se predmetna nepokretna imovina nalazi. Države sukcesori će dostaviti relevantne podatke kojima raspolažu u vezi s nepokretnom imovinom navedenom u ovom konkursu odabranom ponuđaču po obavljenoj proceduri za izbor ponuđača. 
2 Ili ekvivalentnu sumu u €, CHF ili ¥Podaci za kontakt

 

 

Poštovani,

 

          U cilju unapređenja komunikacije, međusobnog informisanja i unapređenja ukupne saradnje u narednom periodu sa Ambasadom Republike Srbije u Abu Dabiju, UAE, pozivamo sve kompanije koje su u UAE registrovane od strane srpskih državljana i organizacije (klubove, škole, vrtiće, fondacije, udruženja, humanitarne organizacije, lekarske ordinacije - jednim imenom: organizacija) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje su registrovane u UAE i funkcionišu po principu pretežnog okupljanja pripadnika srpske zajednice ili realizuju svoje aktivnosti unutar srpske zajednice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da se jave Ambasadi i dostave podatke za kontakt radi obostrano lakše buduće komunikacije.


Od koristi bi nam bili sledeći podaci:


-Ime (naziv) kompanije/organizacije (podatak iz evidencije o registraciji kod nadležnog organa u UAE)
- Poštanska adresa organizacije – P.O. Box

- E-mail adresa

- Telefon, mobilni tel, faks

- Internet (web) adresa (eventualno adrese na društvenim mrežama: Facebook i Twitter)

- Ime i prezime lica koje rukovodi organizacijom ili koordinira njen rad

- Ime i prezime lica za kontakt (sa podacima za kontakt, ako su različiti od već navedenih: e-mail, telefon, mob.tel.)

Podatke možete dostaviti elektronskom poštom na e-mail adresu: dajana.tanasijevic@mfa.rs

Radi pojednostavljenja postupka dostave podataka možete koristiti i obrazac (PREUZMITE OVDE).


           Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju, UAE, otvorena je sredinom 2013.g. i nema potpunu i ažurnu bazu podataka, pa je naša komunikacija znatno ispod mogućnosti i realnih potreba. Zbog toga je zaista od velike važnosti da ubuduće imamo ažurne podatke kako bi smo znatno unapredili našu komunikaciju i kako bi smo vam pre svega učinili lakše dostupnim što više korisnih informacija. Ambasada će prikupljene podatke za kontakt koristiti isključivo u napred navedene svrhe.


U slučaju da su vam potrebne dodatne informacije, molimo da nam se obratite.S poštovanjem,

Ambasada Republike Srbije

Abu Dabi, UAEOBAVEŠTENjE O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA U SRBIJI - GLASANjE U INOSTRANSTVU

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić potpisao je 4. marta 2016. godine Ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije i raspisao vanredne republičke izbore za 24. april 2016. godine.

 

Prijava (možete ovde preuzeti) za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima. Uz prijavu obavezno priložiti kopiju važećeg pasoša Republike Srbije, ili važeće lične karte Republike Srbije, ili važeće vozačke dozvole Republike Srbije.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Podvlačimo da podatak o tome, da će birač glasati u inostranstvu, može biti upisan u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak u Srbiji.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa prijavom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u Abu Dabiju koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

U tom slučaju, oba popunjena zahteva – zahtev za upis u jedinstveni birački spisak istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnose se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije – Ambasadi u Abu Dabiju – koji ih dostavljaju nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal - unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Popunjene i potpisane obrasce (ili obrazac), zajedno sa kopijom pasoša i rezident vize, poslati na consular.abudhabi@mfa.rs ili predati lično u Ambasadi, od nedelje do četvrtka, od 8h do 16h, a najkasnije do 2.aprila 2016.

 

NAPOMENA:

Biračka mesta u inostranstvu se otvaraju u prostorijama diplomatsko-konzularnih predstavništava, što u slučaju UAE znači da može biti otvoreno u prostorijama Ambasade u Abu Dabiju na dan izbora, 24. aprila. Osnovni uslov koji bi trebalo ispuniti da bi bilo otvoreno ovo glasačko mesto jeste da bude prijavljeno ne manje od 100 birača (i u skladu sa svakom pojedinačnom prijavom doneto odgovarajuće rešenje, o čemu se obaveštava birač) koji žele da ostvare svoje biračko pravo na biračkom mestu.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini

Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije raspisalo je 25. februara 2016. godine Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na veb sajtu Ministarstva www.kultura.gov.rs.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. mart 2016. godine. Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu da kontaktiraju Mladena Veskovića mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili putem tel. +381-11-3398-026.Održan prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije

15.02.2016.

 

Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, održan je u ponedeljak, 15. februara, u hotelu Sofitel u Abu Dabiju. Prijemu je prisustvovalo preko 400 gostiju.Ministar sporta Republike Srbije u poseti UAE

05 - 08.11.2015.

Ministar sporta RS, g. Vanja Udovičić sa delegacijom, boravio je u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tom prilikom ministar se sastao sa ministrom za kulturu, omladinu i lokalni razvoj g. Mubarak Al Nahjanom, zatim potpredsednikom Sportskog Saveza Dubaija g. Matar Al Tajerom, kao i predsednikom Fudbalskog Saveza UAE g. Jusufom Al Serkalom. Tokom posete, delegacija na čelu sa ministrom, prisustvovala je finalu FINA svetskog kupa, a tom prilikom g. Udovičić uručio je bronzanu medalju našem plivaču Velimiru Stjepanoviću koji je osvojio 3. mesto u trci na 100 metara slobodnim stilom.Gostovanje Beogradske filharmonije u Abu Dabiju

28 - 29.10.2015.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije, koji čine Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković, uz specijalnog gosta klarinetistu Ognjena Popovića, održao je dva koncerta u okviru festivala Abu Dabi Klasiks, 28. i  29. oktobra, što je ujedno i prvi nastup Beogradske filharmonije u UAE. Oba koncerta su bila izuzetno posećena, a kritike sredstava javnog informisanja kao i reakcije publike su izuzetne. Beogradska filharmonija održaće Novogodišnji koncert u Muskatu i to u punom sastavu.

 U TOKU PREGOVORI IZMEĐU JP „POŠTA SRBIJE“ I POŠTE UAE O PRENOSU NOVCA

21.07.2015.

Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju je obaveštena od strane JP „Pošta Srbije“ da su u toku pregovori sa Poštom Ujedinjenih Arapskih Emirata o uspostavljanju sistema prenosa novca. Sporazumi su do sada potpisani sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine, Belorusije i Crne Gore.

Informacije o usluzi prenosa novca su sledeće:

- iz navedenih zemalja (Francuska, Rusija, Ukrajina, Belorusija i Crna Gora)novac se u Republiku Srbiju može poslati preko mreže pošta. Više informacija se može naći na sajtovima poštanskih uprava tih zemalja

- novac se u Republici Srbiji može podići u više od 1.200 pošta na teritoriji cele zemlje. Link ka spisku pošta, koji sadrži adresu i radno vreme pošta je:

http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/ovlascene-poste-za-medjunarodnu-postansku-uputnicu.pdf

- za isplatu je potreban samo važeći lični dokument a nije potrebno popunjavanje obrazaca

- isplata novca u Republici Srbiji se vrši u dinarima, po kursu koji je objavljen na sajtu JP „Pošta Srbije“

- slanje novca plaća pošiljalac, ne postoji obaveza otvaranja računa u banci, ni za pošiljaoca ni za primaoca

- u nastavku dajemo link ka sajtu JP „Pošta Srbije“, deo na kome se nalazi Pravilnik o uslovima pružanja usluge Međunarodna uputnica

http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/pravilnik-o-uslovima-za-pruzanje-usluge-mpu.pdf

Za sve dodatne informacije i sugestije možete se obratiti na telefon +381 11 3644 745 ili elektronskom poštom novcano@ptt.rsDELA UMETNICE IZ SRBIJE NA TRADICIONALNOM RAMAZANSKOM UMETNIČKOM BAZARU U ABU DABIJU

29.06.2015.

Umetnica iz Srbije Suzana Arsić, arhitekta po vokaciji, koja živi u Abu Dabiju više od deset godina, izložila je četiri svoja dela na tradicionalnom Osmom umetničkom bazaru povodom meseca Ramazana. Ono nije prvi put da Suzana Arsić izlaže svoja dela u okviru manifestacije, koju svake godine organizuje poznata emiratska umetnica Sumaja Al Suvaidi.

Osmo izdanje bazara trajeć sve do 19. jula 2015. u Nation Towers (na Kornišu) u Abu Dabiju. Izložena su umetnička dela oko 40 umetnika koji žive i stvaraju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovogodišnje izdanje bazara podržala je Fondacija Abu Dabija za muziku i umetnost (Abu Dhabi Music & Arts Foundation).ODLUKA O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE KATARA, KUVAJTA, OMANA I BAHREINA

 

Vlada Republike Srbije usvojila je 18.06.2015. Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina (odluka se primenjuje za nosioce svih vrsta putnih isprava osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama). Odluka stupa na snagu 30.06.2015.LETNJA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA I KULTURE U VALJEVU

22.06.2015.

Radionica za srpski jezik i kulturu organizuje od 18. jula do 29. avgusta 2015. Letnju školu srpskog jezika i kulture za strance u Valjevu. Program traje tri nedelje i odvija se u dve smene:

 • 18. jul - 8. avgust 2015.
 • 8. avgust - 29. avgust 2015.

Ambiciozniji studenti mogu ostati i celih 6 nedelja. Predavači su srpski lingvisti sa velikim iskustvom u nastavi srpskog za strance:

dr Viktor Savić, Katedra za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

dr Mirjana Savić, Institut za srpski jezik SANU

mr Predrag Obućina, Katedra za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Letnja škola je namenjena mladima od 14 do 18 godina, kao i univerzitetskim studentima od 19 do 25 godina. Osnovni program uključuje:

 • 60 časova jezika
 • 30 časova kulture
 • 5 ekskurzija
 • smeštaj u dvokrevetnoj sobi
 • korišćenje kuhinje
 • materijal
 • pristup internetu u školi

Cena po polazniku iznosi 495 EUR, a za organizovanu grupu od 5 polaznika cena je 1980 EUR (396 EUR po polazniku). Informacije možete potražiti i na internet adresi www.srpskijezik.edu.rs Za sva dodatna pitanja, pišite na e-mail adresu: skola@srpskijezik.edu.rsVAŽNO OBAVEŠTENJE O VIZAMA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU

07.06.2015.

OBAVEŠTENJE

Nijedna agencija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata NIJE autorizovana od strane Ambasade Republike Srbije u Abu Dabiju da posreduje u dobijanju viza, niti da garantuje pozitivan ishod zahteva za vize. Zahtevi za vize Republike Srbije predaju se po utvrđenoj proceduri. Informacije o tome možete pronaći na sajtu Ambasade:

http://mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-requirementsVAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

 

 

Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati

 

OBAVEŠTAVA

državljane Republike Srbije

 

da su Rešenjem ministra spoljnih poslova Republike Srbije od 12.05.2015. stvoreni uslovi da državljani Republike Srbije sklope građanski brak u Ambasadi u Abu Dabiju.

 

Brak je moguće sklopiti samo ukoliko su oba supružnika državljani Republike Srbije.

 

Potrebna dokumentacija (za oba supružnika):

- Original Izvoda iz matične knjige rođenih

- Original Uverenja o državljanstvu (ne starije od 6 meseci)

- Potvrda o slobodnom bračnom stanju (potvrda se dobija u matičnoj službi opštine na kojoj lice ima prijavljeno prebivalište)

- Taksa u iznosu od 101,00 EUR

 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte konzularno odeljenje Ambasade putem mejla consular.abudhabi@mfa.rs ili na broj telefona +971 (0)2 447 6 444REPUBLIKA SRBIJA NA SAJMU TURIZMA U DUBAIJU

10.05.2015.

Republika Srbija predstavila je svoju celokupnu turističku ponudu na ovogodišnjem Sajmu turizma Arabian Travel Market, koji je od 5. do 7. maja održan u Dubaiju. Ovo je prvi put da je Srbija imala svoj štand na ovom prestižnom sajmu, a za vreme trajanja sajma vladalo je veliko interesovanje posetilaca za turističke aranžmane. Turistička organizacija Srbije predstavila je na Sajmu turističke potencijale naše zemlje, od vikend tura u gradovima širom Srbije i aktivnog odmora u netaknutoj prirodi do spa centara i kulturnih događaja.

Vlada Republike Srbije je već preduzela odlučne korake kako bi privukla investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ovaj Sajam je odlična prilika da se predstavi turistička ponuda, kako bismo imali više turista iz UAE, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije tim povodom. Takođe se dodaje da su dve zemlje povezane čvrstim prijateljskim i političkim vezama.PROJEKAT "BEOGRAD NA VODI" NA SAJMU NEKRETNINA CITYSCAPE U ABU DABIJU

26.04.2015.

Zajednički projekat Vlade Republike Srbije i kompanije "Eagle Hills" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Beograd na vodi", vredan 3,5 milijarde evra, predstavljen je na prestižnom Sajmu nekretnina Cityscape koji je od 21. do 23. aprila 2015. održan u Abu Dabiju. Na Sajmu je predstavljen projekat u celosti, sa naglaskom na prve dve rezidencijalne zgrade koje bi trebalo da počnu da se grade. Sajam Cityscape ove godine okupio je više od 130 izlagača iz 14 zemalja širom sveta, a imao je oko 17.000 posetilaca."ENERGOPROJEKT" - ZLATNI SPONZOR SAJMA "WETEX 2015" U DUBAIJU

23.04.2015.

Kompanija iz Republike Srbije "Energoprojekt" je zlatni sponzor 17. Sajma u oblasti energetike "WETEX 2015" (Water, Energy, Technology and Environment Exhibition), koji se od 21. do 23. aprila 2015. održava u Dubaiju pod pokroviteljstvom nacionalne kompanije Dubaiju za struju i vodu (DEWA). "Energoprojekt" je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prisutan više od 20 godina, a na Bliskom istoku posluje i u Kataru, Omanu i Jordanu.

Sajam "WETEX 2015" mesto je susreta vodećih eksperata iz sektora energetike, vodoprivrede, naftne i gasne industrije, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.PROJEKCIJA FILMA "MIHAJLO IDVORSKI PUPIN - PUT KA SVETLOSTI" U DKC "TRI PRSTIĆA" U DUBAIJU

19.04.2015.

Dečiji kulturni centar "Tri prstića" u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Abu Dabiju organizovao je 16.04.2015. projekciju dečijeg animirano-dokumentarnog filma "Mihajlo Idvorski Pupin - Put ka svetlosti" autora Save Sajka. Film je prikazan u okviru Dana nauke, koji su od 16.04. do 19.04.2015. održani u DKC "Tri prstića" u Dubaiju.

Animirano-dokumentarni film "Mihajlo Idvorski Pupin - Put ka svetlosti" prikazuje životnu priču Mihajla Pupina, koga je od malog vojvođanskog sela, preko evropskih metropola, sve do Sjedinjenih Američkih Država vodila želja za naučnim dostignućima. Značaj priče o Mihajlu Pupinu prepoznala je i organizacija UNESCO, koja je ovaj film uvrstila na svoj zvanični kalendar, kao jednu od manifestacija kojima se 2015. godina obeležava kao Međunarodna godina svetlosti i tehnologija zasnovanih na svetlosti.UČEŠĆE SRBIJE NA MANIFESTACIJI "MEĐUNARODNI DAN U MASDAR INSTITUTU"

14.04.2015.

Republika Srbija je učestvovala na tradicionalnoj manifestaciji "Međunarodni dan u Masdar Institutu" u Abu Dabiju 14. aprila 2015. Manifestacija je zamišljena kao proslava različitosti i kulturne diverzifikacije instituta Masdar, koji pohađaju studenti iz svih delova sveta. Studenti su na štandovima imali priliku da predstave turističke potencijale i kulturna bogatstva svoje zemlje. Srbiju je na ovoj manifestaciji predstavljao Ljubomir Radaković, student prve godine programa Mikrosistemi na Masdar Institutu, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Abu Dabiju.DANI NAUKE U DKC "TRI PRSTIĆA" U DUBAIJU OD 14. DO 16. APRILA 2015

08.04.2015.

Dečiji kulturni centar "Tri prstića" u saradnji sa ambasadom Republike Srbije u Abu Dabiju organizuje Dane nauke, koji će se održati od 14. do 16. aprila 2015. godine u Dečijem kulturnom centru "Tri prstića" u Dubaiju. Cilj je da se kroz seriju radionica i praktičnih eksperimenata deca upoznaju sa dostignućima značajnih srpskih naučnika i otkrićima kojima su zadužili ceo svet.

U utorak, 14. aprila i u sredu, 15. aprila održavaće se radionice za decu od 13 do 19 sati, a 16. aprila 2015. u 17 sati biće upriličena projekcija dečijeg animirano-dokumentarnog dilma "Mihajlo Idvorski Pupin - Put ka svetlosti" autora Save Sajka. Ove godine obeležava se 100 godina od kada je Mihajlo Pupin, naučnik i izumitelj, patentirao sedm pronalazaka, koji se smatraju pionirskim na polju telekomunikacija. UNESCO je 2015. godinu proglasio za Godinu svetlosti i tehnologija zasnovanih na svetlosti.PREDSTAVNICI KOMPANIJE "LULU" U POSETI REPUBLICI SRBIJI

06.04.2015.

Predstavnici najvećeg lanca hipermarketa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata posetili su Republiku Srbiju, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, sa ciljem da se upoznaju sa mogućnostima uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije.

Delegaciju kompanije "LuLu" je predvodio direktor grupe "LuLu Group International" Salim M.A. a tokom posete Srbiji sastao se sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i posetio "Veletržnicu Beograd", najveću instituciju za promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u regionu bivše Jugoslavije, sa 870 prodajnih mesta i 3000 kvadratnih metara poslovnog i skladišnog prostora.

Kompanija "LuLu" pokazala je interes za uvoz svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća, a kada domaći Halal sertifikat bude registrovan u UAE, biće omogućen izvoz raznih vrsta mesa i mesnih prerađevina, za kojima postoji ogromna potražnja. Vlasnik kompanije "LuLu" istakao je posetu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića UAE krajem prošle godine i najavio da će kompanija "LuLu" na poziv Republike Srbije učestvovati na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će se od 9. do 15. maja 2015. održati u Novom Sadu.IZDAVANJE NOVIH BIOMETRIJSKIH PUTNIH ISPRAVA - OBAVEŠTENJE

Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju

ovim putem

OBAVEŠTAVA

državljane Republike Srbije da je pre podnošenja zahteva za dobijanje novih biometrijskih putnih isprava NEOPHODNO KONTAKTIRATI AMBASADU RADI ZAKAZIVANJA TERMINA na broj telefona:

+971 2 447 6 444MINISTAR ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE BRATISLAV GAŠIĆ I ŠEIK MUHAMED BIN ZAJED AL NAHJAN O UNAPREĐENJU SARADNJE (IDEX 2015)

24.02.2015.

Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić sastao se 23. februara 2015. godine u toku svoje posete Međunarodnom sajmu naoružanja IDEX 2015 u Abu Dabiju, sa prestolonalsednikom Abu Dabija i zamenikom vrhovnoh komandanta oružanih snaga UAE Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom, sa kojim je razgovarao o jačanju i unapređenju saradnje u oblasti odbrane, kao i o unapređenju postojećih bilateralnih odnosa dve prijateljske zemlje. Na sastanku je naglašeno da dva naroda prijateljske odnose unapređuju i grade za narednih 50 godina i da su upravo bilateralni sastanci na najvišem nivou potvrda tome.

Ministar Gašić je istakao da je poseban pečat razvoju bilateralne saradnje dala poseta šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana Republici Srbiji, kao i njegovo prijateljstvo sa predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan preneo je pozdrave predsedniku Vlade Republike Srbije i istakao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Srbijom. Šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan je naglasio da Srbija poseduje značajne kapacitete u oblasti namenske industrije, kao i da ima velikog potencijala za njeno unapređenje.

Ministar odbrane Bratislav Gašić boravi u četvorodnevnoj poseti Abu Dabiju na poziv potpredsednika UAE, predsednika Vlade UAE i vladara Dubaija šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma. Međunarodni sajam naoružanja IDEX, koji se održava svake dve godine u Abu Dabiju od 1993. ove godine okupio je više od 90 izlagača iz 55 zemalja sveta, dok svoje zvanične štandove na sajmu ima 42 zemlje, među kojima je i Republika Srbija.U DKC "TRI PRSTIĆA" U DUBAIJU PROSLAVLJENA ŠKOLSA SLAVA - SVETI SAVA

29.01.2015.

U Dečijem kulturnom centru "Tri prstića" u Dubaiju 27. januara 2015. godine proslavljena je školska slava - Sveti sava. Reč je o prvoj proslavi Savindana, s obzirom na to da je kulturni centar počeo sa radom 1. juna 2014. sa ciljem da organizuje kulturne sadržaje prilagođene dečijem uzrastu. 

Priredbi je prisustvovalo više od 50 mališana i njihovih roditelja. Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju nastaviće da podržava rad Dečijeg kulturnog centra "Tri prstića" i sarađuje na promociji srpske kulture, tradicije i običaja. PRVI SRPSKO-EMIRATSKI POSLOVNI I INVESTICIONI FORUM U UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA

U nedelju, 25. januara 2015. u Abu Dabiju svečano je otvoren Prvi srpsko-emiratski poslovni i investicioni forum, u organizaciji Srpskog poslovnog saveta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i emiratske Privredne komore. Forum je otvorio predsednik Srpskog poslovnog saveta Ognjen Sudžum, dok je doborodošlicu privrednicima iz Srbije poželeo pomoćnik generalnog sekretara Privredne komore UAE Muhamed Al Nuaimi. Prisutnima se ispred Ambasade Republike Srbije u Abu Dabiju obratio otpravnik poslova Miloš Perišić, koji je istakao da Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati neguju izuzetno dobre odnose i da je želja obe strane da se ti odnosi dodatno unaprede, naročito u oblasti ekonomije, kao i da Srbija želi da privuče što veći broj investitora i preduzeća iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Forum je okupio više od 30 predstavnika preduzeća, organizacija i lokalnih samouprava iz Srbije, uključujući i Turističku organizaciju Srbije i održava se u pet emirata (Abu Dabi, Dubai, Fudžeira, Ras Al Kaima, Šardža).

Forum traje do 30. januara 2015.POZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO SKAJPA (SKYPE)

Kancelarija za saradnju sa dijasporom Službe za poslove gradonačelnika Niša, Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu i OCD Proaktiv pozivaju pripadnike dijaspore starosti od 7 do 30 godina da se prijave na besplatni individualni tromesečni kurs srpskog jezika preko Skajpa (Skype).

Nakon uspešne realizacije pilot projekta tokom 2014. godine, pod pokroviteljstvom Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije nastavljamo da organizujemo i usavršavamo ovakvu nastavu. Cilj projekta je popularizacija srpskog jezika kod dijaspore preko vršnjačkog obrazovanja, odnosno držanje individualnih časova srpskog jezika preko Skajpa omladini iz dijaspore, od strane studenata sa Departmana za srpski jezik.

Konkurs za zainteresovanu decu i omladinu iz dijaspore traje od 15. januara do 22. februara 2015. godine. Časovi će se realizovati od 23. marta do 19. juna 2015. godine, a nakon završetka kursa polaznici će dobiti potvrdu o pohađanju kursa Filozofskog fakulteta u Nišu (sa odgovarajućim nivoom znanja).

Časovi će se održavati dva puta nedeljno u trajanju od 45 minuta, u terminima u kojima se dogovore nastavnik i učenik. Filozofski fakultet u Nišu i Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša će voditi računa da se časovi izvode kvalitetno i predviđenom dinamikom.

Svi zainteresovani treba da pošalju prijavu Kancleariji za saradnju sa dijasporom Grada Niša na: dijaspora.ni@gmail.com sa naslovom Skajp (Skype) časovi. Na onosvu prijava, Kancelarija za saradnju sa dijasporom će odabrati parove nastavnik  - učenik.

Neophodno je da potencijalni učenik imka solidan računar sa zvučnicima i kamerom i dobru internet vezu, da ima osnovno znanje srpskog i engleskog jezika i želju za učenjem.

Za više informacija možete se obratiti Kancelariji za saradnju sa dijasporom Službe za poslove gradonačelnika Grada Niša na: dijaspora.ni@gmail.comDEČIJI NOVOGODIŠNJI FESTIVAL U DKC “TRI PRSTIĆA” U DUBAIJU

31.12.2014.

U Dečijem kulturnom centru “Tri prstića” u Dubaiju, održan je desetodnevni Dečiji novogodišnji festival, u okviru kog su mališani učestvovali u igrama, zimskim kreativnim radionicama i pravljenju Sneška. Kruna festivala bila je novogodišnja žurka, doček Deda Mraza i uručenje novogodišnjih poklona.NIKOLA RADOJIČIĆ POSTAVLJEN ZA SELEKTORA NACIONALNOG VATERPOLO TIMA UAE

21.12.2014.

Dana 21.12.2014. srpski vaterpolo trener Nikola Radojičić postavljen je za selektora nacionalnog vaterpolo tima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Promociji su prisustvovali predsednik Nacionalne plivačke federacije UAE Ahmed Al Falasi, a ispred Ambasade Republike Srbije u Abu Dabiju ceremoniji je prisustvovao otpravnik poslova Miloš Perišić.

Ovo je samo još jedan u nizu koraka u unapređenju saradnje između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su već potpisale Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.MODNA REVIJA VERICE RAKOČEVIĆ I IGORA TODOROVIĆA

08.12.2014.

Modni dizajneri iz Srbije Verica Rakočević i Igor Todorović predstavili su u petak, 5. decembra 2014. svoje modne kreacije u Abu Dabiju, u bašti hotela Le Meridien. Dizajneri su prvi put izlagali pred publikom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a predstavili su se kolekcijom lepršavih haljina živih boja i u bojama pustinje, koje odišu elegancijom i luksuzom. Ovoga puta, umesto profesionalnih modela, haljine su nosile žene iz Srbije koje žive i rade u Emiratima. Događaj je organizovala nekadašnja Mis Srbije Ana Šargić.

Veče srpske mode iz prvih redova pratili su predstavnici diplomatskog kora i uvaženi predstavnici iz poslovnog sveta i dijaspore. Revija je takođe bila prilika da Ujedinjeni Arapski Emirati u Srbiju pošalju svoju predstavnicu za izbor Najlepše gospođe. Na izboru je učestvovalo osam naših dama, a titulu najlepše ponela je Jelena Đorđević.POSETA PREDSEDNIKA SRBIJE TOMISLAVA NIKOLIĆA UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA

28.11.2014.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić boravio je 23. i 24. novembra 2014. u dvodnevnoj radnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima na poziv Princa prestolonaslednika šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana. Tokom posete Abu Dabiju, predsednik Nikolić susreo se sa Nj.E. šeikom Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom, ministrom kulture i sporta Nj.E. šeikom Nahjanom bin Mubarakom Al Nahjanom, prvim potrpedsednikom Parlamenta UAE Amal Al Kubeisi, kao i sa privrednicima iz Srbije i Emirata. Predsednik Nikolić je na poziv NJ.E. šeika Muhameda bin zajeda Al Nahjana prisustvovao završnoj trci šampionata Formule 1.

Poseta predsednika Srbije bila je prilika i za bilateralne razgovore sa NJ.E. šeikom Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom, tokom kojih su potvrđene prijateljske veze dve zemlje i dva naroda. Dvojica zvaničnika takođe su razgovarala o daljem unapređenju ekonomske saradnje.SASTANCI PRVE DAME SRBIJE SA PREDSTAVNICIMA HUMANITARNIH ORGANIZACIJA U UAE

28.11.2014.

Supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić i osnivač humanitarne fondacije "Dragica Nikolić" sastala se tokom posete Abu Dabiju 23-24. novembra 2014. sa predstavnicima Kalifa Fonda i Crvenog polumeseca, sa kojima je razgovarala o mogućnostima saradnje na humanitarnim projektima u Srbiji.

Dragica Nikolić se satala sa Muhamedom Hadžijem Al Hurijem, generalnim direktorom Kalifa bin Zajed Fondacije, humanitarne organizacije pod pokroviteljstvom predsednika UAE NJ.E. šeika Kalife bin Zajeda Al Nahjana, kome se zahvalila na pomoći koju je ta organizacija uputila Srbiji za područja pogođena poplavama u maju 2014. što je rezultiralo izgradnjom 40 novih kuća.

Prva dama Srbije takođe se sastala sa Hamdanom Al Mazruaijem, predsednikom Crvenog polumeseca, kome se zahvalila na pomoći upućenoj nakon poplava. Al Mazruai je istakao dosadašnju uspešnu saradnju Srbije i Crvenog polumeseca i izrazio interesovanje za učešće organizacije u humanitarnim projektima Fondacije "Dragica Nikolić"u narednoj godini.UČEŠĆE KOMPANIJA IZ SRBIJE NA SAJMU GRAĐEVINE U DUBAIJU

27.11.2014.

Na Sajmu građevine, koji je održan u Dubaiju 17-20. novembra 2014. učestvovale su i tri kompanije iz Srbije: Peštan iz Aranđelovca, Tehnomarket iz Pančeva i Beorol iz Beograda. Kompanije Peštan i Beorol su nekoliko godina unazad već izlagale na ovom sajmu, dok je za Tehnomarket iz Pančeva ove godine bilo prvo učešće na Sajmu građevine. Učešće naših kompanije bilo je izuzetno zapaženo, a na Sajmu su bili prisutni zainteresovani kupci ne samo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i iz celog regiona Zaliva.ODLUKA O ULASKU BEZ VIZE U REPUBLIKU SRBIJU ZA STRANE DRŽAVLJANE SA VAŽEĆOM ŠENGEN VIZOM, VB ILI SAD VIZOM ILI VIZOM ZEMLJE ČLANICE EU OD 08.11.2014.

8.11.2014.

Vlada Republike Srbije donela je 30.10.2014. Odluku o ulasku bez viza u Republiku Srbiju nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije I ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država i nosioca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama

1. Strani državljani, nosioci svih vrsta putnih isprava osim putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama, mogu da uđu, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji, ako poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije I ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci.

2. Strani državljani, nosioci svih vrsta putnih isprava osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama, mogu da uđu, tranzitiraju i borave bez vize u Republici Srbiji, ako imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci.

3. Ova odluka stupa na snagu 08.11.2014.

Napomena: Period boravka u Republici Srbiji mora biti usklađen sa rokom važnosti viza ili regulisanog boravka, odnosno, strani državljani moraju napustiti teritoriju Republike Srbije pre isteka važnosti viza ili boravka.

Strani državljani koji poseduju Šengen vizu, VB ili SAD vizu ili vizu zemlje članice EU sa dozvoljenim JEDNIM ULASKOM mogu ući u Srbiju samo ukoliko nisu iskoristili važeću vizu. U suprotnom, moraju imati vizu RS.UČEŠĆE POTPREDSEDNIKA VLADE RS KORI UDOVIČKI NA MEĐUNARODNOM OKRUGLOM STOLU POSVEĆENOM STRATEGIJI U JAVNOM SEKTORU

8.11.2014.

Potpredsednik Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Kori Udovički učestvovala je na 4. Međunarodnom okruglom stolu posvećenom strategiji u javnom sektoru, koji je održan u Abu Dabiju 5-6. novembra 2014.

U okviru svoje posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, potpredsednik Vlade RS Kori Udovički sastala se sa ministrom za međunarodnu saradnju UAE NJ.E. šeikom Lubnom bint Halid Al Kasimi, sa kojom je razgovarala o unapređenju bilateralnih odnosa u oblasti ekonomije i drugim pitanjima od značaja za dve zemlje."NIČIJE DETE" U SELEKCIJI 8. ABU DABI FILM FESTIVALA

28.10.2014.

Debitanstki film srpskog reditelja i scenariste Vuka Ršumovića "Ničije dete" prikazan je u okviru 8. Abu Dabi Film Festivala. Film je već osvojio tri nagrade na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, između ostalog i nagradu za najbolji film, a sada će pokušati da nađe put do internacionalne publike u Abu Dabiju.

Film "Ničije dete" je baziran na fascinantnoj, istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić), koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi, u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd, u Dom za nezbrinutu decu da se sociјalizuje. Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počinje rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gde da ode. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koji ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu...

Druga projekcija filma u okviru festivala zakazana je za petak, 31.10.2014. od 21:15h u Vox Cinhema 4, u Marina Molu u Abu Dabiju.SVEČANOST POVODOM 4. REDOVNOG ZASEDANJA FEDERALNOG NACIONALNOG VEĆA UAE

26.10.2014.

Otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Abu Dabiju Miloš Perišić prisustvovao je u nedelju, 26.10.2014. svečanoj ceremoniji početka rada četvrtog redovnog zasedanja Federalnog nacionalnog veća UAE. Svečanu sednicu je u ime predsednika UAE NJ.E. šeika Kalife bin Zajeda Al Nahjana otvorio potpredsednik UAE i premijer Nj.E. šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum. 

Intoniranje himne i smotra garde obeležili su početak svečanosti. Zasedanju su prisustvovali i ministri u Vladi UAE, prestolonaslednici emirata, članovi Federalnog nacionalnog veća, zvaničnici vojske i policije, kao i predstavnici diplomatskog kora.ČESTITKE POVODOM KURBAN-BAJRAMA

04.10.2014.

U ime Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u ime državnog rukovodstva Srbije, otpravnik poslova Miloš Perišić uputio je čestitke državnom rukovodstvu i narodu UAE na tradicionalnom prijemu koji je organizovao NJ.E. Princ prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan u palati Mušrif u Abu Dabiju.

Prijem je priređen za šefove diplomatskih predstavništava i međunarodnih organizacija u Abu Dabiju povodom proslave Kurban-bajrama.

Tokom prijema, otpravnik poslova Miloš Perišić uputio je čestitke NJ.E. šeiku Muhamedu bin Zajedu Al Nahjanu i poželeo lični uspeh i dobro zdravlje, kao i dalji napredak i prosperitet UAE.ŠEIK MUHAMED BIN ZAJED AL NAHJAN U POSETI SRBIJI

18.09.2014.

NJ.E. šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, princ prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE posetio je u četvrtak, 18. septembra 2014. Srbiju. Princ je dočekan uz najviše državne počasti, a tokom posete sastao se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Glavne teme razgovora sa predsednikom Nikoliće bile su unapređenje bilateralne saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje i dva naroda, kao i nastavak ekonomske saradnje i mogućnosti za nove investicije u Srbiji.

Kako je saopštio Kabinet predsednika Srbije, Nikolić je ocenio da je Srbija spremna da brojnim projektima privuče investicije iz Emirata i uloži maksimalne napore da, kroz saradnju sa investitorima iz UAE pokrene svoju ekonomiju. "Tradicija prijateljstva dva naroda iskovana je u vreme kada je Srbija bila u mnogo boljem ekonomskom položaju nego sada. Pomažući Srbiju njeni prijatelji iz Emirata kroz investicije iskazuju svoju zahvalnost", rekao je Nikolić.

Šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan je istakao da je za kratko vreme učinjeno mnogo toga na obnovi saradnje dva naroda. "U Srbiji se osećam kao u svojoj drugoj otadžbini. Emirati će nastaviti da investiraju u Srbiju, od koje očekuju izradu projekata u različitim oblastima, kao što su poljoprivreda, informacione tehnologije, farmaceutska industrija", kazao je bin Zajed. On je pozvao Nikolića da u novembru dođe u zvaničnu posetu UAE.

Nakon sastanka šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijer je izjavio da su analizirani rezultati dosadašnje saradnje, pre svega u vezi sa Er Srbijom i projektom "Beograd na vodi", koji će biti važan za promenu imidža i uloge Srbije u regionu i svetu.I DRUGO SREBRO ZA STJEPANOVIĆA U DUBAIJU

02.09.2014.

Drugog dana FINA Svetskog kupa u Dubaiju, najbolji srpski plivač Velimir Stjepanović osvojio je i drugo srebro i oborio još jedan državni rekord, u disciplini 200 metara slobodnim stilom. Uprkos tome što je vodio skoro celu trku, u poslednjim sekundama pretekao ga je najveći rival na takmičenju Australijanac Tomas Frejžer Holms, aktuelni šampion Komonvelta i Pan Pacifika, koji je ponovo uzeo zlato. Stefan Šorak završio je trku peti.

Evropski šampion u disciplinama 200 i 400 metara slobodnim stilom posle trke izjavio je da do narednog takmičenja ima dovoljno vremena da popravi formu i vrati se na sam vrh.

"Znao sam da će Frejžer Holms plivati brže od mene poslednjih 50 metara i onda sam i ja maksimalno ubrzao. Ipak nisam uspeo iako sam bio blizu. Trka bi bila još neizvesnija da smo plivali jedan pored drugog, međutim, pošto smo bili na različitim stranama bazena, nisam mogao da ga vidim".

Srbija je imala četiri predstavnika ove godine u Dubaiju, a osim Stjepanovića boje zastave Srbije predstavljali su i Stefan Šorak, Aron Šinković i Boris Stojanović. Naše plivače očekuju pripreme za decembarske šampionate,a  za dve godine snage će odmeriti i na Olimpijskim igrama u Brazilu. STJEPANOVIĆ OSVOJIO SVETSKO SREBRO U DUBAIJU

01.09.2014.

Najbolji srpski plivač Velimir Stjepanović je na Drugom Svetskom kupu u Dubaiju osvojio srebro i za skoro dve sekunde popravio državni rekord, koji je postavio pre nekoliko dana u Dohi u Kataru. U disciplini 400 metara slobodnim stilom Stjepanović je preplivao za 3:38,32.

Kao i u Kataru, za nijansu bolji, tačnije samo 10 stotinki bio je Australijanac Tomas Frejžer Holms, aktuelni šampion Komonvelta i Pan Pacifika. Stefan Šorak završio je trku šesti za 3:43,27.

Naše takmičare danas očekuju novi izazovi, a Stjepanović je u pohodu na zlato u još jednoj disciplini - 200 metara slobodnim stilom, gde će mu Australijanac ponovo biti glavni rival.POSLE EVROPSKOG STJEPANOVIĆ JURIŠA NA SVETSKO ZLATO U DUBAIJU

26.08.2014.

Novi evropski šampion na 200 i 400 metara u slobodnom stilu, Velimir Stjepanović boriće se za titulu svetskog prvaka na Svetskom FINA kupu koji se održava u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 31. avgusta do 1. septembra.

Osim Stjepanovića, Srbiju će na Svetskom kupu za plivače predstavljati i naši plivači Aron Šinković, Stefan Šorak i Boris Stojanović, čime se naša zemlja sigurnim koracima vraća svetskom plivačkom vrhu.

Svetski FINA kup biće veliki izazov za Stjepanovića budući da će se u bazenu sportskog centra Hamdan u Dubaiju naći rame uz rame sa aktuelnim svetskim pravkom Komonvelta i Pan Pacifika Tomasom Frejžerom Holmsom. Domaća javnost u UAE velike nade polaže u ovogodišnji svetski kup i nada se spektaklu.

Svetski kup u Dubaiju ove godine okupio je više od 150 najboljih plivača sveta iz 37 zemalja sveta.AMBASADA RS SE UPISALA U KNJIGU ŽALOSTI U AMBASADI IRSKE U ABU DABIJU


26.08.2014.

Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju upisala se u knjigu žalosti, koja je otvorena u Ambasadi Irske u Abu Dabiju povodom smrti bivšeg premijera Irske Arnolda Rejnoldsa. U ime Ambasade Republike Srbije upisala se treći sekretar Dajana Tanasijević.

U tekstu stoji da zaposleni u Ambasadi Republike Srbije izražavaju svoje najdublje saučešće zbog smrti bivšeg premijera Irske.AMBASADA RS SE UPISALA U KNJIGU ŽALOSTI U AMBASADI BRAZILA U ABU DABIJU

19.08.2014.

Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju upisala se u knjigu žalosti, koja je otvorena u Ambasadi Brazila u Abu Dabiju povodom tragične smrti predsedničkog kandidata Eduarda Kamposa i šestoro državljana Brazila. U ime Ambasade Republike Srbije upisala se drugi sekretar Mila Đurđević.

U tekstu stoji da Ambasada Republike Srbije izražava svoje najdublje saučešćče zbog tragedije koja se dogodila, kao i da u vreme žalosti narod Srbije čvrsto stoji uz narod Brazila.

 "ORLIĆI" OSVOJILI SVETSKU BRONZU U DUBAIJU

17.08.2014.

Kadetska reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Dubaiju, pošto je u borbi za treće mesto savladala ekipu Španije sa 62:59.

"Orlići" su tako krunisali odlične igre na turniru na kojem su doživeli samo jedan poraz - u polufinalu od SAD.

Najefikasniji u meču za treće mesto u ekipi Vanje Guše bio je Nikola Rakićević sa 17 poena, dok je Marinković dodao 14. Na drugoj strani istakao se Vila sa 20 postignutih poena.

"Posle prve polovine utakmice igrali smo znatno bolje", priznaje selektоr reprezentacije Vanja Guša. "Imali smo više energije i dobru odbranu u drugom poluvremenu. Utakmica je psihološki bila izuzetno teška za oba tima. Zadovoljan sam, naravno, trećim mestom. To je najbolji rezultat koji je Srbija ikada ostvarila na nivou kadetske reprezentacije".

Jedini poraz kadeti Srbije doživeli su u polufinalu od Amerikanaca, a ostaće upamćena pobeda protiv domaćina prvenstva - Ujedinjenih Arapskih Emirata od čak 85 poena razlike.

 KULTURNA SARADNJA KAO TEMELJ PRIJATELJSKIH ODNOSA

 

14.08.2014.

 

Delegacija Ambasade Republike Srbije u Abu Dabiju sastala se u ponedeljak, 10. avgusta 2014. sa generalnim direktorom Emiratskog centra za strategijske studije i istraživanja (ECSSR) Džamalom Sanadom Al Suvaidijem. Srpska delegacija nastupila je u sastavu otpravnik poslova Miloš Perišić i drugi sekretar Mila Đurđević.

U srdačnoj atmosferi, razmotrene su mogućnosti za proširenje kutlurne saradnje između Srbije i Centra. Dr Džamal Al Suvaidi je naglasio da ključ napretka odnosa dve zemlje leži upravo u unapređenju kulturne saradnje, kao i da je kultura osnova prijateljstva među narodima.

Otpravnik poslova Miloš Perišić izrazio je nadu da će se kroz sporazume o kulturnoj saradnji i saradnji na planu obrazovanja dodatno učvrstiti odnosi Srbije i UAE, kao i da Srbija ima izvrsne stručnjake, koji bi mogli da ponude zanimljiva predavanja iz različitih oblasti. Poziv dobrodošlice u Srbiju je upućen i stručnjacima iz UAE.

Sa emiratske strane izražena je zainteresovanost da se na srpski prevede kapitalno delo osnivača UAE i oca nacije Šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana, a u izdanju Emiratskog centra za strategijske studije i istraživanja. Centar je takođe uputio poziv prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću da tokom predstojeće posete UAE u novembru ove godine održi predavanje u Centru.

Emiratski centar za strategijske studije i istraživanja, sa sedištem u Abu Dabiju, jedinstvena je institucija te vrste na Bliskom istoku. Centar je osnovan pod pokroviteljstvom predsednika UAE Šeika Kalife bin Zajeda Al Nahjana sa ciljem da nizom predavanja i velikom izdavačkom delatnošću unapredi istraživanja u oblasti politike, ekonomije i drugim humanističkim naukama.DAN ŽALOSTI U REPLUBLICI SRBIJI
Poštovani,
U ambasadi je danas 21.05 i sutra 22.05 otvorena knjiga žalosti u periodu 10 do 17 časova a povodom tragičnog gubitka života u poplavama koje su pogodile Srbiju.


APEL ZA POMOĆ

Povodom nezapamćenih poplava koje su pogodile Republiku Srbiju, obaveštavamo da je, radi pomoći ugroženom stanovništvu, nadležnim službama Republike Srbije trenutno najpotrebnija pomoć u pribavljanju ćebadi, pelena za bebe, odeće za decu i odrasle, veša, čarapa, posteljine, dušeka, baterijskih lampi, baterija za baterijske lampe, gumenih čizama, kreveta na rasklapanje, kao i da je Vlada Republike Srbije otvorila sledeće žiro-račune na koji se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć:

 • Dinarski žiro-račun – Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti poplave, broj 840-3546721-89;
 • Devizni žiro-račun 01-504619-100193230-000000-0000 – Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, Beograd – namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanajnje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080, sa instrukcijama za uplatu u EUR i USD koje možete preuzeti ovde.
 • Žiro račun za uplatu u lokalnoj valuti: Abu Dhabi Commercial Bank, Broj žiro računa: 10101807020002 IBAN kod: AE290030010101807020002  korisnik : The Embassy of  the Republic of Serbia
 • Za uplate putem PayPal-a kliknuti ovde.

Ambasada prima humanitarnu pomoć svakog dana od 07-24hVesti
SREĆNA NOVA GODINA !
PARLAMENTARNI IZBORI - OBAVEŠTENJE O GLASANJU U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U ABU DABIJU, DANA 17. DECEMBRA 2023. GODINE
Odluka o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veze matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu u oblasti Obrazovanja
OTVARANJE KNJIGE ŽALOSTI
Aplikacija ConsentID
Srećni praznici !
ISTRAŽIVANJE o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu
Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta
La République de Serbie au Mois de la Francophonie
RASPISIVANJE KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI PREVODJENJA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNJIZEVNOSTI U INOSTRANSTVU U 2021. GODINI
Air Serbia KOMERCIJALNI LET 11.07.2020.
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - PREKIDANJE RADNJI U SPROVODJENJU IZBORA
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE 2020
Preuzimanje brošure o kandidaturi Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet Uneska
Protokol izmedju Vlade RS i Vlade UAE o izmenama i dopunama Sporazuma izmedju Vlade RS i Vlade UAE o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih / specijalnih pasosa
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, za nosioce običnih pasoša
POZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO (SKYPE)
SPORAZUM IZMEDJU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE GVATEMALE O UKIDANJ VIZA ZA NOSIOCE DIPLOMATSKIH I SLIZBENIH PASOSA
ODLUKA O UKIDANJA VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRZAVLJANE KOMONVELTA BAHAMI, BARBADOSA, JAMAJKE, SVETOG VINSENTA i GRENADINI, REPUBLIKE PARAGVAJ i REPUBLIKE KOLUMBIJA
Обавештење РИК о начину гласања на изборима за Председника Републике, 02.04.2017.године
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Podaci za kontakt
OBAVEŠTENjE O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA U SRBIJI - GLASANjE U INOSTRANSTVU
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini
Održan prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije
Ministar sporta Republike Srbije u poseti UAE
Gostovanje Beogradske filharmonije u Abu Dabiju
U TOKU PREGOVORI IZMEĐU JP „POŠTA SRBIJE“ I POŠTE UAE O PRENOSU NOVCA
DELA UMETNICE IZ SRBIJE NA TRADICIONALNOM RAMAZANSKOM UMETNIČKOM BAZARU U ABU DABIJU
ODLUKA O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE KATARA, KUVAJTA, OMANA I BAHREINA
LETNJA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA I KULTURE U VALJEVU
VAŽNO OBAVEŠTENJE O VIZAMA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU
VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE
REPUBLIKA SRBIJA NA SAJMU TURIZMA U DUBAIJU
PROJEKAT "BEOGRAD NA VODI" NA SAJMU NEKRETNINA CITYSCAPE U ABU DABIJU
"ENERGOPROJEKT" - ZLATNI SPONZOR SAJMA "WETEX 2015" U DUBAIJU
PROJEKCIJA FILMA "MIHAJLO IDVORSKI PUPIN - PUT KA SVETLOSTI" U DKC "TRI PRSTIĆA" U DUBAIJU
UČEŠĆE SRBIJE NA MANIFESTACIJI "MEĐUNARODNI DAN U MASDAR INSTITUTU"
DANI NAUKE U DKC "TRI PRSTIĆA" U DUBAIJU OD 14. DO 16. APRILA 2015
PREDSTAVNICI KOMPANIJE "LULU" U POSETI REPUBLICI SRBIJI
IZDAVANJE NOVIH BIOMETRIJSKIH PUTNIH ISPRAVA - OBAVEŠTENJE
MINISTAR ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE BRATISLAV GAŠIĆ I ŠEIK MUHAMED BIN ZAJED AL NAHJAN O UNAPREĐENJU SARADNJE (IDEX 2015)
U DKC "TRI PRSTIĆA" U DUBAIJU PROSLAVLJENA ŠKOLSA SLAVA - SVETI SAVA
PRVI SRPSKO-EMIRATSKI POSLOVNI I INVESTICIONI FORUM U UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA
POZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO SKAJPA (SKYPE)
DEČIJI NOVOGODIŠNJI FESTIVAL U DKC “TRI PRSTIĆA” U DUBAIJU
NIKOLA RADOJIČIĆ POSTAVLJEN ZA SELEKTORA NACIONALNOG VATERPOLO TIMA UAE
MODNA REVIJA VERICE RAKOČEVIĆ I IGORA TODOROVIĆA
POSETA PREDSEDNIKA SRBIJE TOMISLAVA NIKOLIĆA UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA
SASTANCI PRVE DAME SRBIJE SA PREDSTAVNICIMA HUMANITARNIH ORGANIZACIJA U UAE
UČEŠĆE KOMPANIJA IZ SRBIJE NA SAJMU GRAĐEVINE U DUBAIJU
ODLUKA O ULASKU BEZ VIZE U REPUBLIKU SRBIJU ZA STRANE DRŽAVLJANE SA VAŽEĆOM ŠENGEN VIZOM, VB ILI SAD VIZOM ILI VIZOM ZEMLJE ČLANICE EU OD 08.11.2014.
UČEŠĆE POTPREDSEDNIKA VLADE RS KORI UDOVIČKI NA MEĐUNARODNOM OKRUGLOM STOLU POSVEĆENOM STRATEGIJI U JAVNOM SEKTORU
"NIČIJE DETE" U SELEKCIJI 8. ABU DABI FILM FESTIVALA
SVEČANOST POVODOM 4. REDOVNOG ZASEDANJA FEDERALNOG NACIONALNOG VEĆA UAE
ČESTITKE POVODOM KURBAN-BAJRAMA
ŠEIK MUHAMED BIN ZAJED AL NAHJAN U POSETI SRBIJI
I DRUGO SREBRO ZA STJEPANOVIĆA U DUBAIJU
STJEPANOVIĆ OSVOJIO SVETSKO SREBRO U DUBAIJU
POSLE EVROPSKOG STJEPANOVIĆ JURIŠA NA SVETSKO ZLATO U DUBAIJU
AMBASADA RS SE UPISALA U KNJIGU ŽALOSTI U AMBASADI IRSKE U ABU DABIJU
AMBASADA RS SE UPISALA U KNJIGU ŽALOSTI U AMBASADI BRAZILA U ABU DABIJU
"ORLIĆI" OSVOJILI SVETSKU BRONZU U DUBAIJU
KULTURNA SARADNJA KAO TEMELJ PRIJATELJSKIH ODNOSA
DAN ŽALOSTI U REPLUBLICI SRBIJI
APEL ZA POMOĆ
Arhiva vesti